DünyaManşetSağlık

Tarihteki İlk Döner Fotoğrafı!

Tarihteki ilk döner fotoğrafı olarak bilinen bu kare, İngiliz fotoğrafçı ve gravürcü James Robertson tafafından 1855 yılında, Osmanlı İmparatorluğunda çekilmiş.

James Robertson Kimdir?

Robertson İngiltere Middlesex’te 1813 yılında doğdu. Profesyonel mesleki yaşamına Londra Kraliyet Darphanesi’deki model ve gravür çalışmaları ile başladı ve 1840 yılına kadar bu tarzdaki çalışmaları ile geçimini tamamladı. Türkiye’de özellikle İstanbul’da çektiği fotoğraflar ve Osmanlı İmparatorluğu’ndaki çalışmaları ile bilinen Robertson, Aynı zamanda ilk savaş fotoğrafçılarından biriydi.

1853 yılına ilk kez  fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladı. Çektiği fotoğraflar albüm olarak Londra’da oldukça ilgi gördü. Bir yıl sonra Beyoğlu, İstiklal Caddesi Postacılar sokağı 293 nolu binada fotoğraf stüdyosu açtı (günümüzde Arter binasının olduğu bölge). İstanbul’un ilk 360 derecelik panoramik özellikteki fotoğraflarını Beyazıt Seraskerlik Binası’ndan çekti. Azapkapı‘da bulunan Saliha Sultan Çeşmesi de fotoğrafladığı yapılardan biriydi. Kırım Savaşı’nda çektiği cephe fotoğrafları sayesinde ilk savaş fotoğrafçılarından biri olmasını sağladı.

Tarihte çekilen ilk döner ve dönerci fotoğrafı olduğu kabul edilen karede görüldüğü üzere,  ahşap masanın solunda kuzu eti parçaları ve masanın diğer ucunda ise arkasındaki çengele dizilmiş, odun kömürü ateşinde dönerek pişen döner kebapını görmek mümkün.

İlk Döner Fotoğrafı / 1955, Osmanlı Cumhuriyeti

Döner Tarihçesi

Osmanlı İmparatorluğu‘nda keşfedilen dönerin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yapılan ilk dönerlerde, baharatlı et dilimleri cağ kebabındaki gibi yatay bir şişe geçirildi. Dikey şişte yapımı ise 1850’li yıllardan sonra başlamıştır. Türkiye’nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan dönerin doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu’na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir. İskender Efendi çocukken babasının restoranında pişirilen kuzuları yatay değil de dikey şişe geçirmeyi akıl etmiştir. Dikey kebap başarılı olmuş ve yıllar sonra döner kebap olarak bilinmeye başlamıştır.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu