DünyaManşetTeknoloji

En Güçlü Roket: Artemis 50 Yıl Sonra Yeniden Ay’a Yolculuk

50 yıl sonra yeniden Ay’a yolculuk: NASA, en güçlü roketi Artemis’i başarıyla fırlattı!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insanlığın yeniden Ay’a gidişine yönelik planının ilk adımı olarak şimdiye kadarki en güçlü roketi Artemis’i bugün başarıyla fırlattı.

Artemis, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden yerel saatle 01:47’de (TSİ 09.47) fırlatıldı.

NASA’dan fırlatılış anında yapılan yayında “Yeniden hep birlikte Ay ve ötesine dönüyoruz” denildi.

Amerikalı astronot Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969’da Eagle uzay aracından çıkıp “İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım” diyerek Ay’ın yüzeyine ayak basmıştı. 1969-1972 arasında 6 Apollo misyonu boyunca 12 astronot Ay’da yürümüştü.

SLS-Orion uzay aracıyla yürütülen Artemis programı ise NASA’nın gerçekten de Ay ve daha sonra Mars’a gidişi hedeflediği uzun vadeli bir uzay keşif projesinin ilk adımını oluşturuyor.

Uzay aracı Ay’ın etrafında mürettebatsız 6 haftalık bir test uçuşu gerçekleştirip Dünya’ya dönecek.

“Artemis1” olarak adlandırılan SLS-Orion uzay aracının ilk seferi, NASA astronotlarını taşıyacak kadar güvenilir olup olmadığının da bir denemesi olmuş olacak.

Artemis aslında Ağustos ayının sonunda fırlatılacaktı fakat teknik bazı aksaklıklar nedeniyle uzaya gönderilmesi üç kez ertelendi.

Eylül başındaki ikinci deneme yakıt sızıntısı, ay sonuna doğru planlanan üçüncü deneme ise Ian Kasırgası nedeniyle geciktirildi.

Artemis Nedir?

Dünyanın en güçlü ve karmaşık roketi olarak tanıtılan Uzay Fırlatma Sistemi SLS Orion, NASA’nın, 1960’lar ve 70’lerdeki Apollo ay programı sırasında uçurulan Saturn V’den bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemi.

Orion, Ay ve çevresinde 42 günlük insansız bir misyonu tamamlamak üzere gönderildi ve bu sürenin sonunda San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak.

Öncelikli hedef, 50 yıl aradan sonra insanı yeniden Ay yüzeyine götürmek.

Orion’un ilk seferi Artemis 1 bu kez mürettebatsız. Fakat her şey yolunda giderse astronotlar 2025’ten itibaren daha karmaşık görevler için gemiyi kullanacaklar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu