ManşetÖzel HaberlerSağlıkYerel Haberler

Diyetisyen Emine Uluçay: Hayalimdeki İşi Yapıyorum

  Ülkemizin başarılı Beslenme ve Diyet uzmanlarından Emine Uluçay ile kariyeri, başarı öyküsü, sağlıklı beslenme önerileri ve pandemi sürecinin beslenme alışkanlıklarımız üzerindeki etkileri üzerine bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdik. Karakter olarak çalışmayı ve üretmeyi seven bir kişi olduğunu dile getiren Uluçay, şu anda hayalindeki işi yaptığını vurguladı.

Emine Uluçay Kimdir?

   1989 yılında Londra’da doğdu. Henüz 3 yaşındayken ailesiyle İtalya’ya taşındı. Anavatanı Kıbrıs’a 8 yaşında dönüş yaptı. İlkokul eğitiminin son 3 yılı, ortaokul ve lise eğitiminin ise tamamını Kıbrıs’ta tamamladı. Üniversite için tekrardan Londra’ya dönen Uluçay, önce Kingston University’de 2 yıl beslenme, ardından London Metropolitan University’de 4 yıl beslenme ve diyetetik eğitimi aldı.

   Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra adaya geri dönüş yapan Uluçay, uzaktan sporcu beslenmesi üzerine uzmanlığını tamamladı ve özel bir hastanede AB projesinde diyetisyenlik gibi pozisyonlarda görev aldı. Özel bir klinikte danışanlarına 3-4 yıl online servis verdikten sonra, Haziran 2021 itibariyle tüm kariyerini online platformlara taşıdı. Şu an online beslenme danışmanlığı vermekte ve Instagram içerikleri üretmektedir.

 

Kariyerin İlk Evreleri

   Ortaokul ve lise yıllarında düzenli olarak spor yaptığını dile getiren Uluçay, o dönemlerde performansın arttırılmasına yönelik beslenme önerilerinin, sağlıklı beslenmeye olan ilgisini arttırdığının altını çizdi. Lise eğitiminin son yıllarına kadar su altı biyolojisi ve diyetetik arasında kararsızlık yaşadığını dile getiren Uluçay, son kararını diyetetikten yana yaptı ve kariyerinin ilk adımlarını şekillendirdi.

Üniversite mezuniyetinin ardından adaya dönen Uluçay, 3 yıl kadar özel bir hastane çalıştığını dile getirdi ve bu sürecin bir kısmında, 2 toplumlu bir AB projesinin beslenme ayağında, genç basketbolculara ve ailelerine eğitim verdiğinin altını çizdi. Birçok şehir ve köyde beslenme eğitimlerine de ara vermeyen Uluçay, aynı dönemlerde KKTC cezaevi menülerini planladığını aktardı.

2016 yılının sonlarında hastaneden ayrılıp özel bir kinikte çalışmaya başlayan Uluçay, o dönemlerde Instagram sayfası için de daha kaliteli ve daha sık içerik üretmeye başladığını dile getirdi.

Klinikte yüz yüze görüştüğü danışanlarının yanı sıra, sosyal medyadaki bilinirliğinin de artmasıyla dünyanın bir çok yerinde yaşayan ve Türkçe konuşan danışanlarla online olarak da görüşmelere başlayan Uluçay, yakın arkadaşı ve iş partneri olan Ayşe Hacıarif ile bu alandaki çalışmalarını geliştirmiş ve online takipli grup programları yapmaya başlamış.

2021 Haziran ayında klinikten ayrıldığını belirten Uluçay, o günden bu yana dünyanın bir çok yerinden danışanlarına online olarak beslenme danışmanlığı veriyor.

Uluçay: Hayallerimdeki İş

Karakter olarak çalışmayı ve üretmeyi seven bir kişi olduğunu dile getiren Uluçay, hedefler belirlediğinde onlara ulaşmaya çalışan biri olduğunun altını çizdi. Hedefinin ilk günden bu yana, dünyayı gezerek bir dizüstü bilgisayar üzerinden çalışabilmek olduğunu aktaran Uluçay, şu günlerde bunu yapabildiği ve bunun için çok büyük şükran duyduğunu belirtti.

Sosyal medyanın kariyerine büyük artıları olduğunun altını çizen Uluçay, olumlu yönlerini özetlemek gerekirse “Dünyanın her neresinde olursam olayım, dünyanın birçok farklı yerinden bireylere ulaşmamı, onlarla çalışmamı sağladı ve sağlıyor. Sosyal medya sayesinde birçok güzel insan ile tanıştım ve birçok güzel projede yer alma şansı yakaladım. Bir de insanların söylediklerini kişisel almamayı öğrendim” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

   Her insanın farklı olduğunu ve beslenme alışkanlıkları da buna bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinin altını çizen Uluçay, temelde birçok bireyin dikkat etmesi gereken ve geçerli olan başlıca beslenme alışkanlıklarını şu şekilde açıkladı;

“Düzenli bir beslenme düzenine sahip olmak,

Yeterli sebze ve meyve tüketmek,

Protein kaynağı olarak et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynakların yanı sıra, kuru baklagiller gibi liften zengin bitkisel protein kaynaklarına da yer vermek,

Olabildiğince tam buğday ekmek, kinoa, bulgur gibi daha kompleks karbonhidrat kaynaklarını tercih etmek,

Tuz ve alkol tüketimini sınırlamak ve

Kendinizi çok fazla kısıtlamamak”.

   Açıklamalarına devam eden Uluçay, önerilerini kısaca, “Yediğimiz ve içtiklerimizin besinlerin %80’inin sağlıklı, geriye kalan %20’nin ise tüketmekten keyif aldığımız ama çok da sağlıklı olmayan yiyecek ve içeceklerden oluşması gerektiğini, bu şekilde beslenmenin hem dengeli ve sağlıklı, hem de keyifli kılınabiliriz” şeklinde özetledi.

“Limonlu su yağ yakar,

Gece 6’dan sonra yememek kilo kaybına yol açar ve

Kilo vermek için karbonhidratı kesmek lazım”  

gibi klişelerin ise, toplumun büyük bir çoğunluğu tarafından doğru kabul edildiğini fakat bu bilgilerin aslında başlıca beslenme yanlışlarına örnek olabileceğine vurgu yaptı.

Pandemi Sürecinin Beslenme Alışkanlıklarına Etkisi

Şahsi görüşü doğrultusunda, pandemi döneminin beslenme alışkanlıklarını başlıca 2 şekilde etkilediğini düşünen Uluçay, “Bir grup birey evde lahmacun, ekmek, tatlı yapma işlerine girişerek kilo aldı, diğer bir kesim ise evde daha çok zaman geçirebildiği için daha düzenli beslendi ve o dönem evde daha çok spor yaptı. Birçoğu hayat nispeten ‘normale’ dönünce eski alışkanlıklarına geri döndü ancak benim gözlemlediğim en büyük değişiklik, birçok bireyin hala tamamen veya haftanın çoğu günü evden çalışması oldu. Bu yine bazı bireyler için egzersiz ve beslenme düzeni açısından olumlu etki yaratmış olsa da, çoğunluk için negatif bir etki” şeklinde konuştu.

Gözlemlerini aktarmaya devam eden Uluçay, evde çalışmanın kahvaltı veya öğle yemeğinin atlanmasına, daha uzun saatler aralıksız çalışmaya ve buna bağlı olarak sosyalleşmenin azalması ve duygusal yemenin artması gibi olumsuz etkilere yol açtığı şeklinde sonuçlara vardığının altını çizdi.

Pandemi sürecinin hala beslenme alışkanlıkları üzerinde ciddi şekilde etkisi olduğuna dikkat çeken Uluçay, “Bugün hala ‘Emine hanım pandemi döneminde aldığım kilolar veremiyorum’ şeklinde mailler alıyorum” sözleri ile röportajımızı sonlandırdı.

(Haber/Tugay AÇIKYILDIZ)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu