Meslek Liseleri, Memleket Meselesi mi?
KKTC’de devletin, nüfusumuzu ve vatandaş sayısını açıklayamaması, ülkemizde bulunan yabancıların statü ve sayılarının bilinmemesi bizi dünya gözünde küçük düşürürken, planlama yapmak için gerekli verilere ulaşılmasını da engelleyerek demokrafik yapı ve sosyolojik çalışmaları da olumsuz etkilemektedir.
KKTC’de devletin, nüfusumuzu ve vatandaş sayısını açıklayamaması, ülkemizde bulunan yabancıların statü ve sayılarının bilinmemesi bizi dünya gözünde küçük düşürürken, planlama yapmak için gerekli verilere ulaşılmasını da engelleyerek demokrafik yapı ve sosyolojik çalışmaları da olumsuz etkilemektedir.
Bu alanlarda veri yoksunluğu, yapılması gerekli çalışmaları da engellerken sorun gördüğümüz konularda çözümler de maalesef üretilememektedir.
Son yıllar da ülke, güne ve gündeme bağlı konularla sürüklenen, planlamadan yoksun ve çözüm üretmekten aciz bir devlet yönetimi konumuna düşürülmektedir.
Ülkede bulunan yabancılar ve gelen nüfusun yönetilmesinde, sosyolojik olarak dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunların başında hangi amaçla gelirse gelsin yabancı nüfusun belli bölge ve yerlere yığılmasının ( gettolaşmanın ) engellenmesi sağlanmalı; vize işlemlerinin dikkatli ve titizlikle yapılması, insan kaçakçılığına göz yumulmaması gibi konular mevcut durumda bile, ülkemizin geleceği açısından verlık sebebi olarak görülmelidir.
Son yıllar da KKTC’de Pakistanlılar, Ruslar, Türkmenler, Ukraynalılar, İranlılar, Bangladeşliler, Afrika’nın değişik ülkelerinden gelenler ve daha birçok farklı ülkeden gelen yabancı nüfusun, ülkemizde önemli bir sayı ve boyuta eriştiğini verilerle göremesek de yaşayarak görmekteyiz.
Son yıllarda yine göze çarpan bir olgu da, Kıbrıs ın Kuzeyine yerleşmiş, adaya ve kültürümüze uyum sağlamış ingilizlerin bu kargaşadan dolayı adayı terk etmeleridir.
Tüm bunları neden mi yazıyorum?
Bu yazılanlar aslında iş hayatıyla ve yaşantımızla ilgilidir. Evet, bu yabancıların bir kısmı ülkemizde yatırım yapmış olabilir ancak büyük çoğunluğu, ülkemizde günlük işlerde, mesleki ve teknik bir eğitimi olmadan, çalışmakta ve çoğu zaman para ve maliyetin artmasına sebep olurlarken, aynı zamanda ülkenin ekonomik kaynaklarının da bir şekilde ülke dışına aktarılmasına sebep olmaktadır.
Ülkemizin kalkınma modeli olarak belirlenen iki ana sektör olan turizm ve öğrenci merkezli üniversiteler için de ekonomik yapılarında kayıplara ve kötü görüntülere sebep olmaktadırlar.
Yukarıda belirttiğim tüm bu konuları azaltmak veya uzun vade de ortadan kaldırmak, ülkemize sahip çıkmak için Meslek Liselerini memleketin varlık sebebi olarak görmek gerekmektedir.
KKTC’de ilçelere ( Lefkoşa, Mağusa, Girne, Güzelyurt, Lefke, İskele ) dağılmış 12 adet Meslek Lisesi vardır. Yukarıda belirtilen şekliyle, Meslek Liselerini memleket meselesi olarak göreceksek, sayılarının artırılması ve yeni ihtiyaç duyulan alanlar ve bölümler açarak, sayılarının artırılması zaruri bir ihtiyaçtır.
Dünyadaki eğitime baktığımızda, kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerde gençlerin % 60’nın Meslek Liselerinde, % 40’nın ise Genel Orta Eğitim’in diğer alanlarında yoğunlaştığını görürüz. Bizim ülkemiz de bu durum maalesef % 30 Meslek Liseleri, % 70 ise Genel Orta Eğitimde olduğunu görmekteyiz.
