Çin’de Kovid-19 vakalarının yeniden ortaya çıkması sert önlemlerin yeniden tetikledi. Günlerdir evlerine kapatılan halk ağır önlemler karşısında isyan bayrağını açtı. 13 şehirde başlayan protestolarda bir ilk yaşandı ve halk ‘Şi Jinping istifa” sloganları attı. Büyüyen protestolar karşısında Çin Komünist Partisi ülke çapında sansür uygulayarak protestoların genişlemesini engellemeye çalışıyor.
Çin’de 40 bine dayanan vaka sayıları ülkede sert önlemlerin başlamasına neden oldu. Başkent Pekin, Shanghai, Guangzhou ve Uygur Özerk Bölgesi’nde yükselen protestolar ülke çapında yayılmaya devam ediyor.
Çin Komünist Partisi’nin “Sıfır Kovid” politikası adı altında uyguladığı önlemler, halkı öfkelendirdi. Ülke çapında artan vaka durumlarında insanları evlerine kitleyen bu politika milyonlarca insan tarafından özgürlüğü kısıtlayıcı bir eylem olarak tanımlandı.
Pekin’de düzenlenen gösterilerde halk sansürü ifade etmek için boş kağıtlar kaldırarak sessiz protesto yaptı. Ardından Devlet Başkani Şi Jinping’i istifaya davet ederek barikatları aşmaya çalıştılar. Milyonlarca kişi, yaklaşık üç yıldır devam eden toplu testlerden, karantinalardan ve ani tecrit uygulamalarından dolayı öfkesini dile getirmek istiyor.
Görülmemiş Bir İsyan
Herhangi bir doğrudan hükümet eleştirisinin sert cezalarla sonuçlanabileceği Çin’de insanların ülke liderini istifaya davet etmesi alışılmadık bir durum olarak tanımlanıyor. Halihazırda çeşitli kentlerde milyonlarca kişi evlerine kapatılmış halde. Sokağa çıkma yasakları ve ekonomik hayattaki aksaklıklar halkın memnuniyetsizliğini iyice arttırdı. Son olarak geçen çarşamba, dünyanın en büyük iPhone fabrikasında işçiler, kötü karantina koşullarını Protesto etmiş, eylemleri şiddetle bastırılmıştı.
Yabancı Gazeteciler Göz Altına Alınıyor
Protestoların ülke basınına yansımaması dikkat çeken bir diğer ayrıntı. Ülkedeki olayları görüntülemek isteyen yabancı muhabirler polisler tarafından darp edilerek kelepçe ile gözaltına alındı.
BBC muhabiri Edward Lawrence’nin protestoları görüntülediği sırada darp edilerek göz altına alınması kameralara yansıdı. Lawrence’nin polis aracına götürülürken gazeteci arkadaşlarına konsolosluğu aramalarını istediği görüldü.
İsviçreli gazeteci Michael Peuker’da gözaltına alınanlar arasındaydı. Pauker’ın ekipmanlarına kısa süreli olarak el koyulduğu ardından tekrar serbest bırakıldığı aktarıldı.
Ülke lideri Şi Jinping’in daha önce G-20 Zirvesi’nde ülke basın özgürlüğü hakkında yaptığı söylemler gündeme oturmuştu. Şi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya, “Görüşmemizi basına yansıtmışsın. Basın bunu bilmemeliydi. Bizde işler böyle yürümüyor.” ifadelerine yer verdiği kameralara yansımıştı.