ManşetTeknoloji

Mobil Oyun Sektörü, 2022 Yılını Domine Etti!

2022, Türkiye’deki oyun alışverişlerinin artış gösterdiği önemli bir yıl oldu. 2019 yılıyla birlikte başlayan oyun alışverişlerindeki yükseliş, 2022 yılıyla beraber zirveye ulaştı.

Yayınlanan 2022 oyun satışı raporuna göre, 2022 yılı oyun alışverişleri için oldukça başarılı bir yıl oldu. Mobil kategorisi uzun yıllardır devam eden liderliğini sürdürürken PC ve konsol oyunlarının satış grafiği de tüm yıl boyunca yükseliş gösterdi.

Mobil oyunların liderliği

2022, Türkiye’deki oyun alışverişlerinin artış gösterdiği önemli bir yıl oldu. 2019 yılıyla birlikte başlayan oyun alışverişlerindeki yükseliş, 2022 yılıyla beraber zirveye ulaştı. Bu yıl oyun alışverişlerinin artmasındaki en önemli nedenlerden biri mobil oyunlara gösterilen ilgi oldu. Toplam oyun alışverişlerinin yarısından çoğu mobil kategorisindeki oyunlarda yapılırken fiyat yerelleştirilmesi sayesinde PC ve konsol oyunu satışları -yatay bir şekilde de olsa- artış gösterdi.

Kategorik dağılım

2022 yılında mobil oyunlar, adeta piyasayı domine etti. Mobil oyunlardaki alışverişlerin çoğunluğu Google Play, yani Android tabanlı mobil cihazlar üzerinden yapıldı. Toplam mobil oyun satışlarının %88’ini Android tabanlı mobil cihazlar oluştururken iOS tabanlı mobil cihazlar, satışlardan %12 pay aldı.

 

PLATFORM2019202020212022
PC%28%26%20%21
Konsol%23%22%19%20
Mobil%49%52%61%59

Mobil kategoride en çok oyun içi satış yapılan 10 oyun

Bu yılın en popüler mobil oyunu, hemen hemen her ay ilk sırada yer alan PUBG Mobile oldu. PUBG Mobile’ı, aylık listelerde sürekli olarak üst sıralarda yer alan Garena Free Fire ve Call of Duty Mobile takip etti.

1.PUBG Mobile

Pubg Mobile
PUBG Mobile İlk Sırada

Pubg Mobile oyununun amacı hayatta kalmaktır. Klasik oyun modunda 100 kişilik oyuncu kadrosu kendi içinde rastgele takımlara ayrılır. Oyuncular uçaktan paraşütle istediği bölgeye atlayabilir. Oyunun baştan sona ortalama süresi 30-40 dakikadır. Bu süre oyundan oyuna değişebilir. Yani oyundaki oyuncuların nişanlıcılığı, tecrübesi, hızı oyunun süresini azaltıp çoğaltabilmektedir.  Oyun sonlandığında her oyuncu öldürdüğü kişi sayısına, verdiği hasara ve hayatta kalma süresine göre para kazanır.

2.Garena Free Fire

Free Fire
Free Fire

Garena Free Fire, üçüncü şahıs nişancı ile oynanan, yalnızca çevrimiçi bir aksiyon-macera Battle Royale oyunudur. Oyun, 50’ye kadar oyuncudan oluşur. Oyuncular başlangıç ​​pozisyonlarını seçmekte, ömürlerini uzatmak için silah ve malzemeleri almakta özgürdür. Oyuncular bir oyuna katıldıklarında adanın üzerinden uçan bir uçakta olurlar. Uçak, adanın üzerinden uçarken oyuncular istedikleri yere atlayabilir. Böylece düşmanlardan uzağa inebilir ve stratejik bir yer seçebilirler. İndikten sonra, oyuncular silahları ve işe yarayabilecek eşyalar aramalıdır. Tıbbi ekipman, orta ve büyük silahlar, el bombaları ve diğer eşyalar adanın her tarafında bulunabilir. Oyuncuların nihai hedefi, adada çevrimiçi olarak maksimum 50-51 oyuncu ile hayatta kalmaktır; bu, oyuncuların yol boyunca karşılaştıkları tüm rakipleri ortadan kaldırmayı ve hayatta kalan tek kişi olmalarını sağlamayı gerektirir.

