KKTC Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin halk sağlığının korunmasıyla ilgili birçok hizmet verdiğini belirten Bakan Altuğra gıda ve içme suyu denetimlerine de aralıksız devam edildiğini belirterek şunları kaydetti;
” Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO),örgütün kuruluş günü olan 16 Ekim’i kuruluş misyonuna yani dünyadaki açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmak başlığına vurgu yapmak ve dünyanın dikkatini bu konuya çekmek için, her yıl belirlediği farklı temalar ile ‘’Dünya Gıda Günü ‘’olarak kutlamaktadır.
FAO’nun bu yıl belirlediği tema ‘’Kimseyi Arkada Bırakma’’(Leave no one Behind) olmuştur. Her yıl olduğu gibi bu yıl da belirlenen tema dünyadaki açlık, açlık ile mücadele, yetersiz beslenme ve kaynakların hakkaniyetsiz paylaşımını gündeme taşıyor.
Şu anki veriler; milyonlarca insanın en temel insan hakkı olan sağlıklı beslenme için, yeterli ekonomik imkana sahip olmadığından güvenli gıda tüketip dengeli beslenemediğini bizlere göstermektedir.
Ancak aynı veriler bizlere halihazırda dünyada yaşayan her bireyin beslenmesi için yeterli gıda üretiminin olduğunu da göstermektedir.
Peki sorun nerede? Sorun doğru üretim yöntemleri ile üretilmiş besin değerini yitirmemiş besleyici gıdaya erişimdeki hakkaniyetsiz dağılımda ,sorun devam eden savaşlarda, sorun iklim değişikliğinde, sorun pandemide, sorun tüm bunlara bağlı olarak artan fiyatlarda. Ancak en büyük sorun bilinçsizce, sorumsuzca harcanan tarım ürünlerinden üretilen ve sonra çöp olmaya mahkum ‘Sağlıksız Gıdalar’’(Gıda güvenliği kurallarına bağlı kalarak üretilmeyen gıdalar)Besin Değerini yitirmiş gıdalar, sorun bu gıdaların çöp olmasına sebep olanlar ve maalesef birçok gıdanın çöp olmasına neden olan yine insanlar.
Dünya Gıda Günü Dolayısı İle Devletlerin Hatırlamaları Gereken Sorumluluğu;
Dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi-tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi iken.
Tek Tek Biz Bireylerin Asla Unutmaması Gereken Sorumluluğu İse ; Dünyanın bir yerlerinde önümüze konan gıdaya erişemeyen ve açlıkla sınanan bir insanın bir çocuğun var olduğunu bilerek tüketmek, bu bilince sahip çocuklar yetiştirmek ve gıdaların çöpe gitmesini engelleyerek ‘’Kimseyi Arkada Bırakmamaktır’’
” Sağlık Bakanlığı gıda ve içme suyu denetimlerine aralıksız devam etmektedir”
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin halk sağlığının korunması ile ilgili yürüttüğü birçok hizmet yanında gıda ve su güvenliğinin sağlanması ve halkımıza güvenli gıda ve sunulması için çalışmaktadır.
Gıda ve su güvenliği ile ilgili çalışmalar ve denetimler iki şekilde yürütülmektedir. Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ülkemizde üretilen gıdalar ve suların üretildiği depolandığı ve şahsa sunulduğu yerler denetlenip rutin bir şekilde numuneleri analiz için Devleti laboratuvarına gönderilirken, aynı uygulama ithal edilen gıda ve sular için de yapılmakta, ithal edilecek tüm gıda ve sulara Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından koşullara uygun olması halinde önce ön izin sonra da ithal izni verilerek halkın tüketimine sunulması için izin vermektedir.
Ayrıca işletmelere yapılan denetimler ve etiket ve ürün kontrolleri Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi yerli su üreticilerine üretim izni belgesi vererek üretimlerini yasallaştırıp kontrol altına alırken, yerli gıda ürünleri de hem üretim hem etiket kontrollerinden sonra yine Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığını korumak ile ilgili sorumluluğunu Temel sağlık hizmetleri dairesi yürütmektedir.
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi halk sağlığının korunması ile ilgili yürüttüğü birçok hizmetten biri olan gıda ve su güvenliğinin sağlanması ve halkımıza güvenli gıda sunulması için çalışmalarına devam etmektedir.