ManşetSiyasetTürkiye

Başörtüsü Teklifi Kabul Edildi!

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti'nin "dini inancı sebebiyle" ifadesinin tekliften çıkarılmasını istediği önerge ise AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti’nin “dini inancı sebebiyle” ifadesinin tekliften çıkarılmasını istediği önerge ise AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.
Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve ailenin korunmasına ilişkin anayasa teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.
Muhalefet Üyeleri Komisyonu Terk Etti
CHP ve İYİ Parti’nin önergesi AK Parti ve MHP tarafından reddedilince Millet İttifakı ortakları komisyonu terk etme kararı aldı.
İktidar ile muhalefet arasında uzlaşma sağlanamamasına rağmen teklif, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla komisyonda kabul edildi.
Komisyonda kabul edilen başörtüsü teklifi ne içeriyor?
Teklifle, Anayasa’nın 24’üncü maddesine iki fıkra eklenecek. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak.
Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamayacak, bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak.
Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini, hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilecek.
Anayasa’nın 41’inci maddesinin, “Ailenin korunması ve çocuk hakları” şeklindeki birinci kenar başlığı, “Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları” olarak değiştiriliyor.
Ailenin toplumun temeli olduğunu düzenleyen maddeye, evlilik birliği şartı da ekleniyor. Teklif, evlilik birliğini, “Ancak kadın ile erkeğin evlenmesi ile kurulabilir” şeklinde yeniden tanımlıyor.
Teklifin Yasalaşması İçin 400’ün Üzerinde Oy Gerekiyor
Teklif komisyonda kabul edildi ancak Genel Kurul’da kabul edilebilmesi için 400’ün üzerinde milletvekilinin oyu gerekiyor.
Düzenlemenin referanduma götürülebilmesi için ise 360 ile 400 milletvekilinin destek vermesi lazım. Referandum eşiği altında bir oy alması durumunda ise Anayasa teklifi kabul edilemeyecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu