ManşetÖzel Haberler

Ahmet Kasımoğlu: Radyoculuk Dijitalleşmede Az Kan Kaybetti!

November Son Reklam Şirketi ve Capital Radyoları Direktörü Ahmet Kasımoğlu, KIBRISLI Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

Kasımoğlu, ülkemizdeki radyoculuk sektörünün son durumu ve dünden bugüne radyoculuk serüveninin detaylarını bizlerle paylaştı.

Kasımoğlu: Hayaldi Gerçek Oldu

Radyoculuk mesleğine girişi ile ilgili bilgi veren Kasımoğlu, “medyanın içerisinden gelen bir ailenin içerisinde doğup büyüdüm, babam eski gazetecilerdendir. Vatan Gazetesi bize aittir. Benim de reklam ajansım vardı ve bizim ülkemizde de sadece o dönem bir tane yabancı müzik istasyonu bulunuyordu. Gençler daha çok güneydeki bir radyoyu dinlerlerdi. Bu alanda bir boşluk olduğunu düşündüm” şeklinde konuştu.

Bu durumun kendisini çok rahatsız ettiğini belirten Kasımoğlu, çok fazla araştırmalar yaparak 2010 yılında Capital Radyoyu kurduğunu söyledi.

Aylarca uykusuz ve sabahlara kadar araştırmalar ve çalışmalar yaparak 93.8 frekansında Capital radyoyu açtığını dile getiren Kasımoğlu, kafasını çok yorduğu konular üzerinde denemeler yapma şansı yakaladığını kaydetti.

Bundan 10 sene önce elektronik müzik çalmanın büyük bir cesaret ve bununla beraber de büyük bir risk olduğunun altını çizen Kasımoğlu, riski alarak başarılı olduğuna inandığını kaydetti.

Çok sayıda uluslararası başarılı DJ’i radyoya programcı aldığını da ifade eden Kasımoğlu, radyonun açılmasının ardından kendisine 5 yıllık bir hedef koyduğunu söyledi.

Bu beş yıllık hedef içerisinde hayal ettiği noktaya ikinci yılda ulaştığını, bunun nedeninin ise yabancı müzik çalan radyo konusunda boşluğun olması olduğunu savundu.

Bu süreçten sonra daha da cesaretlendiğini ve bir de Türkçe radyo kanalı açma kararı aldığını söyleyen Kasımoğlu, Capital Türk’ü açmanın çok uzun zaman aldığını ve hale daha da gelişim sürecinde olduğunu kaydetti. Kasımoğlu, radyoculuğun kendisinin bir hayali olduğunu ve bunun başardığını söyledi.

“İyi Müzik Yapmaktan Vazgeçmeyeceğiz”

Radyoculuğun kendi içerisinde gruplanan bir sektör olduğunu, haber radyoculuğu, müzik çalan radyo gibi karakterleri değişen bir sektöre döndüğüne değinen Kasımoğlu, kendi radyosunda asla fazla konuşmaya tahammüllerinin olmadığının altını çizdi.

İyi müzik çalacakları konusunda her zaman iddialı olduklarını düşünen Kasımoğlu, bunu da başardıklarını kaydetti.

“Eskiden Güney’e İmreniyorduk, Şimdi Onlarla Yarışacak Düzeydeyiz”

Dünden bugüne radyoculuk konusuna da değinen Kasımoğlu, “yeni nesil medya rüzgarı içinde az kan kaybeden sektörüz. Gazeteler müthiş bir kayıp yaşar, televizyonlar da ayni şekilde. Müzikte de dijitalleşme var ama radyolar kaybetmiyor gibi hissediyorum. Çünkü radyoda bir sonraki şarkının ne olacağını bilmemektir sizleri dinleten. Bu hale daha insanlarda var. Son 10 yılda bizim ülkemizdeki radyo teknolojisi çok gelişti. Bundan 10-12 sene önce biz Güney Kıbrıs’taki radyolara imrenerek bakardık. Şu anda onlarla yarışacak düzeydeyiz, bir çok noktada onları geçiyoruz.” dedi.

Dinleyici kitlesi olarak azalmanın olmadığını düşündüğünü, gazeteyi veya televizyonu ölçebilirsiniz ama radyo teknolojisinin asla ölçülemediğinin altını çizdi. Kasımoğlu, ancak yapılacak anketlerle sonuç alabileceğini bunun da çok zor olduğunu söyledi.

“En Büyük Silahlarım Joker ve Barriso”

“Benim için Capital, hayalin gerçeğe dönüşmesidir” diyen Kasımoğlu, ailesinin kendisine hiçbir zaman sunmadığı bir sektöre girdiğini ve sıfırdan bir şeyler yarattığını ifade etti.

Capital Türk’ün de birkaç sene sonra Kıbrıs’ta en iyi Türkçe müzik çalan radyolardan birisi olacağına inandığını söyleyen Kasımoğlu, en büyük silahları olarak nitelendirdiği müzik direktörleri Hasan Çolakoğlu (Mr. Joker) ve Barış Özkaynak’ın (Barriso) kitlelerin neye refleks göstereceğini çok iyi analiz ettiklerini ve ona göre programlar hazırladıklarını kaydetti.

Reklam ajansı ile radyoyu bir birinden ayrı tuttuğunu fakat bir birlerini destekleyici olduğunun altını çizen Kasımoğlu, “radyo çok güzel ve insanlarla duygusal bir bağ kurduğunuz bir mecradır. İşitsel bir şeydir ve kulağa hitap eder. Aslında müzik her anımızda hayatımızın bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

“Müzikte Dijitalleşme Tutmadı”

Önümüzdeki dönemlerde dünyada FM frekansının yerine yüksek hızlı internetlerle radyoların dijitalleşmesinin gündemde olduğuna da değinen Kasımoğlu, dünya radyoculuğunun buna adapte olmaya çalışacağını vurguladı.

Çok kısa dönem önce bir konferansa katılığını ve buradaki bilir kişilerin müzikte dijitalleşmenin tutmadığını söylediğini aktardı.

İnsanların klasik gitarın cızırtısını veya davulun sesini duymak istediğini, dijitalleştikten sonra bunun ortadan kalkacak olmasının o radyo duygusunu da ortadan kaldıracağı düşüncesi olduğunu kaydetti.

“Dijitalleşmenin İçerisinden Radyoculuk Sıyrılıp Kurtulacak”

Kasımoğlu, “Önümüzdeki 10 sene içerisinde belki de bu dijitalleşme kaosunun içerisinden radyo aradan sıyrılıp kurtulacaktır. Bunu ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz” dedi.

Radyoculukta kullanılan cihazlarda dünyadan bir farkımız olmadığının altını çizen Kasımoğlu, bu nedenle ülkemizin dünyadan farkı olmadığını sözlerine ekledi.

Kasımoğlu, Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs’ın bazen karıştığını, eskiden teknik alt yapımızın yetersizliği nedeniyle hırpalanan taraf olduğumuzu fakat şimdi hırpalayan tarafta olduğumuzu söyledi.

93.8 frekansının artık Güney Kıbrıs’taki radyoların yanına yaklaşamadığını da vurgulayan Kasımoğlu, artık saygı duyulan bir sektör haline geldiklerini sözlerine ekledi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu