EkonomiManşetÖzel HaberlerSiyasetYazarlar

“Bu İş Çok Çirkin Bir Yere Evrilecek!”

Liman İşçileri Şirketi, 5 kişinin eline kaldı. Yıllık gelirinin 1 milyar TL’yi aştığı ifade ediliyor. Şahiner, “Bu iş çok çirkin bir yere evrilecek” dedi.

Liman İşçileri Şirketi, 5 kişinin eline kaldı. Yıllık gelirinin 1 milyar TL’yi aştığı ifade ediliyor. Şahiner, “Bu iş çok çirkin bir yere evrilecek” dedi.

CTP Milletvekili Salahi Şaniner, Liman İşleri Şirketi üzerinden “5 kişinin milyarlarca liralık rant sağladığı” iddiasını gündeme getirdi.

Bu rant nasıl sağlanıyor? Kim bu 5 kişi?

Bu sorulara yanıt vermeden önce, Liman İşleri Şirketi’nin kuruluş amacına, işlevine bakmak gerekiyor…

Liman İşleri Şirketi , 1974 yılı öncesi Larnaka ve Limasol Limanlarından Kuzey’e gelen Türk hammalların, limanlardaki işleri devam ettirmesi için 287 işçiyle 1976’da kuruldu.

Şirketin kuruluş amacı, limanlarda hammaliye işi yapacak kişilerin maaşlarının devletten karşılanması önlemekti. Şirket, 6/76 Liman Yasası’yla kuruldu.

Limanlara gelen konteynerlerin yüklerinin boşaltılması, bavulların taşınması, gönderilecek yüklerin TIR’lara yüklenmesi ve ambarlama işlerini Şirket üstlenmiş oldu.

Devlet, ton başına arpanın boşatılmasını, 1 konteynerin gemiden indirilmesini, o konteynerin açılıp içinin boşaltılması gibi işleri dolar üzerinden tarifelendirerek, vergilerin ödenmesinin ardından kalan paranın da eşit bir şekilde 287 kişiyle paylaştırılması kararı aldı.

Yani 287 kişilik bir şirket ortaklığı.

Yasa, “kuruluşta 287 kişiyle istihdam edilir; iş hacmi artarsa yeni üye alınabilir ancak bu rakam 300’ü geçemez. Bununla birlikte emeklik yaşı 65. Şirketin Yönetim Kurulu 7 kişiden oluşur; 2 yılda bir Genel Kurul yapılır” diyor.

Peki, 2017 yılı itibarıyla sadece 5 kişinin kaldığı Liman İşleri Şirketi neden tasfiye edilmiyor? Yıllık geliri ne kadar? Burada bir suç işleniyor mu? Bu 5 kişi kim? Neden buna göz yumuluyor? Limanda nasıl bir iş dönüyor?

Konuyu gündeme getiren Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şaniner, MESELE’de tüm sorulara yanıt verdi; elindeki belgeleri bizimle paylaştı…

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner

ŞAHİNER SÜRECİ ANLATTI…

284 kişi peyderpey emekliye ayrıldı. 2017 yılından itibaren de şirkette 5 kişi kaldı. Şirket kuruluş amacına hizmet ediyor mu şuan?

Mantıken yürümemesi gerekiyor. Çünkü senin liman işçisi olman gerekiyor bu hammaliye görevini yapabilmen için bu şirkete kabul edildin. Amacını aştın. Orada yüzlerce kişinin parasını ödüyorsun; 5 kişi de artan parayı bölüyor.

5 kişi kalmasına rağmen yeni istihdamlar yapılmadı. Dışarıdan işçi tutup bunların yevmiyesini ödediler. Kalan parayı da 5 kişi pay etti…

Burada yapılan hata neydi? Oradaki işlerin, şirket ortaklarıyla döndürülmesi için emekli olanların yerine birileri getirtilmesi gerekiyordu; getirilmedi.

“YILLIK GELİR 1 MİLYAR LİRAYI GEÇİYOR”

Şirketin şuanki geliri ne kadar?

Kaba taslak olarak, bana gelen bilgiler teyide muhtaç olsa da, günlük 3 Milyon TL’ye yakın cirolar olabiliyor. Yıllık 1 milyar TL’yi aşabileceği iddia ediliyor bu yıl içerisinde.

Bu yıl 30 bin konteyner gelecek. 30 bin konteynerin sadece indirilmesi, açılıp boşaltılması 6 milyon dolar civarında. Yani 200 milyon TL sadece konteynerden…

Arpası var, yemi var… 50 bin TIR geliyor. 50 bin TIR’dan, TIR başına 40 dolar; 2 milyon dolar da oradan gelecek tahminen.

Bunların geliri 1 milyar TL’nin üzerindedir.  Bu geliri 5 kişi bölüşüyor.

Ben işin yasal statüsünü yitirdiğini iddia ediyorum. Yasa ile kurdun bu şirketi. Yasa diyor ki, “Yönetim Kurulu 7 kişi olacak.” 5 kişi kaldı. Yönetim Kurulu yok. Yönetim Kurulu’nun karar alma; tahsilat yapma yetkisi de yok. Tasfiye edilmesi gerekiyordu.

Tarifelerde bir örnek… Yazının bitiminden diğer tarifeler de yer alacak…

Neden tasfiye edilmedi?

2019-2020’de kalan 5 kişinin de yaşları dolmuştu. Emekliye ayrılmak zorundaydı. 2020’de UBP-YDP döneminde dediler ki, “Şirket tasfiye amacındandır. Ancak pandemi de vardır. İşi bozmayalım 65 yaşa bakılmaksızın işe devam edilsin” ve Bakanlar Kurulu kararı alındı…

“UBP’YE YAKIN İSİMLER…”

Bu 5 kişi kim?

Kim olduklarını bilinçli olarak sormadım. Bilmiyorum isimleri. Teyide muhtaç iddialar var umarım doğru değildir. Ancak bu iş çok çirkin bir yere evrilecek. UBP kanadına yakın olan isimlerden dolayı bu uzatmayı aldılar.

Ancak buradaki en önemli sıkıntı, 65 yaşta emekliliği kaldırıyorsan, sadece bu 5 kişiye bu imtiyazı tanıyamazsın. Geriye kalan 282 kişiyi neden 65 yaşında emekli ettin de bu haktan mahrum ettin?

Şunu anlardım, “Arkadaşlar şirket tasfiye aşamasındadır. Bir süre daha bu şekilde devam edecek. Bu nedenle 65 yaş sınırına bakmıyorum. Oradaki yönetim devam etsin. Gelen bütün tahsilatı da kuruluştaki tüm şirket sahiplerine (287) eşit olarak dağıtılsın.”

Neden bunu sadece 5 kişi alıyor?

Bu fırsat eşitliğine aykırı. Aynı zamanda da şirketin yasal statüsünün görev alma, tahsilat yapma gibi konularda yasal temeli yok. Yönetim Kurulu ‘yok’ hükmündedir.

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, MESELE’de Selda Bektaş’ın sorularını yanıtladı…

EMEKLİLER DAVA AÇTI…

Nasıl bir suç işleniyor?

Devlet eliyle bir suç işleniyor. Devlet buna yol açtı. Büyük ihtimalle yarın bir mahkeme süreci yaşanacak. Eğer mahkeme bunu durdurma emri verirse, geriye dönük olarak toplanan hasılat geri çağıracak. Kim ödeyecek bunu?

Davayı emekli olanlar mı açıyor?

Evet. Onlar diyor ki, “sen beni 65 yaşında emekli ettin. Bu insanlar neden imtiyazlı?”…

 Şirkete ait demirbaşlar da var. Tahminen 1 milyon dolar civarındaki vinçler, forkliftler vs.

Bunların kıymetleri 287 kişiye bölünmesi gerekiyordu. Burada emekli olanlara bu hak verilmeye çalışılırken, gelen iddialara göre düşük ödeme yapıldı. Şimdi oradaki devasal vinçlerin parası bu 5 kişi arasında bölüşülecek.

Meclis kürsüsünden Sayın Erhan Arıklı’nın söylediği önerge, “Siz 1 yıl daha devam edin. Bunun karşılığında da bu demirbaşları bana bırakın”… Bu doğruysa, bu da yargıdan geri döner.

Peki, şuanda bu şirkette yevmiye ile kaç kişi çalıştırılıyor? Sigortaları yatırılıyor mu?

Şuan için henüz incelemedim. Ancak bu saatten sonra hepsinin incelenmesi gerekiyor… Bir de orada kaza çok oluyor…

Sayın Erhan Arıklı, iptal edilen bir ihale sürecinden de bahsetti…

Limanların özelleştirilmesi konusu… İlk çıkılan ihalede, bu liman işçilerinin yaptığı işin bir şirkete verilmesiydi. Ancak Liman Dairesi bu tasfiye kararını yapacaktı bu ihale tamamlanana kadar. Açılan bir dava ile Limanlar Dairesi’nin görev, yetki ve sorumluluklarında yazmadığı için bunun yapılamayacağına ilişkin bir görüş verdi…

Limanların özelleştirilmesi gündemde. Kulislerde isimler geçiyor mu kimler talip limanlara?

Bunun yakından takipçisi olacağız. Bu yaşananlar, bu özelleştirme sürecindeki suyu bulandırmıştır. Kötü kokular geldiği aşikardır. Ben açıkçası, yapacakları bir özelleştirme taraftarı da değilim.

Geçtiğimiz dönemde yapılan özelleştirilmelerde, bu halkın cebinden alındı, yurt dışından gelen belli başlı şirketlerin cebine para koymaktan başka hiçbir işe yaramadı.

Ercan, AKSA gibi…  Kamu yararı için elimizdeki tüm doneleri kullanacağız.

Kalecik’e bir yük limanı, Mağusa’ya turistik bir yat limanından bahsedildi. Kulağa hoş geliyor. Ancak bunlar ciddi fizibilite çalışmaları ister.

Örneğin benim kendi bölgemden (Lefke-Güzelyurt) her yıl 100 bin ton- 200 bin ton narenciyenin Mağusa Limanı’na değil de Kalecik’e gitmesi güzel olur ancak bu hükümetin kamu yararını gözetecek şekilde bunun altından kalkacağı yok.

Yaşananlar da ortada… Milyarlarca Türk Lirası, devletin kasasına girmesi gerekirken 5 kişiye üleştirilmiştir…

“BUGÜNE KADAR HİÇ DENETLEME YAPILMADI”

Ne yapılması gerekirdi?

2020 yılında şirketi tasfiye edecekti. Oradaki aleti edevatı kamulaştırıp, şirket hesabına yatıracaktı. 287 kişiye bunu paylaştıracaktı. Ondan sonra da orada çalıştırılan işçilerle bir sözleşme imzalayıp, özelleştirme tamamlanıncaya kadar, geçici olarak çalıştıracaktı.

Bu şirket kooperatif gibi çalışan bir yapıydı. 287 kişi ekmek yiyordu. O bölgede ne kadar işsiz insan vardı. Oradaki hammaliye hizmetlerine karşılık onlara ciddi bir gelir kalemi oluşurdu. Fakat yüzlerce gencin dolgun maaş almasını gözetmiyor; gidiyor sadece 5 kişiyi düşünüyor.

Bu kadar insan peyderpey emekliye çıkarken, CTP hükümet olduğu dönemde hiç o tarafa bakmayı düşünmedi mi?

76 yılında kuruldu. O insanların genç yaşta oraya istihdam edildiğini düşünecek olursak, 2000 yılına kadar 50 yaşlarında falandılar. Zaten esas emeklilik son dönemde oldu.

150 kişiyle de orada işler döndürülebilirdi.

Göz yumulma gibi görünüyor. Denetlemesi yok mu bunun?

Denetleme Liman Dairesi’ne verilmiş. Hiç denetleme yapılmadı bugüne kadar…

“HALK UMUTSUZ VE GERGİN, İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI”

Bunca yolsuzluk haberi yapılıyor. Zaman zaman Meclis kürsüsünde gündeme getiriyorsunuz ama bu kadar yolsuzluk iddialarına ilişkin ana muhalefet ne yapıyor?

Tüm kozlarımızı kullanıyoruz, mahkeme de dahil. Ancak mahkemenin her türlü kararına da saygılı olacağımızı söylüyoruz çünkü minareyi çalan kılıfını da hazırlar misali, yargının da nereye kadar müdahale edebileceğini bu hükümet biliyor…

Kara paralardan, yolsuzluklardan bahsediliyor. Tarikat ve cemaat faaliyetleri ile siyasal İslamcılık yönünde toplumun dönüştürülme çabasını görüyoruz. Memleketin halinde baktığınızda ne görüyorsunuz?

Umutsuz ve gergin bir halk görüyorum. Çünkü iş çığırından çıkmıştır. Artık sokaktaki eylemlere katılmıyor, ümitsizdir.

En kötüsü budur. Teknik anlamda, yasal ve mali olarak zor durumda olabiliriz. Çok kötü şeyler yapmış olabilirler, fakat CTP iktidarında bunları çok kısa sürede toparlanabileceğine inancım tamdır. Komitelerimiz bunlarla ilgili çalışmalar yapıyor. Adım adım ne yapacağımız bellidir. Bunları paylaşacağız.

Halkın umutsuzluğu, kendine olan özgüveninin yerlerde oluşu beni korkutuyor. Bunu toparlamak zaman alacak.

CTP’li vekil Salahi Şahiner, şirket yasası, devlet tarafından dolar üzerinden tarifelerin de yer aldığı belgeleri bizimle paylaştı…

İşte tarifelerin bir kısmı…

Haber/Selda Bektaş
Fotoğraflar/Mustafa Yavuz

Diğer Haberler

Başa dön tuşu