KKTC’ de halihazırda, 4 adet Teknik Endüstri Meslek Lisesi, 4 adet Ticaret ve Turizm Meslek Lisesi ve 4 adet de Genel Meslek Lisesi olmak üzere, İlçelere dağıtılmış toplam, 12 adet Meslek Lisesi ülkenin ve sektörlerin ara eleman ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir çok alanda eğitimler vererek işletmelerin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünü yetiştirerek, ülkeye ve vatandaşlarına hizmet ve iş alanları sağlamaktadır.
Meslek Liselerinden mezun olan ve kendini yetiştiren tüm bireyler, mezuniyet sonrası çalışmak isteyenler işletmeler tarafından işe alınmakta ve hem çalışma hayatına, hem de kendi hayatlarının ekonomik yapısını oluşturmuş bireyler olarak hayata değerler katmaktadırlar.
Okulların sonuna geldiğimiz bugünlerde, eminim yüzlerce veli şu soru ve sorunları kendine dert edinmektedir:
Çocuğumu hangi okula göndermeliyim? Çocuğum bu okulda ne öğrenecek? Meslek Lisesi mi? Üniversiteye hazırlanacağı bir okul mu?
Gibi bir çok sorulara, yüzlerce veli ve öğrenci cevaplar aramaktadırlar. Bu soruların cevapları ailenin ekonomik durumu, hayatını kazandığı alan ve eğitim durumuna bağlı olmakla birlikte Eğitim in artık çok pahalı olduğu ve sürenin de yıllarca süreceği gerçeğini gözardı etmeden, hesabı kitabı da bütçesine göre yaparak karar vermelidirler. (Hayaller Paris, Gerçekler Lefkoşa ) olabilir.
Tüm bu koşullar değerlendirildikten sonra: Sonuç ekonomik veya ailevi nedenlerle Meslek Lisesi ise, Meslek Liselerine girmenin yolu aşağıda yazacaklarımı takip etmekten ve gerekenleri zamanında yapmaktan geçmektedir.
27 Mayıs – 04 Haziran 2024 tarihleri arasında okulların 2. dönem sonu sınavları yapılacaktır. Bu sınavların sonuçları ile birlikte öğrencilerin yıl sonu notları ve sınıfı geçti – kaldı durumları netleşecektir.
11 Haziran 2024 tarihinde karneler alınacak ve net olarak sınıfı geçip mezun durumunda olanlar ile bütünlemeye kalan öğrenciler netleşecektir. Bu durumda orta okullardan mezun olmaya hak kazanan öğrenciler ve velileri aşağıda verilen tarih ve işlemleri takip etmelidirler.
20 -25 Haziran 2024 tarihlerinde, çocuklarının mezun oldukları okulların, Rehberlik servisleri veya idarecileri aracılığı ile Meslek Liselerine başvuru formlarını, gerekli bilgileri de alarak doldurmalıdırlar. Meslek Liselerinin Okul ve Bölümlerine girişler öğrencinin Diploma derecesine göre gerçekleşeceğinden, diploma derecesi bulunmayan, bütünlemeye kalan öğrenciler daha sonraki başvuru tarihlerinde başvuruda bulunabilmektedirler.
26 Haziran 2024 tarihinde, alınan başvurulara göre M.E.B. na bağlı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi tarafından, Meslek Liselerine yerleştirilen öğrencilerin listeleri yayınlanarak, ilgili okullara da gönderilmektedir.
24 – 28 Haziran tarihlerin’de ise yeni okullarına kayıt için gerekli belgelerle, kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Bu tarihler arasında tüm okullarda aynı zamanda kayıt yenileme işlemleri de gerçekleştirilmektedir. Herhangi bir sebepten dolayı bu tarihlerde öğrencinizin kaydını yaptıramadıysanız, okulların açılacağı Eylül ayı başında 11 – 13 Eylül 2024 tarihlerinde, Meslek Liselerinin boş kalan kontenjanlarına ve kayıt yenilemeleri için de ilgili okullara başvurabileciğinizi unutmayınız.
Bu sıkıntılı ve bir o kadar da zorlu dönemde, tüm Öğretmenlerimize, Okul İdarecilerimize ve Öğrenci ve Velilerimize kolaylıklar dilerim.
Kalın Sağlıcakla…