ManşetÖzel HaberlerSiyasetYaşamYazarlar

Haham Azimov Ülkeyi Terk Etti

Türkiye basınında hakkında çeşitli iddialar ortaya atılan ve uzun süredir ailesi ile KKTC’de yaşayan Haham Chaim Hillel Azimov, başına bir iş geleceği korkusuyla ülkeyi terk etti.

Türkiye basınında hakkında çeşitli iddialar ortaya atılan ve uzun süredir ailesi ile KKTC’de yaşayan Haham Chaim Hillel Azimov, başına bir iş geleceği korkusuyla ülkeyi terk etti.

Azimov, hem Türkiye basınında hakkında çıkan haberler hem de savaş nedeniyle başına bir iş geleceği korkusuyla 5 çocuğu ve eşi ile birlikte Güney Kıbrıs üzerinden ABD’ye döndü.

2006-2007 yılları arasında eşi ile birlikte KKTC’ye yerleşen ve 5 çocuğu burada doğan Haham Chaim Azimov, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan Hasidik Yahudi Chabad cemaatinin dini figürüydü.

Bir süredir Türkiye’deki bazı programlarda hedef gösterilen Azimov, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısının ardından güvenlik endişesi yaşadığı bu nedenle ailesiyle birlikte önce Limasol’a, ardından da ABD’ye gittiği öğrenildi.

Azimov, Girne’deki kiralık villasını hem ev hem de ibadethane olarak kullanıyordu. Savaşın büyümesi ve İsrail’in sivilleri katletmesiyle artan tepkiler üzerine, villa bir süreliğine koruma amaçlı polis gözetimine alınmıştı.

15 seneyi aşkın bir süredir dini faaliyetlerin yapıldığı evin, “Kuzey Kıbrıs Tüm Yahudilerin Adresi” yazılı İbranice tabelası, geçtiğimiz hafta Kaymakamlığa yapılan şikâyet sonrası izinsiz olduğu ortaya çıkınca, üzeri örtüldü.

Girne Belediyesi zabıtaları, polis eşliğinde tabelanın üzerini yeşil branda ile kapattı; kapısına da şerit çekti.

Ancak evini kameralardan izleyen Azimov’un önce Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı, ardından Dışişleri Bakanlığı’nı arayarak “evime müdahale ediliyor” şikâyetinde bulunduğu, bunun üzerine demir kapı önüne koyulan şeridin kaldırıldığı öğrenildi. 

Aynı mahallede geçen sene bir başka ev satın alan Azimov’un diğer evi de zaman zaman Chabad üyelerinin kullanıma verdiği belirtiliyor.

EMLAKÇILIK DA YAPIYORDU

KKTC’de inşaat şirketi kuran Azimov’un geçimini hem emlakçılıkla hem de kumarhanelere İsrail’den müşteri getirerek sağladığı söyleniyor…

Sosyal medya hesabında İsraillilere “KKTC’de ev satın alma ve yatırım yapma” çağrıları bulunan Azimov hakkında, Türkiye’deki bazı basın-yayın organlarında bir süredir haberler yapılıyor; İsrail Gizli Servisi MOSSAD için çalıştığı öne sürülüyordu.

Azimov’un kurulan veya satın alınan yüzlerce şirket aracılığıyla “İsraillilerin Kıbrıs’ta planlı toprak sahibi olmasını sağladığı”, akşamları MOSSAD ajanları ile evinde toplantı yaptığı, bu nedenle de evin Türk istihbaratının gözetiminde olduğu iddia ediliyordu; bunlara ilişkin komplo teorileri üretiliyordu.

Ancak KIBRISLI Gazetesi’ne konuşan Azimov’un 16 yıllık komşuları, dini ayinler dışında hiçbir garip durumla karşılaşmadıklarını ve evi gözetleyen kimseyi görmediklerini belirtiyor; iddiaları da komik buluyorlar…

NEDEN ŞİMDİ?

15 seneden fazla Kuzey Kıbrıs’ta faaliyetlerde bulunan Chabad Cemaati’nin ülkede resmi olarak bir kaydının bulunup bulunmadığı belirsizliğini korurken, konu UBP’li vekil Yasemin Öztürk’ün 19 Ekim’de “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi”nin faaliyetlerine son verilmesini istemesiyle bir anda gündeme geldi.

Öztürk, bu amaçla Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakanı, Dışişleri ve İçişler Bakanıyla görüşerek bu talebini dile getireceğini belirtti.

KKTC’YE SİNAGOG SÖZÜ

Öztürk, merkezin kapatılmasını savunsa da Azimov’un Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ziyaretinde, Tatar, ülkemizdeki her bireyin, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğuna dikkat çekmiş, farklılıkların ülkemiz için bir zenginlik olduğunu vurgulamıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da,  22 Aralık 2021’de Saray’da ağırladığı haham heyetine KKTC’de sinagog sözü verdiği belirtilmişti.

Hahamlar Birliği’nin yöneticisi Rav Mendy Chitrik, KKTC hahamının Erdoğan’dan sinagog talep ettiğini söyleyerek basına şunları aktarmıştı:

“Yardım istedi çünkü 14 senedir Girne’de yaşıyor fakat bir sinagogu yok. Erdoğan’dan gerekli izinleri çıkarmak için, inşaat için yardım istedi. Cumhurbaşkanını görmeliydin. İnanılmaz şaşırdı, ‘Yok mu? Hemen yardım edeceğiz‘ dedi. Birkaç ay içinde sinagog açacaklarını söyledi.”

“BİNLERCE ŞİRKET, BİNLERCE DÖNÜM TOPRAK” İDDİASI…

Öte yandan Türkiye basınında birkaç gün önce de asıl sahibi Yahudiler olan ancak avukatlar üzerinde görülen 2000 şirket olduğu; bu şirketlere şimdiye dek 25 bin dönüm arazi satıldığı iddiaları ortaya atıldı.

