DünyaManşet

Oyuncakla Oynasın Diye Servet Ödenen Çocuklar!

Oyuncakla Oynasın Diye Servet Ödenen Çocuklar:10 Yaşında Bile Değiller ve YouTube'da Para Basıyorlar

Vlad, Niki, Diana ve Nastya üç yıl öncesine kadar çok iyi arkadaştı. O kadar ki Miami sahillerinde dolanan lüks bir yatta birlikte doğum günü kutlayıp eğleniyorlardı.Bugün ise YouTube’un tartışmasız hâkimi olabilmek için kıran kırana bir rekabet içindeler. Ve henüz 10 yaşında bile değiller…

Söz konusu isimler YouTube’un dünya genelinde en popüler üç çocuk kanalı olan “Vlad and Niki”, “Like Nastya” ve “Kids Diana Show”un yıldızları. Bu kanalların toplam abone sayısı 300 milyonu buluyor. Çocukların her biri kendi adlarını taşıyan oyuncaklardan lisanslı ürünlere birçok şeyden on milyonlarca dolar kazanıyor.

Uzun yıllardır aralarında “Like Nastya”nın da bulunduğu YouTube ünlüleri için stratejiler geliştiren Eyal Baumel, The Wall Street Journal’a, “Bu çocukların bir zamanlar hiçbir şeyleri yoktu. Şu an ise nüfuzları Mickey Mouse’tan fazla” ifadelerini kullandı.

Üç kanalda yayınlanan videolar genel olarak banliyölerde geçen ve gerçek insanların oynadığı çizgi filmleri andırıyor. Çocuklar süper kahramanlar gibi giyinip dev boyutlardaki sebzelere tırmanıyor ve motorlu oyuncak arabalarla ortalıkta dolanıyor. Annelere ve babalara da o süper kahramanların destekçisi olma rolü düşüyor.

Çocukların başarısı arttıkça hikâyelerin parçası olan eşyaların değeri de artıyor. Örneğin Vlad ve Niki bir bölümde annelerinin pembe tüylerle süslediği Range Rover’a burun kıvırıp babalarının kırmızı Ferrari’siyle alışverişe gitmek istiyor. Bir başka videoda “Kids Diana Show” ekibinin üyeleri hep birlikle Maldivlere tatile gidiyor. Burada çocuklar ve ebeveynler sarı bir denizaltıya binip birçoğumuzun hayal bile edemeyeceği dakikalar geçiriyor.

Videolarda diyalogdan ziyade “ooo”, “aaa” şeklinde şaşkınlık ve beğeni ünlemleri öne çıkıyor. Bu sayede çoğunluğu İngilizce olan videoların aralarında Arapça, İspanyolca, Endonezcenin de bulunduğu birçok dilde dublajlanması kolaylaşıyor.

Ödenen ücretler 75.000 dolardan başlıyor

Oyuncak üreticileri bu genç ünlülere ürünleriyle oynasınlar diye para veriyor. Sektöre yakın bir kaynağın The Wall Street Journal’a aktardığına göre, söz konusu meblağlar 75.000 dolardan başlıyor ve 300.000 dolara kadar çıkabiliyor.

YouTuber’ların aynı zamanda kendi isimlerini taşıyan ve kendilerine benzeyen oyuncakları da var. Örneğin Vlad’dan esinlenilmiş pelerinli aksiyon figürü de Diana’nın tüm ailesinin parmak boyundaki hallerinden oluşan oyuncak seti de çok popüler. Kanal temsilcilerinin dediğine göre, bunlar ABD’de Walmart ve Target gibi büyük marketlerde satıldığı gibi İsveç’ten Moğolistan’a birçok ülkede de oyuncak mağazalarında bulunabiliyor.

Merkezi Çin’in Shenzhen şehrinde bulunan oyuncak üreticisi Zuru Toys, 2020 yılında aileyle bir anlaşma imzaladıktan sonra özel bir “Vlad and Niki” oyuncakları serisi üretti. Şirketin kurucularından Nick Mowbray, küresel bir çekiciliğe sahip oldukları için bu çocukları seçtiklerini belirtti.

Çocukların videoları şimdilerde YouTube’u aşıp HBO Max ve Amazon gibi büyük streaming şirketlerinin kataloglarına girmeye başlamış durumda.

Şirketi Underscore Talent aracılığıyla “Vlad and Niki”nin temsilciliğini yürüten Dan Weinstein, “Büyük bir stüdyo olmadan da küresel bir marka üretebilirsiniz” dedi. Başka internet fenomenlerinin de küresel medya kanallarına geçişine aracılık etmiş olan Weinstein, “Bence bu akıllara durgunluk verici bir durum” ifadelerini kullandı.

İmaj hiçbir şeydir, zamanlama her şey

Vlad, Niki, Diana ve Nastya’nın bebeklikten çocukluğa geçtikleri yıllarda, çocuk bakıcılarının yerini iPad’ler almaya başlamıştı. Küçük çocukların yeni oyuncakların kutularını açtığı videolar, yavaş yavaş YouTube’daki en popüler çocuk içerikleri olarak öne çıkıyordu.

Bu genç ünlüler arasında özellikle ikisi tüketici davranışlarını belirleme anlamında dikkat çekiciydi. EvanTubeHD kanalında Angry Birds oyuncaklarıyla videolar çeken 5 yaşındaki Evan, YouTube’un ilk çocuk yıldızlarından oldu. Halen “YouTube’un çocuk kralı” diye anılan Ryan Kaji ise Thomas the Tank Engine gibi popüler oyuncakları yorumladığı videolarıyla milyonlar kazanıyordu. Bu iki kanal aslında milyonlar izlenmenin formülünü bulmuştu: Tatlı bir çocuğun eline popüler bir markalı oyuncak verip çocuğun o oyuncakla oynadığı anları görüntülemek ve bu görüntüleri YouTube’da paylaşmak…

O sırada üç aile dikkatle bu videoları izliyordu.

İlk video, Moskova’da evde çekildi

Vlad ve Niki’nin ebeveyni ilk videolarını Moskova’daki evlerinde çekmeye başladı. Baba Sergey Vashketov, bir gıda üreticisinde orta kademe yönetici anne Victoria ise emekli olmuş bir jimnastikçiydi. Kanaldaki ilk videolarda genelde Vlad ve Niki, şişelerce Coca-Cola içip M&Ms ve Skittles gibi renkli abur cuburlar yiyordu. Söz konusu videoların dili Rusçaydı.

Tam adı Anastasia Radzinskaya olan Nastya’nın doğum yeri ise Rusya’nın Krasnodar şehri. Ebeveynlerinin anlattığına göre, Nastya’ya bebekken bir doktor tarafından serebral palsi teşhisi kondu ve asla konuşmayabileceği söylendi. Ancak teşhis yanlıştı ve Nastya konuşmaya başladı. Kanaldaki ilk videolarda amaç Nastya’nın konuşma becerilerini sergilemesiydi. Bu videoların bazılarında Nastya, Legolarıyla oynuyor ya da Disney temalı bir sürpriz yumurtayı açıyordu.

Diana’nın ebeveynleri Olena ve Volodymyr Kidisyuk ise video çekmeye Kiev’de başladı. Diana ve ağabeyi Roma, Peppa Pig, Hot Wheels, Play-Doh gibi popüler oyuncaklarla oynarken Kidisyuk’lar da çocukları görüntüye alıyordu.

Üç kanalın da ilk günleri çok mütevazıydı. Çocuklar mutfak masalarında ya da mahallelerindeki parklarda oyun oynarken akıllı telefonlarla görüntüleniyor ve videolar neredeyse hiç işlenmeden paylaşılıyordu.

Paylaşımların çoğaldığını görünce iş fırsatı gördüler

Paylaşımların YouTube’da milyonlarca izleyiciye ulaştığını gören aileler, önlerindeki iş fırsatını gördü ve daha dikkat çekici videolar için çarpıcı mekânlara ve oyuncaklara yatırım yapmaya başladı. Videolar popülerleştikçe YouTube algoritması tarafından daha fazla çocuğa tavsiye edilir oldu.

Aileler bir noktada Rusya’yı ve Ukrayna’yı terk edip yıl boyu açık havada çekim yapabilecekleri Dubai ve Tayland gibi sıcak ülkelere göç etti.

Victoria Vashketov’un dediğine göre, aileler ilk kez dört yıl kadar önce Miami’de bir araya gelip birlikte zaman geçirdi. Nastya’nın doğum gününe Vlad, Niki ve Diana’yı çağırması vesilesiyle yaşanan bu buluşma ilerleyen yıllarda da tekrarlandı. Birçok ortak doğum günü etkinliği düzenleyen aileler, doğum günü çocuğunun arkadaşlarıyla birlikte hediye paketlerini açtığı nice videoları kanallarında yayınladı. Vashketov, doğum günü videolarının YouTube’daki performansının çok iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

Videoların çoğunda gidilen yer lunapark veya tatil

Videoların birçoğunda çocuklar lunaparklara ya da tatillere gidiyor. Ailelerin gittikleri yerler arasında Tayland, İtalya, Hawaii ve Fransa Alpleri gibi destinasyonlar öne çıkıyor. Ailelerden ikisinin bir dönem yerleşik olduğu Dubai de üç ailenin buluşma noktalarından.

10 yılı aşkın zamandır Vashketov’lar gibi dijital içerik üreticilerine danışmanlık yapan Weinstein’e göre, şans ve zamanlama kadar önemli bir şey varsa o da veri analizi.

YouTube, sağladığı veri analizi araçları aracılığıyla içerik üreticilerinin kanallarını büyütmelerine ve videolarını planlamalarına yardım ediyor. Bu veriler arasında en önemlileri YouTube’da genel seyircinin ve o kanalın seyircisinin ne aradığı, izleyicinin takip ettiği diğer kanallara dair detaylar. Üreticiler kendi kanallarında A/B testi yapabiliyor, kanalda izlenmeyi etkileyebilecek gibi tüm detaylarla oynayabiliyor, renk paletini, başlıkları, hatta küçük fotoğrafları bile değiştirebiliyor.

