Girne’de Katı Atık Transfer İstasyonu Devrede
Girne’de Katı Atık Transfer İstasyonu Devrede
Girne Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla Karaoğlanoğlu Sanayi Sitesi Bölgesinde hayata geçirilen, Girne Belediyesi Katı Atık Transfer İstasyonu, bugün düzenlenen törenle açıldı.
Açılışta konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bölge genelinde bu güne kadar, vahşi depolama sistemiyle yerde depolanan çöplerin dozerlerle kamyonlara aktarılarak, 41 kilometre uzaklıktaki Güngör Çöplüğüne gönderildiğini anımsattı.
Oluşturulan istasyonla, katı atıkların çöp toplama araçlarından büyük nakliye araçlarına transfer edilerek, merkezi depolama sahasına aktarılacağını söyleyen Güngördü, bölgede atık toplamayı koordine etmek için oluşturulan tesisle, Güngör’e aktarılan atık miktarında yüzde 8 ila 11 ‘lik bir azalma sağlayacağını kaydetti.
Ocak’ta inşasına başlanarak Ağustos’ta tamamlanan 3 bin metrekarelik alana kurulu tesisin, rampa, çevre asfaltlama, betonarme, altyapı kantar ve diğer aksamlarla toplam maliyetinin yaklaşık 4 milyon Türk Lirası olduğunu söyleyen Güngördü, tesisin AB normlarına uygun, AB Onaylı bir proje olduğunu vurguladı.
Mülkiyet sorunu nedeniyle AB’nin araziye sabit projelere katkı vermediğini anımsatan Güngördü, AB’nin tesise seyyar bir ünite olan, modern kantarın maliyetini sağladığını belirtti.
AB tarafından Toplum Kalkınması Dördüncü Hibe Programı kapsamında finanse edilen ve Girne Belediyesi tarafından yürütülen “Transfer İstasyonu ve Geliştirilmiş Atık Yönetim Hizmetleri Projesi’nde aldıkları 700 bin Euro’luk hibeye Alsancak, Lapta, Çatalköy ve Esentepe Belediyelerini de ortak ettiklerini söyleyen Güngördü, bu kapsamda, belediyelere temizlik işlerinde kullanılacak çeşitli iş araçları alındığını kaydetti.
Tesisin, yakıt tasarrufuna, yollarda yıpranma, hava kirliliği, işçilik ve trafik sıkışıklığının azalmasına, çöp sahasındaki güvenliğin arttırılmasına, tehlikeli atıkların uzaklaştırılması veya geri dönüştürülebilir maddelerin geri kazanılmasına katkı sağlayacağına dikkat çeken Güngördü, bundan böyle günde 20-30 araç yerine evsel atıklar için 3, yeşil atık için 1 aracın Güngör’e gideceğini anlattı.
Atıkların daha hızlı ve verimli transferini sağlayacak istasyonun ayrıca, geri dönüşüm tesisi olarak tasarlandığını vurgulayan Güngördü, bölgede yılda üretilen 66 bin ton evsel, 22 bin 200 ton yeşil atığın, bu noktada toplandığını söyledi.
Toplanan atık miktarı AB normlarına göre değerlendirildiğinde kent nüfusunun 120bin olarak öngörüldüğünü dile getiren Güngördü, tesisle alüminyum, plastik, kağıt ve kartonların kaynağından geri dönüşüm tesislerine doğru ulaştırılmasının da sağlanacağını ifade etti.
Yeni dönemde hedeflerinin, yeşil atığın geri dönüşümünü sağlayarak, odun ve talaş gibi malzemelerle, ülke ekonomisi ve belediye bütçesine katkı sağlamak olduğunu dile getiren Güngördü, çevre kirliliğiyle mücadelede geri dönüşümün önemine vurgu yaparak, ülkede bu konuda toplumsal farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi.
Katılımcıların, plastik, kağıt gibi atıkları geri dönüşüm bidonlarına atarak tesisin açılışını gerçekleştirmesinin ardından, istasyonun çalışma sistemi hakkında bilgi sunuldu.