BelediyelerDünyaManşetSağlık

Covid Varyantları İçin Küresel Salgın Radarı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve İngiltere merkezli Wellcome Trust vakfının öncülüğünde, dünyadaki yeni Covid varyantlarını takip etmek üzere “Küresel Salgın Radarı” geliştirilmesi planlanıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yeni pandemilerin ortaya çıkmasını engellemek üzere küresel bir gözetim ağı kurulmasına destek vereceklerini duyurdu.

Johnson, İngiltere’nin G7 liderliğinin “mutlak önceliğinin”, dünyanın gelecekteki sağlık tehditlerine iyi hazırlanması olduğunu kaydetti:

“Bir daha aramızda kontrolsüz yayılan bir virüse hazırlıksız yakalanmamalıyız. Gerçek zamanlı veri paylaşımı yapabilen, 21. yüzyıla uygun bir hastalık gözetim sistemi inşa etmeliyiz. Küresel Salgın Radarı, yeni varyantlara ve patojenlere karşı tetikte olmamızı ve hızlıca aşı ve tedavi geliştirerek bunları yerinde durdurmamızı sağlayacak.”

Henüz girişim safhasındaki mekanizmanın, İngiliz sağlık uzmanlarının oluşturacağı gözetim merkezleri üzerine bina edilebileceği ve sistemin yıl sonundan önce faaliyete geçebileceği de ifade edildi.

WHO Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, İngiltere’nin patojen gözetimi ve dizilemenin yanı sıra aşı geliştirmede “güçlü bir örnek” teşkil ettiğini söyledi.

Ghebreyesus, “İngiltere’nin WHO’yla iş birliği yaparak güçlü bir küresel gözetim ağı için iş birliği yapacak olmasından çok memnunum” dedi.

WHO: Yoksul ülkelerde sağlık çalışanları aşılanamamışken zengin ülkelerde çocukların aşılanması ahlaki bir çöküş

İngiltere Başbakanı Johnson: Hindistan varyantı normalleşme sürecini olumsuz etkileyebilir

Covax: Yoksul ülkelerin aşılanması için 45 milyar dolara daha ihtiyaç var

“Bu bir uyarı alarmıydı”

İngiltere Başbakanı Johnson mesajlarını, Cuma günü İtalya ve AB’nin ortaklaşa ev sahipliğinde Roma’da düzenlenecek Küresel Sağlık Zirvesi öncesinde paylaştı.

Sağlık alanında araştırmalar yapan Wellcome Trust Direktörü Jeremy Farrar da, “Bu salgın hızlı yayılan bulaşıcı hastalıkların yarattığı tehdit için güçlü bir uyarı sinyaliydi. Yerel, ulusal ve uluslararası hastalık gözetim ağları konusunda oldukça geciktik” yorumunu yaptı.

İngiltere 3-4 Haziran’da G7 Sağlık Bakanları toplantısına ev sahipliği yapacak.

Kaynak: BBC News

Kıbrıslı Gazetesi

Kıbrıslı Gazetesi editörlerinin hazırladığı haberleri temsil eder.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu