Ankara Anlaşması’nı Hiçe Saydılar
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın, bu yılın ilk üç ayında Ankara Anlaşması kapsamında vize başvurusu yapanların yüzde 85’ine olumsuz yanıt verdiği açıklandı.
‘KURALLAR KATI YORUMLANIYOR’
Bakanlığın istatistiklerini değerlendiren avukat Nicol Lamaa, özellikle Brexit’in yürürlülüğe gireceği 1 Ocak tarihinden önceki son bir ayda yapılan başvuruların yoğun olarak reddedildiğinin gözlemlediğini kaydetti. Londra merkezinde faaliyet gösteren Stoke White adlı avukatlık bürosu uzmanlarından Lamaa, İçişleri Bakanlığı’nın resmi bir politika değişikliğine gitmemekle birlikte, Ankara Anlaşması başvurularının Brexit ve son yıllarda göçmenlik yasalarında yapılan düzenlemelerin etkisiyle değerlendirildiğinin anlaşıldığını söyledi: “Kuralları daha katı yorumluyorlar. Örneğin bir iş planı zorunluluğu olmadığı halde pek çok dosyayı iş planlarını gerekçe göstererek reddediyorlar. Ankara Anlaşması gibi göçmen girişimcilere hangi sektörden olursa olsun, kendi mesleklerinde ticaret yapma olanağı sunan vize türleri, yerini, inovatif olarak nitelendirilebilecek kişi ve mesleklere bıraktı.
Girişimcilerin mesleki formasyonlarını öne çıkaran, inovasyona uyumlu meslek gruplarına öncelik veren bir vize uygulaması söz konusu. Bu anlayış binlerce kişiye ret verilmesinin en önemli nedenlerinin başında geliyor. Çoğu zaman subjektif, yeterince detaylı incelenmeden yapılan retlere karşı tek itiraz yolu, dosyanın yeniden değerlendirilmesini istemek. ‘Administrative review’ olarak adlandırılan bu yöntem de maalesef daha çok eksik evrak veya İçişleri Bakanlığı hatalarında işe yarıyor. Personelin yaptığı değerlendirmelerin ve yorumların yeniden gözden geçirilmesi için etkisi bulunmuyor. İçişleri Bakanlığı kararını mahkemeye taşıyarak yeniden değerlendirme istemek ise hem zaman açısından oldukça uzun bir süreç hem de daha maliyetli oluyor.”
ANKARA ANLAŞMASI’NDAN DOĞAN HAKLAR
Ankara Anlaşması, 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara’da, Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan ortaklık anlaşmasıdır. Anlaşma, Ek Protokol ve Ortaklık Konseyi Kararları ile birlikte AET hukukunun bir parçası. Avrupa Adalet Divanı, AET üye devletlerine saygı ve AET yasaları gereğince Türk vatandaşlarına ve işletmelere özgü haklar vermeye karar verdi. Ankara Anlaşması kapsamında ilgili şartları sağlayabilen Türk Vatandaşları bu vize kapsamında oturum hakkı, İngiltere’de yeni bir iş kurmak veya mevcut bir işletmeyi yönetmek için başvuru yapabiliyor.
Kaynak: Hürriyet