DünyaGenelManşet

Google’ın Harcadığı Su Miktarı Hayrete Düşürdü!

Google'nin Harcadığı Su Miktarı Hayrete Düşürdü! Dünyanın en büyük teknoloji markalarından biri olan Google’ın veri merkezlerini soğutmak için su kullandığı biliniyordu ancak ortaya çıkan tutar herkesin hayrete düşürdü.

Arama motorlarının devi

Google, her ne kadar son zamanlarda akıllı telefondan tablete, akıllı saatlerden kablosuz kulaklıklara kadar pek çok konuda yatırım yapmaya devam ediyor olsa da, Amerikalı teknoloji devinin bir numaralı gelir kaynağı hala arama motorunun kendisi. Çok değil daha birkaç gün önce açıklama yapan Google, dünya kupasının final gününde tarihinin en yüksek trafiğine ulaştığını açıkladı.

Aklımıza gelmeyen şeyler var!

Google arama motorunu kullanırken hiç aklımıza gelmeyen şeyler var. Örneğin Google veri merkezlerinin su ile soğutulduğunu biliyor muydunuz? Binlerce sunucudan oluşan ve süper bilgisayarlar tarafından kontrol edilen bu dünyanın en büyük veri merkezlerinden birinin aslında başka yolla soğutulmasının şimdilik pek bir imkanı yok. Ancak kimse Google’ın bu sistem için ne kadar su kullandığını bilmiyordu.

Sonuçlar korkunç! 15 milyar litre!
Ancak geçtiğimiz yıl bir Amerikalı gazeteci bu konuyu araştırmaya başladı ve Google’a bu soruyu sordu. Amerikalı teknoloji devinin yanıt vermemesi üzerine süreci mahkemeye taşıyan gazeteci, sorunun yanıtını hukuk yoluyla almış oldu. Buna göre Google sadece 2021 yılında sunucularını soğutabilmek için 15 milyar litre su harcamış. Üstelik bunun büyük kısmı da temiz su.

Tepkilere sebep oldu!

Dünyanın dört bir yanında susuzluk çeken insanların olduğu ve küresel ısınmadan dolayı altından daha değerli olacağı düşünülen bir maddenin, suyun bu kadar hoyratça harcanması herkesin büyük tepkisini çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu