ManşetSiyasetYerel Haberler

Erhürman’dan Asgari Ücret Eleştirisi

Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanı Tufan Erhürman, asgari ücret komisyonunun toplantı yaptığı sıralarda, sosyal medya hesabından, konu ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Erhürman’ın paylaşımı şöyle;

“Asgari ücret masası kuruldu. O masanın etrafındaki herkes biliyor ki…
1. Asgari ücret artacak ama gerçek hayat pahalılığını yine karşılamayacak.
2. Asgari ücreti ödemekte güçlük çeken bazı (özellikle küçük) işletmeler ya batacak, ya işçi durduracak, ya kayıt dışına düşecek ya da “part time” gibi uygulamalara zorlanacak,
3. Asgari ücret artınca bazı işletmeler artan personel giderlerini karşılamak için zam yapacak, bu da hayat pahalılığını daha da artıracak.
4. Asgari ücret arttıkça özel sektörde asgari ücretin üzerinde alan çalışan sayısı azalacak ve/veya aldıkları ücretle asgari ücret arasındaki makas daralacak.
Aylardır, gerçek bir planlamayla gerçek hayat pahalılığını karşılayacak bir asgari ücret; gerçekten ödeyemeyecek durumda olanlara istihdamı koruyucu ve kayıt dışılığı önleyici destek; özellikle yeni, genç ve kadın girişimcilere ayakta durma desteği; giderleri/gelirleri dövize endeksleme ve yerel işgücünü destekleme vb. diyoruz ama nafile!
Olması gereken elbette gerçek hayat pahalılığı kadar artış verilmesi. Ama “hükumet”, bu koşullarda, bu kafayla, yoksullaşmaya, işsizleşmeye, yabancılaşmaya ve alım gücünün her gün daha da düşmesine yol açmaktan başka işe yaramayacak!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu