Sevay: Bu Yol Hatalarla Dolu!
Lefkoşa Kuzey Çevre yolunun hiçbir ciddi planlama ve tasarım yapılmadan hayata geçirilmesinden dolayı birçok trafik kazasının yaşanmasına neden oluyor.
Bu yol ile ilgili hata ve eksikliklerin bedelini da bazı insanlarımız hayatları ve sağlıkları ile ödüyor.
Birçok ölümlü kazanın yaşandığı trafik kazalarında nice canlar hayattan koptu, birçok eve ateş düştü.
Onlarca tasarım hataları geceleri zifiri karanlıkla birleşince bahse konu yol katbekat daha tehlikeli oluyor.
Konuyla ilgili Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Trafikte Güvenli Yaşam Derneği temsilcisi Hüseyin Sevay yoldaki hataları ve eksiklikleri bir bir anlattı.
Yol üstündeki hiçbir kavşakta aydınlatma projesi dahi olmadığını belirten Sevay, trafiğin birkaç koldan birleştiği yerlerde aydınlatmanın trafik güvenliği için temel bir gereklilik olduğunu söyledi. Sevay, “Bu gerekliliğin tamamen göz ardı edilmesi ülkemizde trafik güvenliği nosyonunun hiçbir şekilde kök salmadığını açıkça göstermektedir” dedi.
Yol üstündeki çemberlerin hiçbirinin “modern roundabout standartlarına” uygun olmadığını ifade eden Sevay, “Örneğin, “modern roundabout standartlarına” göre çember çıkış şeritlerinin giriş şeritlerine kıyasla daha düz olması gerekir. Bu düzlük çember içindeki trafiğin tipik uygulamalara kıyasla çember dışına daha etkin bir biçimde çıkışını sağlamayı amaçlar” şeklinde konuştu.
“Ciddi tasarım sorunları mevcut”
Yol üstündeki çemberlerin giriş şeritlerinde de ciddi tasarım sorunlarının mevcut olduğunu vurgulayan Sevay, doğru bir tasarımda çift şeritli bir yol üstündeki bir çemberin her iki giriş şeridinin yönü çemberin içine doğru bakıldığında aynı şeridin devamını görmesi gerekirken çevre yolu üstündeki çemberlerin özellikle dış giriş şeritleri iç şeritlere çakışacak şekilde inşa edildiğini belirtti. Sevay, bir başka deyişle, “çember girişleri çember içindeki şeritlere çok dik bağlanmıştır. Dünyadaki doğru uygulamalarla kıyas yapıldığında bu farklar bariz şekilde görülebilecek cinstendir” dedi.
Söz konusu kavşakların güvenlik hissi yerine ciddi güvensizlik yaratmakta olduğunun altını çizen Sevay, “Zaten bu kavşaklara çok yakın yerlerdeki bariyerlere araçların sürekli olarak çarpması bu kavşaklarla ilgili ciddi tasarım ve/veya uygulama hataları olduğuna açıkça işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.
Bu yol üstündeki Hamitköy bağlantı çemberi ile sanayi bölgesi bağlantı çemberi arasındaki uzaklığın 1.5 kilometreden kısa olduğunu belirten Sevay, “Demek ki ortalama 65 km/h hızla seyahat eden bir araç Hamitköy bağlantı çemberini geçtikten yaklaşık bir dakika 15 saniye sonra sanayi bölgesi bağlantı çemberine varacaktır. Eğer bu araç 85 km/h hıza çıkmışsa, sanayi bölgesi bağlantı çemberinin uyarı tabelasını geçtikten sonra yaklaşık 10 saniye içinde o çembere varmış olacaktır. Ne yazık ki bu tabledan önce başka hiçbir uyarı olmadığından dolayı gecenin karanlığında ilerleyen sürücü panik olabilecek, çembere vardığı anda aracını durdurmak veya yavaşlatmakta gecikebilecek, ve çok ciddi bir çarpışma yaşayabilecektir” diyerek önemli bir noktaya değindi.
Sevay, bu güzergahtaki hiçbir çemberin aydınlatma projesi dahi olmamasından dolayı kapkaranlık kavşakların tüm yol kullanıcıları için ne denli bir ölüm tehlikesi arz ettiğini son zamanlarda yaşanan kayıplardan da anlamak için uzman olmaya gerek olmadığını söyledi.
“Abuk Uygulamanın Saçtığı Tehlike Muhtemelen Dünyada Tektir”
Sevay hatalarla dolu olan Kuzey Çevre yoluyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yolun batı ucundaki abuk uygulamanın saçtığı tehlike ise muhtemelen dünyada tektir. İki şerit olarak devam eden yol hiçbir uyarıcı levha olmadan yolun sola doğru ciddi şekilde meyillendiği noktada tek şeride düşürülür. Bu sola meyil o denli serttir ki, bazı sürücüler yolun batı tarafındaki metal bariyerlerle ciddi çarpışmalar yaşamıştır. Bu bariyerlerin hala tamir edilmemiş olması da ayrı bir tehlike saçmaktadır, çünkü aynı noktada bir başka çarpışma olması halinde var olan ezik bariyerlerin önleyici hiçbir göremeyeceği aşikardır.
“Artık Trafik Güvenliği Bir Gündem Maddesi Dahi Olamamaktadır”
Yolun Girne-Lefkoşa istikametine bağlantısı da oldukça sıkıntılıdır, çünkü anayola bağlantı şeridi anayol üstündeki ciddi bir kavisin üstüne denk getirilmiş, yeterince uzun katılım şeridi verilmesi imkansızlaştırılmıştır. Ayrıca sürücülerimizin katılım şeritlerini kullanmak konusundaki bilgi eksikliği de bazı sürücülerin haklı olarak hissettikleri tedirginlikten dolayı anayol trafiğine katılmak için araçlarını duracak kadar yavaşlattıkları da gözlemlenmektedir. Tabii ki, bir katılım şeridi üstünde ciddi yavaşlamaya giden bir araç arkadan takip eden araçlara çok ciddi tehlike de arz edecektir.
Özetle, sorunlu tasarımlı ve sorunlu uygulamalı yolların tüm sürüş düzenini bozduğu ve sürekli olarak güvensizlik yarattığı bilinmelidir. Zaman zaman da tasarım ve uygulama hatalarının ortamını sağladığı ciddi çarpışmalar da insanlarımızın hayatına mal olmaktadır. Yol sistemlerinin trafik güvenliği sunması ancak ve ancak doğru tasarım ve uygulamalarla mümkündür. Dünyada standartlarını en iyi şekilde uygulamak bu sebepten dolayı kaçınılmaz olsa da ülkemizde alışılagelmiş basmakalıp çizimlerle yola çıkılıp her projeye onay verilmekte ve tasarım hatalarının uygulama aşamasına ulaşması engellenememektedir. Bunun olmasının temel sebebi de bahsettiğimiz üzere trafik güvenliğinden sorumlu olan devlet çalışanlarının ciddi bir trafik güvenliği nosyonuna sahip olmamasındadır. Üzülerek kabul etmemiz gerekir ki böyle bir nosyonun geliştirilmesi için de hiçbir çaba yoktur. Olmuş olsaydı bunca yıldır trafik güvenliği için mücadele veren derneğimizin önerileri ışığında çok ciddi yol alınmış olacaktı. Hiçbir yol alınmadığı bir yana, artık trafik güvenliği bir gündem maddesi dahi olamamaktadır.”
Haber ve Fotoğraf / Doğan SAMER