3.Call of Duty Mobile

Call of Duty Mobile
Call of Duty Mobile

Call of Duty, II. Dünya Savaşı konulu, Infinity Ward tarafından geliştirilip Activision tarafından dağıtılmış birinci şahıs nişancı türünde bir video oyunudur. Call of Duty serisinin ilk oyunu olmuş ve çıktığı dönemde büyük beğeni toplamıştır. Oyun Medal of Honor: Allied Assault’un yapımcıları tarafından yapılmış ve Medal of Honor serisine sıkı bir rakip olmuştur. 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 ve 1.5 sürümleri bulunmaktadır. Bu sürümlerin en sonuncusu olan 1.5’te oyunun yapısı geliştirilmiş ve yeni oyun haritaları eklenmiştir. Call of Duty serisinin ilk oyunu olduğu için sonraları Call of Duty: Classic olarak da adlandırılmıştır. 12 Kasım 2007 tarihinden itibaren Call of Duty’yi oynamak isteyen Steam kullanıcılarının online oyun mağazasından satın alabilme olanağı sağlanmıştır.

4.Arena of Valor

Arena Of Valor
Arena Of Valor

Oyunda amaç düşmanın savunma kulelerini yok ederek ana kulesini ele geçirmektir. 5 arkadaşınız ile beraber bir de aralıklarla küçük askerler size destek verir. Savunma kulelerine hemen yaklaşmayın ve küçük askerlerin gelmesini bekleyin. Koridorların kenarlarında ve bazı iç kısımlarda bulunan uzun çimenlerin arasına gizlendiğinizde düşman sizi göremez. Koridorda ilerlerken kendinizi gizleyebilir ve düşman size tam yaklaştığında birden ortaya çıkar ve onu öldürebilirsiniz. Tabi düşman sizden daha güçlü değilse. Grup olarak hareket etmek her zaman daha avantajlıdır. Büyü gücü ile düşmanları yavaşlatabilirsiniz. O esnada sizin takımdan olan biri saldırı yapar ve düşmanı yok eder. Koridorların dışında yer alan bölgelerde çeşitli canavarlar bulunur onları yok ederek kahramanın seviyesini yükseltebilirsiniz. Abis ejderhasını öldürdüğünüzde ise takıma puan ve güç kazandırırsınız.

5.Roblox

Roblox
Roblox

Roblox veya RŌBLOX, 8-18 yaşındaki kişileri hedefleyen bir MMOG oyunudur. Oyunda kullanıcılar diğer kullanıcıların girebileceği çeşitli şekillerdeki blokların rengini ve boyutunu değiştirerek sanal dünyalarını yapma imkanı bulular. Oyun Microsoft Windows, Mac OS X, iPad 2+, iPhone 4+, iPod touch 5th generation ve Android (işletim sistemi) üzerinden oynanabilmektedir.

6.Mobile Legends

Mobile Legends
Mobile Legends

Mobile Legends’ın konusu, oyun içerisinde bulunan kahramanlara can vermektir. Asıl amaç üsleri korumak ve rakip takımın üslerini yok etmektir. Mobile Legends, çok oyunculu, gerçek zamanlı bir savaş ve strateji oyunudur. 

7.Lords Mobile

Lords Mobile
Lords Mobile

Lords Mobile oyunu simülasyon ve rol yapma türlerinin bir araya geldiği bir savaş oyunudur. Online oynanan bu oyunun hikâyesi ise şöyle. İmparatorun ölmesinden sonra her yer işgal edilmiştir. İşgal edilen bu yerler bir imparatorluk kurmak için birbirleriyle savaşmaktadır. Oyunda bütün yeri işgal eden kişi imparator olacaktır. Bu yüzden oyuna başladığınızda size ilk önce bir kara parçası verilecek. Bu verilen kara parçasını kullanarak krallığınızı genişletecek ve önünüze çıkan kişilerle savaşmak zorunda kalacaksınız.

8.Brawl Stars

Brawl Stars
Brawl Stars

Brawl Stars, çeşitli oyun modları: Savaş Topu, Elmas Kapmaca, Nakavt, Ödül Avı, Kuşatma, Kupayı Kötü, Yalnız Yıldız, Alaşağı, Tek ve Çift Hesaplaşma, Sürpriz, Son Savunma, Büyük Oyun, Robot İşgali ve diğerlerinde karakterler aracılığıyla rakip takımı veya oyuncuları alt etmek üzerine kurulmuş bir oynanışa sahiptir. Oyuncular, her biri kendi ana saldırısına sahip olan birkaç savaşçı arasından seçim yapabilir ve düşman savaşçılarına saldırıp hasar verirken, daha çok hasar veren süper güçlerini doldururlar. Savaşçıları güç puanları ile yükselterek onları güçlendirebilir, savaşçılar altın ile yükseltme yapılmaktadır, savaşçıyı yükselttikçe yeni öğeler açılır, Bunlar “Aksesuar”,”Yıldız Gücü” ve “Eşya”‘dır bunlar ile de Karakteri güçlendirmek mümkündür. Oyunda ayrıca kulüpler vardır, kulüplere katılarak yeni arkadaşlar edinebilir, onlarla oynanabilmektedir, onun Dışında Kulüp Oyunları’na katılarak ilerlemeyi hızlandıracak ödüller veya özel kostümler alabilmek mümkündür.

9.Rise of Kingdoms

Rise of Kingdoms
Rise of Kingdoms

Rise of Kingdoms, mobil platformlarda bulabileceğiniz en iyi RTS (gerçek zamanlı strateji) oyunlarından biri. Köklerini Civilizations serisinden alan bu oyun, heyecan verici pek çok mekaniğe ve planlama yapmayı gerektiren sistemlere sahip. Daha önce benzer bir oyun oynamadıysanız, ne yapmanız gerektiğini anlamanız oldukça uzun sürebilir. Oysa hızlı bir başlangıç yapmak, oyunun sonraki safhalarında rahat etmenizi sağlayacaktır.

10.Apex Legends Mobile

Apex Legends Mobile
Apex Legends Mobile

Apex Legends, Respawn Entertainment tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayınlanan, oynaması ücretsiz bir battle royale nişancı oyunudur. 4 Şubat 2019 yılında piyasaya sürülen Apex Legends en son Haziran 2021’de 110 milyondan fazla eş zamanlı oyuncuya sahip oldu. Oyuncu sayısını sürekli artıran Apex Legends, dokuzuncu sezondan önce 100 milyon kullanıcıyı geçti. 

Tüm kategorilerde en çok oyun içi satış yapılan 10 oyun

2022 yılında mobil, PC ve konsol kategorileri içinde en çok alışveriş yapılan kategori mobil oyunlar oldu; en çok alışveriş yapılan 10 oyunun 7 tanesi ¨mobil oyun¨ kategorisinde yer aldı.

PUBG Mobile

Garena Free Fire

Valorant

Call of Duty Mobile

League of Legends

Arena of Valor

World of Warcraft

Roblox

Mobile Legends

Lords Mobile

İllere göre dağılım

2022 yılında en çok oyun alışverişi İstanbul’dan yapıldı. İstanbul’u, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip etti.

 

#2019202020212022
1İstanbulİstanbulİstanbulİstanbul
2İzmirAnkaraAnkaraAnkara
3Ankaraİzmirİzmirİzmir
4BursaBursaBursaBursa
5AntalyaAntalyaAntalyaAntalya
  1. Yaş aralığına göre dağılım
  2. 2022 yılında toplam oyun alışverişlerinin önemli bir çoğunluğu 30 yaş ve üzeri oyuncular tarafından yapıldı.
YAŞ2019202020212022
18-21%9%4%5%4
21-30%55%45%45%47
30+%36%51%50%49
  1. Cinsiyete göre dağılım
  2. Kadınlar toplam oyun alışverişlerinin %30’luk bölümünde etkin oldular.
CİNSİYET2019202020212022
KADIN%17%33%30%32
ERKEK%83%67%70%68

Diğer Haberler

Başa dön tuşu