Weinstein, “Sergey ve Victoria, YouTube’u ve içerik üretimini öğrenmeye çok hevesli” diye konuştu.

Videoların arkasında birçok profesyonel isim var

Bugün videoların perde arkasında birçok profesyonel çalışıyor. “Vlad and Niki” videolarında çalışan sayısı çekim yapılacak mekânları belirleyenler, kamera operatörleri ve dekoru ve aksesuarları hazırlayanlarla 5 kişiyi bulabiliyor. Kanala katkıda bulunanlar arasında ayrıca videoların çevirisini yapan, mobil oyun tasarlayan ve sosyal medyayı idare eden ekipler de var.

Kidisyuk’lar YouTube’daki çocuklara ve ailelere markalaşma sürecinde destek veren pocket.watch isimli bir şirketle çalışıyor. Markalı ürünler, mobil oyunlar, ek içerik üretimi ve lisanslaması gibi alanlarda hizmet veren pocket.watch, aralarında Ryan Kaji’nin de bulunduğu 30’dan fazla çocuğu ve aileyi temsil ediyor.

Hollywood da kayıtsız kalamıyor: Dijital platformlar da devrede

Hollywood stüdyoları da bu potansiyele kayıtsız kalmıyor elbette. Nastya’nın temsilcileri, Will Smith’in prodüksiyon şirketi Westbrook iş birliği ile bir animasyon dizisi üzerinde çalışıyor. Konuya yakın bir kaynak, bir dijital video platformunun projeyle ilgilendiğini ve görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Bir dijital video platformu, “Vlad and Niki”nin içeriklerinin kendi platformunda yayın hakkı için 7 basamaklı bir ücret ödemeyi kabul etti. Anlaşma paketi kapsamında Vlad ile Niki’nin hikayelerine odaklanan biri animasyon iki dizi fikri de yer alıyor.

Diana ve Roma, Paramount stüdyolarının en son “Paw Petrol” filmi için bir promosyon videosu çekti. Kardeşlerin videoları bir dönem Amazon Prime’da ve Roku’da da yayınlandı. İki kardeşin YouTube’da yayınlanan bir animasyon projesi de var. Söz konusu animasyonda, Diana’ya benzeyen Oyun Prensesi, ezeli düşmanı Sıkıntı Baronu Boris’le savaşıyor.

İş başka dostluk başka: Araları açıldı

Piyasa bu kadar kızışınca, kanallar arasındaki rekabet de güçlendi. Bir zamanlar birlikte tatillere giden ailelerin arası açıldı.

Özellikle kız çocuklara hitap eden içerikler üreten Diana ile Nastya arasındaki çekişme çok büyük. İki kanal YouTube’da kafa kafaya gidiyor. Kasım sonu itibarıyla Nastya 102 milyon, Diana ise 104 milyon takipçiye sahip.

Bir kaynak, zaman zaman “Perakende mağazalarında en iyi raf kimin olacak” kavgaları yaşandığını dahi söyledi.

Vlad ile Niki’nin annesi Victoria Vashketov, bazen Nastya’nın ya da Diana’nın videolarının performansına baktığını ama rekabetin abartıldığı gibi olmadığını söyledi ve ekledi: “Ebeveynler olarak hepimiz iyi anlaşıyoruz. Çocuklar da birlikte oynamaktan keyif alıyor.”

Bir diğer mesele: Çocuklar büyüyor

Ailelerin bir diğer sıkıntısı da çocukların hızla büyüyor olması. Birkaç yıl içinde ergenliğe girecek olan bu yıldızlar, okul öncesi yaş grubuna yönelik içerik üretmek için fazla büyük kalacak.

Vlad gözünü şimdiden geleceğe dikmiş durumda; YouTube’un en popüler içerik üreticisi MrBeast gibi yarışma ve ‘challenge’ videolarına geçme planları yapıyor.

Diğer yandan Weinstein de Vlad ve Niki’nin müziğe atılması için girişimlerde bulunuyor; geçmişte Justin Bieber ve Selena Gomez gibi isimlerle çalışmış prodüktörler ve şarkı yazarlarına orijinal eserler sipariş ediyor.

Miami’nin en pahalı semtinde lüks yaşam

Şu an Miami’de yaşayan Vashketov’lar, yakın zamanda şehrin en pahalı mahallelerinden Golden Beach’te 8 odalı bir malikaneye 12,5 milyon dolar ödedi.

Baba Sergey, çocukların istedikleri zaman video çekmeyi bırakabileceklerini belirterek, “Biz ilhamımızı çocuklarımızın ilgisinden alıyoruz. Onları ilgisini çekmeyen bir şey yapmaya çalıştığımızda hakiki durmuyor” dedi.

Vlad, biraz daha büyüyünce yerini 3 yaşındaki erkek kardeşi Christian alabilir. Anne Victoria, Christian’ın şu ana kadar birçok videoda yer aldığını ancak ona özel bir kanal açma planları olmadığını söyledi. Victoria Vashketov, aynı şeyin Eylül ayında dünyaya gelen kız bebekleri için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu