Çevre

Hava Kirliliğinin Azalması Küresel Isınmayı Hızlandırıyor

Yeni araştırmalar, Dünya genelinde hava kirliliğinde görülen azalmalarının Dünya'nın enerji dengesizliğini artırarak, küresel ısınmayı hızlandırdığını gösteriyor.

Yeni araştırmalar, Dünya genelinde hava kirliliğinde görülen azalmalarının Dünya’nın enerji dengesizliğini artırarak, küresel ısınmayı hızlandırdığını gösteriyor.

Communications Earth & Environment’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, atmosferdeki aerosol parçacıklarının azalmasıyla hava kirliliğinin de azalması, Dünya’nın enerji dengesizliğini artırarak gezegenimizin daha hızlı ısınmasına yol açıyor.

Aerosoller, atmosferde asılı duran minik katı veya sıvı parçacıkları olarak tanımlanıyor ve endüstriyel faaliyetler, araç egzozları ve orman yangınları gibi insan kaynaklı ve doğal süreçler tarafından üretiliyor.

Bu parçacıklar, Güneş‘ten gelen ışığın bir kısmını yansıtarak Dünya‘nın biraz daha soğuk kalmasına yardımcı oluyor ancak son yıllarda, hava kalitesini iyileştirme çabaları kapsamında aerosol emisyonlarının azaltılması, bu soğutma etkisinin azalmasına ve dolayısıyla küresel ısınmanın hızlanmasına neden oldu.

Araştırma, 2001 ile 2019 yılları arasında, aerosol emisyonlarındaki düşüşlerin Dünya’nın enerji dengesizliğinde yılda 0.2W/m^2 oranında bir artışa sebep olduğunu gösteriyor. Bu enerji dengesizliği, atmosferin üst katmanında net radyatif akış olarak ölçülüyor ve Dünya’nın alıp verdiği enerji miktarı arasındaki farkı ifade ediyor. Dengesizlik arttıkça, gezegen daha fazla enerji biriktiriyor ve bu da küresel sıcaklıkların yükselmesine yol açıyor.

Bu dönemde, Dünya’nın enerji dengesizliğinde gözlemlenen artışın büyük bir kısmı, güneş ışığının daha az yansıtılmasından kaynaklandı. Hava kirliliği azaltma politikaları nedeniyle aerosol emisyonlarında beklenen daha da büyük azalmalar, sera gazı emisyonlarının üzerine çıkarak Dünya’nın enerji dengesizliğini daha da güçlendirebilir ve bu durum, mevcut sera gazı katkılarının üzerine eklenerek, bu on yılda yüzey sıcaklıklarının daha da hızlı artmasına yol açabilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu