EğitimManşetÖzel HaberlerYazarlar

PISA 2022 Sonuçları Bize Ne Anlatıyor?

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçlarına göre “matematik puanı” ile “öğrencilerin öğün atlaması (beslenmesi)” arasında ilişki bulundu.

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçlarına göre “matematik puanı” ile “öğrencilerin öğün atlaması (beslenmesi)” arasında ilişki bulundu.

OECD ülkelerindeki okullarda, “yeterli parası olmadığı için son 30 gün içerisinde haftada en az bir kez yemek yemeyen öğrenciler” listesinde son sırada Kamboçya % 67.8, Türkiye % 19.3 ile OECD ortalaması olan % 8.2’nin alt sıralarında yer alırken, yayınlanan listede en iyi durumda olan ülkeler, sırası ile % 2.8 ile Hollanda, % 2.7 ile Finlandiya ve en iyi ülke durumunda % 2.6 ile Portekiz yer almıştır.

OECD ortalamasının % 8.2 olduğundan, Türkiye % 19.3 ile listede bulunan OECD üyeleri arasındaki sıralamada, son ülkeler grubunda yer almıştır.

PISA’da Türkiye’nin “matematik okuryazarlığı” sonucu 453 puan olurken, OECD ortalaması 472 puan oldu. Bu bölüme baktığımızda Yunanistan 430 puanda, Romanya 428 puanda ve Kıbrıs Cumhuriyeti ise 418 puan ile yer almaktadır.  

PISA “matematik okuryazarlığı” sonuçlarına (2022) göre en iyi ülkeler sıralamasında 3’ncü Kore Cumhuriyeti 527 puanda, 2’nci sıradaki Japonya 536 puanda ve 1’nci sıradaki en iyi ülke konumunda ise Singapur 575 puanla yer almıştır.

PISA rapor sonuçlarına ilişkin Andreas Schleicher’in yazdığı rapora göre öğrencilerin aç kalması ya da sağlıklı beslenememesi ile matematik başarısı arasında bağlantı olduğu belirtiliyor.

Dünyanın bir çok yerinde gıda krizi yaşandığına dikkat çekilen raporda “PISA” sonuçları milyonlarca öğrencinin, zengin ülkelerden bazıları da dahil olmak üzere, ülke ve eğitim sisteminden kaynaklı beslenme için zorluklar yaşandığını göstermektedir.

Türkiye’de öğün atlayan öğrencilerin oranının  % 19.3 olduğuna dikkat çekilen raporda “öğrencilerin karınları gurulduyorsa, etkili bir şekilde öğrenmeleri mümkün değil” yorumuna yer verilmiştir.

Yine raporda “okullarda ücretsiz öğle yemeği” önerisi yapılarak, bir çok ülkenin halihazırda okullarda öğle yemeği programları uygulandığını belirten OECD raporu, bunların zor durumda, maddi imkansızlıklar ve yoksullukla boğuşan aileler ve çocukları için bir güvenlik ağı oluşturduğuna dikkat çekilmiştir.

Raporda politika yapıcılara çağrıda bulunularak, “ücretsiz öğle yemeği uygulamasının, daha fazla çocuğun okula devamını ve okulların başarısının artırılabileceği” çağrısında bulunulmuştur.

KKTC’de ise plansız programsız, eğitimde gerçekleştirilen okullarda süre uzatması sonucunda elde bulunan tek veri, KTOEÖS tarafından 48 okulda yapılan araştırma ve anket sonuçlarına göre, öğrencilerin % 10’nun okulunda öğlen yemek yiyemediklerini ve aç kaldıklarını belirtmişlerdir. Yine ayni araştırmada % 15.7 ise okul dışından market, simitçi ve çiğ köfteci gibi yerlerden yemek ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtmişlerdir.

Yani PISA ortalaması % 8.2’ye göre bakarsak, daha zor koşullarda öğrenciler, okullarda okumaya çalışırlarken, okullardaki başarının da bilindiği üzere düşük olması dünya verileri ile teyit edilmiş oluyor.

Schleicher tarafından yazılan raporda önerilen, öğrencilerin sağlığı ve başarısı için, dengeli beslenmeleri gerektiği, politika yapıcılarının da bu konuda eğitime öncelik vermeleri gerektiği vurgusu yapılmaktadır.

Kalın Sağlıcakla…

YAZI/OZAN ÇOLİ

Diğer Haberler

Başa dön tuşu