ManşetYerel Haberler

Kahve kültürü, kahve ürünlerine gelen zamlarla gün geçtikçe azalıyor

Ülkemizdeki kahve kültürü kahve ürünlerine gelen zamlarla gün geçtikçe azalıyor. Kahve ürünlerinin fiyatlarında artış üstüne artış yaşanıyor ve fiyatlarda geçen seneye oranla uçurum fark oluşmaya başladı.

Geçen sene 15-20 TL’ye satılan kahve bu yıl 50-60 TL’ye satılıyor.

Ülkemize tedarik edilen kahvelerin döviz bazında satın alınması, kahve fiyatlarına yapılan zammın en büyük nedeni olurken, elektriğe yapılan zamlar, taşımacılık bedeli, akaryakıt ücretlerine yapılan zamlar ve asgari ücretin artışı gibi birçok etken sektördeki fiyatların değişmesine sebep oldu.

Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan sektördeki kişiler, sektördeki birçok sorundan bahsetti.

Bikem Türk: Bir sene önce 15 TL’ye

içtiğimiz kahve şuan 50-60 TL arası

ARA Coffee Shop işletmecisi Bikem Türk, kahve fiyatlarının pahalı olmasının sebebinin kahvenin yurt dışından döviz ödemeli olarak alınması olduğunu belirtti.

Kahvelerin dövizle alınmasının piyasayı olumsuz etkilediğini belirten Türk, “Bir sene önce 15 TL’ye içtiğimiz kahve şuan 50-60 TL arası. Biz piyasaya göre fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz çünkü müşterilerimizin büyük çoğunluğu öğrencilerdir, onları da düşünüyoruz” dedi.

Kalite ve memnuniyete önem verdikleri kaliteyi üst seviyede tutup fiyatları orta seviyede tutarak satış yaptıklarını belirten Bikem Türk, “Biz mekanı müşteriye değil, kahveyi müşteriye satıyoruz” ifadelerini kullandı.

İşin sadece kahveyle bitmediğini belirten Türk, şurup, süt, tatlı, soğuk içecekler gibi gider kalemleri olduğunu belirtti. Türk, “Makineler her zaman açık. 24 saat açık olan buz makineleri, buzluklar, arıtma makinesi, su motoru gibi elektrik harcayan cihazlar var ve elektrik zamları da bizi olumsuz etkiliyor. Kahve zaten bize gelene kadar belli bir ücreti buluyor, biz sadece masraf ve emeğimizin karşılığında üzerine biraz ücret koyup satıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Onur Demirok: Müşterilerin büyük

bir çoğunluğu yabancı öğrenciler

Prego Coffee Shop bar sorumlusu Onur Demirok da eskiye nazaran her şeyin pahalı olduğunu belirterek kahvenin artık lüks bir şey olduğunu söyledi.

Demirok, “Önceden günde 3 defa kahve içmeye çıkan şimdi haftada 2-3 çıkmaya başladı. Bir de müşteri tipi de değişti. Artık yerel insanlar çok çok az geliyor asıl müşterimiz yabancı öğrenciler” diyerek kahve sektöründe müşterilerinin büyük bir çoğunluğunun yabancı öğrenciler olduğuna dikkat çekti.

Müşterilerimizin yüzde ellisi yabancı öğrenci. Türk öğrenciler çok az” diyen Demirok,  “Kahve kültürü pahalılıktan dolayı düşüyor. Kullanımız markalara zam geldikçe ben de zam yapmak zorunda kalıyorum. En basiti süt. Hemen hemen her kahve türünde kullanılıyor” dedi.

Mert Ardalı: Ambalaj bile dolarla satın alınıyor

Ülkeye kahve tedarik eden Mer-Sel Trading Direktörü Mert Ardalı, kendilerinin kahve ürünlerinde zam yapmasının en büyük nedenlerinden birinin döviz bazında ödeme yapmalarından kaynaklandığını söyledi.

Asgari ücrete, gaza, benzine, suya, elektriğe yapılan zamlardan dolayı da fiyatları yükseltmek zorunda kaldığını anlatan Ardalı, aynı zamlardan kahvecilerin de etkilendiğini vurgulayarak kahve işletmecilerinin de zorunlu zam yaptığını belirtti.

Her şeyin dövize dayandığının altını çizen Ardalı, “Ne kadar kahveyi üretiriz desek de ambalaj bile dolarla satın alınıyor” ifadelerini kullandı.

Bir haftada kahve taşıyan bir aracına 2 bin 500 TL benzin ücreti ödediğini belirten Ardalı, “Ayda en aşağı 10 bin TL benzine para veriyorum” dedi.

Kahvenin kendi çekirdeğine zam yapıldığını işaret eden Ardalı, “Direk ham maddenin fiyatı arttı. Mesela işi ilk kurduğumda 28 TL’ye siyah çikolata satardım şimdi 140-150 TL’ye satılıyor” sözlerini kullandı.

Kahvelerin kendi içinde kalite farkı olduğunu belirten Ardalı, isim vermeden çoğu mekanın kalitesiz ürün satarak kahve fiyatlarına zam yaptığına işaret etti.

HABER: DOĞAN SAMER

Diğer Haberler

Başa dön tuşu