DünyaGenelManşetSağlıkYerel Haberler

Çocuklar İçin Sosyal Aktivite Alanları Doğru Yapılıyor Mu?

Oyun, çocuk için eğlenerek vakit geçirdiği bir öğrenme biçimidir. Çocukların gelişim sürecinde her durumda kurallı veya kuralsız, farkında olarak ya da olmayarak etkin bir öğrenme süreci olan sosyal gelişiminin bir parçası olarak da tanımlanabilir.

Çocuk ve oyun ikilisini birbirinden bağımsız düşünmek mümkün değildir. Temel bir ihtiyaç olarak değerlendirebilir, hayat boyu öğrenmeyi, keşfetmeyi ve gelişimi amaçlayan etkin bir süreçtir.

Oyun Oynamanın Çocuklara Yararları:

Karar verme yetisini öğretir

Oyun içinde sorumluluk almayı ve kurallara uymayı öğrenir

Paylaşmayı ve iş birliğini öğrenir

Hayal dünyası geliştirir

Farklı oyun grupları içinde becerilerini geliştirir

Dikkat ve koordinasyon yeteneğini kontrol etmesini sağlar

Fazla enerjisini doğru bir şekilde dışarı atılmasını sağlar

Fiziksel, sosyal, psikolojik olumlu gelişimini sağlar

Mücadele etmeyi, problem çözmeyi, kendini ifade etmeyi öğrenir

Materyalleri tanımlayarak kalıcı öğrenmeyi güçlendirir

Etkili iletişim kurmayı öğrenir

Çocuk Oyun Alanları

Çocukların fizyolojik, psikolojik, zihinsel beceri ve yeteneklileri keşfettikleri özgür bir şekilde aktiviteler yaptıkları, kendilerini ifade edebildikleri hem eğlenip hem de öğrenerek kaliteli vakit geçirdikleri canlı ve enerji dolu alanlardır.

Çocuklarının günümüz teknoloji çağının hakimiyet sürdüğü geleneksel yaşam gibi geleneksel oyunlarında geri planda kaldığı somut mekanlar veya eski zamanlarda ki oyun sokağı kavramları yaşamak yerine evlerde tablet, televizyon, bilgisayar vb. araçlarla iletişimden yoksun, zaman kavramını yok sayan, teknolojinin yanlış kullanımını ile çocuk gelişimi olumsuz etkileyen düşünme yetisini azaltan, hayal gücünü engelleyen birer robotik çocuklara dönüşmüşlerdir.

Geçmişten günümüze çocuk oyun alanlarını inceleyecek olursak; standartlaşmış belirli kalıplar ve gruplar içerisinde kısır bir döngüye girmişken son dönemlerde çeşitli temalarda yaş grupları ve fiziksel ihtiyaçları gözetilerek farklı yaratıcı oyun grupları tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlamıştır. Yapılan bu olumlu çalışmalar ile bir değil binlerce çocuk için farklı bir gelecek sağlayarak, şimdinin çocukları geleceğin sağlıklı bireylerinin oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Çocuk oyun alanlarını sadece koşmak, zıplamak, sallanmak oyun oynamak olarak değerlendirmekten daha çok, çocukların fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini destekleyen uzun vadeli sağlıklı birer yatırım olarak değerlendirebiliriz. Peyzaj tasarımlarında iyi tasarlanmış oyun alanları çocukların hayal gücünü zorlayan, her noktada farklı bir merak uyandıran, sadece çocukların değil ailelerinde kaliteli vakit geçirebilmeleri sağlayarak kaliteli ve sürdürülebilir projeler olmalıdır

Boğar: Oyun Alanları Çocuk Gelişimi İçin Yetersiz

Ülkemizin genç Uzman Klinik Psikologlarından Reyhan Boğar, çocuklar için ülkemizde bulunan sosyal aktivite alanları ile ilgili KIBRISLI Gazetesine açıklamalarda bulundu.

Boğar, özellikle okul öncesi çocuklar için devlet destekli oyun ve aktivite alanlarının yetersiz olduğunu ve bu konuda girişimlerin yapılabileceğini söyledi.

Boğar, Çocuklar için yapılan oyun parklarının güvenilir olması gerektiğini, özellikle yol kenarlarına yapılan parkların güvenli olmadığına vurgu yaptı. Boğar ayrıca bu durumda ailelerin de tedirginlik yaşadığının altını çizdi.

Dünya ve ülkemiz kıyaslaması

Dünya ile ülkemiz kıyaslandığında ülkemiz de yer alan parklar çocukların yaratıcılık ve sosyallik kazanması için yetersiz kaldığını söyleyen Boğar, oyun parkları çocukların ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfetmelerine yönelik tasarlanması gerektiğinin altını çizdi.

Ayrı zamanda çocuklar için psikomotor ve ince motor becerilerini geliştirebilecekleri alanlar olması gerektiğini ifade eden Boğar, “çocukların ilgi alanları, sosyalleşmeleri, kendilerini, yetenek ve becerilerini fark etmeleri için tasarlanan oyun alanları çocuklar için çok daha faydalı olacaktır.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu