Dünya

Öldüğünüzde Kripto Paranıza Ne Olur?

Hepimiz bir kişi vefat ettiği zaman geride bıraktığı para, tarla, ev, dükkân, arazi ve altın gibi mal varlıklarının miras yoluyla korunduğunu biliyoruz.

Hepimiz bir kişi vefat ettiği zaman geride bıraktığı para, tarla, ev, dükkân, arazi ve altın gibi mal varlıklarının miras yoluyla korunduğunu biliyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte miras bırakılan bu geleneksel mal varlıklarının arasına yenilikçi ve güncel bir para birimi daha eklendi: Kripto Para. Peki kripto para da diğer mal varlıkları gibi miras olarak kalır mı?

Coin’ler de mirasa dahildir; eğer şifresini biliyorsan…

Bitcoin, Ethereum gibi isimler başta olmak üzere tüm kriptolar, teknik olarak para olduğu ve maddi değere sahip olduğu için miras hukukuna dahil olabiliyor fakat kişi vefat ettikten sonra kripto paralara ulaşması her zaman çok kolay olmayabiliyor.

Dijital paralar işlevleri sebebiyle oldukça yüksek güvenliğe sahip şifre aracılığı ile korunan bir para türü. Bu tür elektronik paralar, dijital cüzdan dediğimiz dijital ortamlarda tutuluyor.

Bu dijital ortamlara giriş yapmak için ise özel anahtar, e-posta hesapları, kodlar yani kısaca bir şifre gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu şifre, cüzdanın sahibi tarafından belirleniyor.

Zira vefat eden kişinin belirlediği şifreyi biliyorsanız cüzdana erişebilir ve kripto paraları mirasa ortak edebilirsiniz fakat eğer şifreyi bilmiyorsanız kripto paralara elveda demeniz gerekir. Para sonsuza kadar kullanılmaya hazır şekilde cüzdanda bekleyecek.

Neyse ki kripto paranın saklandığı tek yer kripto cüzdanları değil. Ölen kişi dijital bir cüzdan kullanmak yerine coin’lerini, dijital paraların alınıp satıldığı bir borsa hesabında tutuyor olabilir. Bu durumda kripto para borsasının bulunduğu ve hukuken tabi olduğu ülkeye göre işlem yapılması gerekir.

Peki ya ülkemizde bu durum yaşanırsa?

Türkiye’de henüz dijital paralar konusunda yasal bir düzenleme yapılmadı yani bu anlamda mevzuatta boşluk bulunmakta. Bu sebeple kripto para sahibi bir kişinin ölümü halinde miras hukuku bakımından mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde genel hükümlere göre işlem yapmak gerekir.

Bu da demek oluyor ki eğer vefat eden kişi, coin’lerini Türk hukukuna tabi yerli bir dijital para borsasındaki hesabında tutuyorsa, mirasçıları dijital paralar için müracaatta bulunabilir. Ancak kişinin coin’leri yurtdışında ve yabancı bir ülkenin hukukunda ise o ülkenin şartlarına göre işlem yapılması gerekiyor.

Kısacası ülkemizde henüz bu konulara el atılmamış durumda. Bu da epey bir kafa karışıklığına sebep oluyor.

Aslında ülkemizde bu konuya el atılmaması bir hayli ilginç çünkü 2021 yılı verilerine göre Türkiye, kripto para sahibi vatandaş sayısı sıralamasında dünya genelinde sekizinci. Bir başka araştırmaya göreyse Türkiye en çok kripto para kullanan ülkeler arasında 4’üncü Avrupa’da ise 1’inci sırada.

Diyelim ki kripto parayı mirasa ortak ettiniz, yine de parayı kripto olarak alamazsınız.

Avukat Tevfik Kerem Bilen bu konu hakkında “Dolayısıyla mirasçılara bırakılan mal varlığı içerisinde kripto varlıkları kanunen alabilecektir. Mirasçılar miras bırakanın hesabının olduğunu düşündüğü kripto varlık alım-satımına aracılık eden platformlara mirasçılık belgeleriyle başvuru yapabilirler. Bunun sonucunda ilgili platformlar mirasçılara kripto varlıkları TMK 507 gereğince miras bırakanın öldüğü gündeki hesabında bulunan kripto varlığın Türk lirası cinsini mirasçılara verebilmektedir.” dedi.

Bu demek oluyor ki coin’leri mirasa ortak edip mirasçılık belgesini aldıktan sonra kripto paraların bulunduğu platforma bu belgelerle başvurabilirsiniz. Ancak coin’ler size kripto para formunda değil Türk lirası halinde verilebilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu