Bilim

Mayaların Top Sahalarında Halüsinojen Bitkiler Bulundu

Maya kültüründe dini tören niteliğinde olan top oyunlarının gizemine bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar, top sahasının inşasının ritüellere sahne olduğunu bildirdi.

Yucatan Yarımadası’nda Mayaların yaşadığı Yaxnohcah bölgesinde kazı yapan arkeologlar, top sahalarının ritüellere sahne olduğunu tespit etti. Daha önce top sahası olarak kullanıldığı belirlenen alanda, halüsinojenik etkileri olan bitkiler bulundu.

ABD, Kanada ve Meksika’dan uzmanların oluşturduğu arkeolog ekibi, bitkilerin top sahasının inşası sırasında yapıyı kutsama amacıyla konduğunu düşünüyor.

‘Kahkahaçiçeği’ türünden Ipomoea corymbosa adlı, LSD’yle benzer yapıda halüsinojen bir bitki ile Şili biberinin de dahil olduğu karışımın kalıntılarını bulan uzmanlar, bu bitkilerin ‘yatıştırıcı bir ritüelde’ kullanılmış olabileceğini kaydetti. Cincinnati Üniversitesi’nden arkeolog David Lentz, “Yeni bir bina inşa ettiklerinde, içinde yaşayan insanları korumak için tanrılardan iyi niyet dilemişler. Bazı insanlar buna tanrılardan bir lütuf almak ve onları yatıştırmak için ‘canlandırıcı bir ritüel’ olarak adlandırıyor” dedi.

Araştırmacılara göre bitkilerin yoğunluğu, bunların bir demet halinde bir araya getirildiğini gösteriyor. Cincinnati Üniversitesi’nden botanikçi Eric Tepe, “Mayalar için kültürel önemi bilinen bitkilerin konsantre bir örnekte bulunması, bize bunun bu platform altında kasıtlı bir buket olduğunu gösteriyor” diye açıklıyor.

Uzmanların aktardığına göre top oyunları, Maya toplumunun önemli simgelerinden biriydi. Bugün deneyimlediğimiz şekliyle bu sadece spor değildi; top oyunu, Maya tanrılarına ve kahramanlarına saygı gösteren, hatta bazen bir maçın ardından önemli tutsakların kurban edilmesini de içeren dini bir eylemdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu