Ramiz: Tuzla ve İskele Bölgesinde Çok Ciddi Sıvılaşma Var!
Kıbrıslı Gazetesi Web TV’de Cenk Paşa’nın hazırlayıp sunduğu İnce Ayar programının bu haftaki konusu Türkiye’de yaşanan deprem oldu. Adıyaman’daki İsias Otel’de 35 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatlarını kaybetti. Şehir plancısı Berkay Ramiz, ülkemizdeki şehir planlama ile ilgili düşüncelerini ve önerilerini paylaştı.
Berkay Ramiz’in açıklamaları şöyle:
Planlarımızı yaptığımız zamanlarda onları dikkate alarak planlıyoruz. Sadece fay hatları değil zemininin durumuna göre bakıyoruz. Planları yapmadan önce ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi ve veri istiyoruz. Bunları alıp harmanlayıp analizlerini yapıyoruz. Ona göre üzerine nasıl yerleşeceğini ilgili meslek örgütlerinden görüşlerini istiyoruz. Yapılacak olan yapıların yer seçimi önemlidir. Zeminde bir risk varsa, farklı bir şey varsa gelen görüşlere göre kat sınırı belirliyoruz, bunları dikkate alıyoruz. Yaşadığımız örneklerden, sıvılaşma problemi olan bölgede biz bunları haritalar üzerine dökeriz ve dikkate alırız. Tabii bunlar bölgesel olaraktır.
Ramiz: Siyasi Baskılara Göğüs Gerebildiğimiz sürece Problemli Yerlere Planlarımızı Yapmamaya Çalışıyoruz
Daha önce parsel bazında bir çalışma yapılmışsa zaten inşaat mühendisleri odasında vardır. Bölgesel olarak bir karar vermek durumundasınız. Vatandaşta haklı olarak diyor ki benim parselimde problem yoktur. Öyle olunca bu tarz şeyler planlara olumsuz yönde yansıyor. Biliyorsunuz siyasi mevkilere ulaşmak, tanıdıklara ulaşmak çok zor değil bu ülkede ve üzerimizde siyasi baskılar oluşuyor. Siyasi baskılara göğüs gerebildiğimiz sürece fay hatlarının olduğu yerlerde veya zemin problemi olan yerlerde planlarımızı yapmaya çalışıyoruz.
“Tuzla ve İskele Bölgesinde Çok Ciddi Sıvılaşma Var”
Özellikle Tuzla ve İskele bölgesinde çok ciddi sıvılaşma riski taşıyan zemin vardır. Buralarda yapılaşırken, sınırlandırma getirilmesi gerekir hem de özellikle yapının yapılması sürecinde gerek temel seçiminde gerek daha sonra yapım sürecindeki denetimler önem taşımaktadır. Kolonların hazırlanması aşamasında orada kullanılan demirin çapı, sayısı bunların kontrolsüz şekilde yapıldığına şahit oluyoruz.
Mağusa’da İmar Planı Neden Gecikti?
Mağusa İmar planının neden bu kadar geciktiğinden bahsedeyim. Biliyorsunuz 6 Şubat 2023 günü çok ciddi felaket yaşadık. Hemen ertesi gün Bakanlar Kurulu tarafından Meclise İmar Yasası değişikliği gönderildi. Bir taraftan biz üzülürken diğer taraftan sinirlerimiz bozuldu. Ne vardı bu yasa değişikliğinde? Mevcut yasada imar planı yapma yetkisi Şehir Planlama Dairesindedir. İmar yasasıyla birlikte şehir plancılarındadır. Bu değişiklik önerilerinde Şehir Planlama Dairesi yetkisini belediyelere devredebilecek. Diğer taraftan da mesleği belirleyen maddede ise şehir plancıları ve/veya mimar ve/veya inşaat mühendisi ibaresi eklendi. Bu ne demektir, yasa yürürlüğe girerse şehir plancısı olmadan plan yapılabilecektir.
Bu yasa değişikliğinin gönderilme sebebi daha da trajik komik durumda olduğumuzu gösterir. Resmi Gazetede gerekçede Şehir Planlama Dairesinin mevcut kadrosunun yetersiz bahsediliyor.
Bundan 1 buçuk sene önce Müttehitler Birliği tarafından sözleşmeli işe alınan 3 kişi tarafından plan değişikliği yapıldı ve o plan yürürlüğe konulmuştu. Yasalar engellemişti planın mücahitlerin istediği şekilde değiştirilmesini sağlar.
Şehir Planlama dairesinde bekleyen bir çok proje var ara emrine takılan. Bu projelerin çoğu yüksek katlı toplu konut projeleridir. Bu noktada baktığınızda bu projelerden Tuzla, Mutluyaka, Long Beaacg, Kalecikte’de var bu projeler. Gözümüz kapalı bu projeleri kabul edemeyiz. Yaşadığımız bir felaket var fakat buna rağmen hale daha toplum olarak bunlara göz yumulsun ve projeler yapılsın fakat yaşadığımız durumlar da ortada…