ÇevreYaşam

Dev Balinaya Müdahale Çok Güç

Rhode Island açıklarında halatlara dolanmış halde bulunan nesli tükenmekte olan bir buzul balinası için kurtarma çalışmaları planlanıyor.

Rhode Island açıklarında halatlara dolanmış halde bulunan nesli tükenmekte olan bir buzul balinası için kurtarma çalışmaları planlanıyor. Uzmanlar, zorlu koşullar ve sınırlı erişim nedeniyle müdahalede zorlanıyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), New England açıklarındaki Rhode Island bölgesindeki Block Adası’nın yaklaşık 80 km güneyinde halatlara dolanmış bir buzul balinası tespit ettiklerini açıkladı.

Açıklamada, dev memelinin ağzının her iki yanından da kalın halatlar çıktığı, ancak uzak konumunun kurtarıcıların yardım etmesini zorlaştırdığı belirtildi.

Federal yetkililer de bir tür çubuklu balina olan buzul balinasının halatlara dolanmış halde olduğunu, bunun nesli yok olmakta olan hayvanlar için zaten yıkıcı olan bir yılı daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Buzul balinalarının da bir türünü oluşturduğu çubuklu balinaların tüm dünyadaki sayısı 360’dan az. Balıkçılık ekipmanlarına ve gemilerin çarpmasına karşı korunmasızlar.

KIYIDAN ÇOK UZAKTA OLDUĞU İÇİN MÜDAHALE ÇOK GÜÇ

AP‘ye konuşan yetkililer, “Hayvanın bulunduğu yer kıyıdan epey uzak bir mesafede. Bu yüzden uzmanlar kurtarma girişiminde bulunmak için bilinen son konuma güvenli bir şekilde seyahat edemedi” dedi ve NOAA’nın balıkçılık bölümünden uzmanlar ile kurtarma alanında uzman paydaşlarının balinayı izleyecekleri, hava ve güvenlik koşulları izin verdiği ölçüde müdahale etmeye çalışacaklarını kaydetti

Bu yıl ABD’nin Georgia ve Massachusetts eyaletlerinin açıklarında çok sayıda çubuklu balina öldü. Ocak ayında Martha’s Vineyard, Massachusetts açıklarında ölü bulunan bir balinanın olta takımlarına takıldığı için yaşamını yitirdiği tespit edilmişti.

Çevre ve hak grupları nesli tükenmek üzere olan hayvanları korumak için daha sıkı kurallar talep ediyor ancak 2022’nin sonlarında kabul edilen federal bütçe paketi konuyla ilgili düzenlemelerde altı yıllık bir “duraklama” içeriyor.

Oceana çevre grubunun kampanya direktörü Gib Brogan, “Bu, ABD sularındaki ilk örnek değil, daha güçlü bir korumaya ihtiyacımız var” dedi.

NESİLLERİ TÜKENMEK ÜZERE

Balinalar bir zamanlar ülkenin doğu kıyısı açıklarında çok sayıdaydı. Ticari avcılık döneminde sayıları azaldı ve onlarca yıldır federal korumaya rağmen toparlanmaları çok yavaş oldu.

Oluklu balinalar, her yıl Florida ve Georgia açıklarındaki yavrulama alanlarından New England ve Kanada açıklarındaki beslenme alanlarına göç ediyor. Son yıllarda yolculuk daha tehlikeli hale gelmiş durumda çünkü iklim krizinin ortasında sular ısındıkça gıda kaynaklarına erişimleri de güçleşiyor.

Bilim insanları bu değişikliğin balinaların okyanusun korunan alanlarından uzaklaşmasına ve bu tür halat dolanması ve çarpışma gibi durumlara karşı çok daha savunmasız hale gelmesine neden olduğunu söylüyor.

Geçen yıl yayımlanan bir araştırma, Maine Körfezi’nde iklim değişikliğinin neden olduğu ısınmanın buzul balinalarını ciddi şekilde tehlikeye attığını ortaya çıkarmıştı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu