Corona virüsü salgınıyla birlikte birçok şirket uzaktan çalışmaya geçip hem gelir bağlamında hem de çalışanlarının işe bağlılığı açısından büyük kazanımlar elde ederken Elon Musk’tan akıllara durgunluk veren bir hamle geldi.
Ünlü iş insanı, birçok araştırma tarafından verimliliği kanıtlanan uzaktan çalışma modelini Twitter’da rafa kaldırmaya karar verdi. Günümüzde birçok kurumsal şirketin uyguladığı uzaktan çalışma ve hibrit çalışma sistemini değiştirmeye çalışan Musk büyük tepki aldı.
Uzaktan Çalışmaya Yasak, 40 Saat Ofiste Olunacak
Elon Musk, Twitter çalışanları için uzaktan çalışmayı sonlandırıyor ve göreve geldiğinden bu yana çalışanlara ilk doğrudan e-postasında ilerideki zor zamanlar için hazırlanmalarını söylüyor.
Dün gece geç saatlerde gönderilen e-postada, çalışanların haftada en az 40 saat ofiste olmalarını beklediğini ve uzaktan çalışmayı yasakladığını duyurdu: “Önümüzdeki yol çetin ve başarılı olmak için yoğun bir çalışma gerektirecek.”
Musk, şirketin başına geldiğinden beri binlerce çalışanı işten çıkarması, projeler için katı teslim tarihleri istediği için çalışanların ofiste uyumasıyla tepki çekiyordu.
Musk, uzaktan çalışmayı kaldırana kadar Twitter çalışanları her yerden çalışabiliyorlardı.
Aslında Musk’ın bu hamlesi pek de şaşırtıcı değil; yeni Twitter CEO’su uzaktan çalışmaya karşı olduğunu sık sık dile getirmiş ve Tesla çalışanlarına bu konuda uyguladığı katı kurallarla defalarca dünya basınında yer almıştı. Hatta Musk, salgın dönemi devam etmesine rağmen bir adım daha ileri giderek ofise gelmeyen çalışanları kovacağını açıklamıştı.
Nefret Söylemi Ve Yanlış Bilgi Arttı
Musk’ın tepki çeken uygulamaları sadece çalışma şekliyle ilgili de değil. DailyMail’in haberine göre Musk’ın önderliğindeki şirket; doğrulanmış botları, trolleri ve spam’leri bulma ve askıya alma üzerinde çalışıyor.
Ayrıca içerik denetleme araçlarının sınırlandırılması, hesapları manuel olarak değiştiremedikleri veya cezalandıramadıkları için, personelin yanlış bilgileri durdurma becerisini büyük olasılıkla engelledi. Twitter’ın güvenlik organizasyonunda çalışanlar, platformun yanıltıcı bilgiler, saldırgan gönderiler ve nefret söylemi konusundaki kurallarını ihlal eden hesapları değiştiremedi veya cezalandıramadı.
Dataminr’den gelen verilere göre; Musk’ın devralmasıyla beraber, Twitter’da nefret söyleminde bir artış olduğu, ırkçı hakaretlerin kullanımında ise yüzde 1.700’lük bir artış olduğu ortaya çıktı.
Musk, içerik denetleme politikalarında herhangi bir değişiklik yapmadığını söylese de Twitter’daki kuralların kısıtlayıcı olduğunu düşündüğünü söylemişti. Ve kendini ifade özgürlüğü savunucusu olarak tanımlarken platformun politikalarını da sorguladı. Yeni CEO’nun, Twitter’daki genel yanlış bilgilendirme politikalarını da gözden geçirmeye hazırlandığı belirtiliyor.