CHABAD NEDİR, KKTC’DEKİ FALİYETLERİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Dünyanın birçok ülkesinde merkezleri bulunan Chabad, özellikle sosyal yardım faaliyetleri nedeniyle dünyanın en tanınmış Hasidik hareketi ve en büyük Hasidik Yahudi dini örgütü olarak gösteriliyor.

Chabad, Güney’de Chabad Lubavitch of Cyprus; Kuzey’de de Chabad North Cyprus ismi ile faaliyetlerde bulunuyor.

Haham Azimov, 2006-2007 yılları arasında KKTC’ye taşındı; 9 Mart 2008’de de sosyal medya hesabından Kuzey Kıbrıs Chabad Evi’ni açtığını duyurdu.

Cemaatin resmi web sitesinden hem bağış toplanıyor; hem de verilen hizmetlerle ilgili detaylı bilgiler yer alıyor. 

İSRAİLLİLER NEDEN KIBRIS’A TAŞINIYOR?

İsrail’in muhalif gazetesi Haaretz’de geçtiğimiz Ağustos ayında yayınlanan ve gazeteci Anat Georgy’nun imzasını taşıyan araştırmaya göre, İsraillilerin Kıbrıs’a ilgisinin artmasının en önemli sebebi ülkelerine yakın olması; göç nedeni ise Netanyahu’nun politikaları…

Haberde, “Çok sayıda İsrailli, kısmen İsrail’e yakınlığı ve nispeten düşük yaşam maliyeti nedeniyle Kıbrıs’ta ev satın alıyor. İsrail Hükümetinin yargı revizyonu da insanları yurt dışında bir sığınak aramaya itti” deniliyor.

Gazeteci, “20 yıl önce Kıbrıs’ta sadece düzinelerce İsrailli aile vardı, ancak şimdi Rum tarafındaki İsrail toplumu birkaç bin aileye ulaştı.  İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in geçen ocak ayında İsrail yargısının bağımsızlığını engelleme planlarını açıklamasından sonra rakamlar önemli ölçüde arttı” diyor.

İsrail’den gelen göçmenlerdeki artışın küçük adada bir değişikliğe yol açıp açmayacağı konusunda konuşulan kişilerin çoğu, İsrail’den gelenlerin sayısının başta Rusya olmak üzere diğer önde gelen ülkelere kıyasla halen küçük olduğunu belirtiyor; emlak yatırımları için sunulan fırsatlar nedeniyle bu sayının artacağını düşünüyor…

 TÜRKİYE BASININDA HAKKINDAKİ İDDİALAR…

Türkiye’de bazı basın-yayın organları bir süredir Haham Azimov ve Chabad ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atılıyordu.

Örneğin Oda TV’de, “İsrail’in gizli planı: Siyonistlerin Kıbrıs rüyası” başlığı ile yayımlanan haberde, Gazeteci Bekir Sıtkı Şirin, Siyonistlerin KKTC’de siyasi faaliyetlerde bulunduğunu, toprak satın alarak adım adım işgal ettiklerini ileri sürüyor; Haham Azimov’u da kritik bir isim olarak gösteriyordu.

Şirin şunları iddia ediyordu:

“Burada asıl üzerinde durulması gereken kişi Chaim Azimov. Açıkçası genel şema incelendiğinde diğer ismi geçen kişiler daha küçük aktörler olarak kalıyor. Ama Azimov çok kritik bir isim. Kıbrıs’taki işgal yapılanmasının başında bu şahıs var. Azimov, 2006 yılında ABD’den KKTC’ye gönderiliyor. Bakın dikkat edin gönderiliyor. 2008 seçimlerinde Rauf Denktaş’ın çekilmesi ve Mehmet Ali Talat’ın seçilmesinin ardından Chabad’ın siyasi ayağı KKTC’de oluşmaya başlıyor. Kısa süre içerisinde yüzü aşkın şirket kuruyorlar. Avukatlar ve inşaatçılar üzerinden parsel parsel toprak satın almaya başlıyorlar. Pandemi döneminde bir de banka kuruyorlar Bu banka aracılığıyla para transferlerini gerçekleştiriyorlar. Azimov’un başında bulunduğu Chabad örgütü, birçok suç işliyor. Kara para aklıyorlar ve MOSSAD’a bilgi sızdırıyorlar. Tüm askeri noktaları deşifre ediyorlar. Geçitkale’de olduğu gibi askeri alanların yakınlarından toprak alıyorlar. Şimdi soruyorum size bütün bunları yapan bir örgütün, Mossad ile işbirliği içerisinde olan bir örgütün İsrail hükümetinden bağımsız olması düşünülebilir mi?

Ancak Şirin’in iddia ettiği gibi Rauf Denktaş 2008’de değil, 7 Nisan 2005 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmamış; 24 Nisan 2005’te görevini seçilen cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a devretmişti.

Gazeteci Şirin, katıldığı TV ve YouTube kanallarında da iddialarına ilişkin KKTC Meclis Başka Zorlu Töre’yi kaynakları arasında gösteriyor. 

Yapılan bu haberlerin Kuzey Kıbrıs’ta antisemitizme yol açmasından endişe edilirken, hükümetten yabancılara satılan toprak miktarının açıklanması; nüfus sayımı yapılarak her alanda ayakları yere basan politikaları hayata geçirmesi bekleniyor…

Haber/Selda Bektaş

Kaynaklar: Mikro-Makro Net, Havadis Gazetesi,  Oda TV, KKTC Cumhurbaşkanılığı Web Sitesi, Dikengazete, Veryansın TV, Chabad North Cyprus

Diğer Haberler

Başa dön tuşu