ÇevreManşet

İklim Göçü En Çok Akdeniz’i Tehdit Ediyor

İnsan kaynaklı iklim krizinin tetiklediği kuraklıkla birlikte 2050'ye kadar 216 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı düşünülüyor. En çok etkilenecek bölge ise Akdeniz…

İnsan kaynaklı iklim krizinin tetiklediği kuraklıkla birlikte 2050’ye kadar 216 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı düşünülüyor. En çok etkilenecek bölge ise Akdeniz…

Dünya genelinde 2050’ye kadar kuraklığa bağlı olarak 216 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. Uzmanlara göre en çok etkilenecek bölgeler Akdeniz, Kuzey Afrika ve Orta Doğu olacak.

İklim değişikliğinin tetiklediği ve etkisinin uzun vadede hissedildiği kuraklık, başta tarım, sağlık, ekonomi ve enerji olmak üzere birçok sektörü yakından ilgilendiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi kapsamında hazırlanan “2022 Kuraklık Rakamları” raporuna göre, kuraklık dünyada her yıl 55 milyon kişiyi etkiliyor. 2000-2019 döneminde 1,4 milyar kişinin hayatını zorlaştıran kuraklık, selin ardından, etkilenen insan sayısı bakımından ikinci afet olurken, son 100 yılda 10 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Karbon yutağı işlevi gören ekosistemler, altı kıtadan beşinde tespit edilen aşırı kuraklık nedeniyle karbon kaynaklarına dönüşürken her yıl 12 milyon hektarlık alan, kuraklık ve çölleşme nedeniyle kaybedildi ve kuraklıktan etkilenen bitkilerin sayısı son 40 yılda iki katına çıktı. Avustralya‘da 2019 ve 2020’de aşırı kuraklığın yol açtığı orman yangınları nedeniyle yaşanan habitat kayıplarıyla beraber yaklaşık üç milyar hayvan öldü veya yerinden edildi.

Kuraklıkla birlikte su kıtlığı, deniz seviyesinde yükselme, mahsul kaybı ve aşırı nüfus artışı gibi faktörlere bağlı olarak dünya genelinde 2050’ye kadar 216 milyon kişinin göç etmek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. Küresel sıcaklık ortalamasının 2100’e kadar sanayileşme öncesi döneme göre üç derece artması durumunda, kuraklık kayıplarının bugüne kıyasla beş kat fazla olacağı öngörülüyor.

“DÜNYA 1 YAŞIYORSA BİZ 1,5-1,6 YAŞIYORUZ”

AA’dan Yeşim Yüksel’in aktardığına göre; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Tatlı, kuraklığın sadece yağış azlığı olarak değil sosyo-ekonomik ve biyofiziksel etkilerinden dolayı bütüncül yaklaşılması gereken bir sorun olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İklim değişikliğiyle birlikte küresel boyutta değişimler yaşandığını, dolayısıyla gelecekteki olası iklim senaryolarına dair belirsizliklerin de arttığını dile getiren Tatlı, iyileşme yaşanabilmesi için tüm ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Tatlı, “Eğer belli bir eşiği aşarsanız daha sonra emisyonları sıfırlasanız bile iklim değişikliğini engelleyemiyorsunuz. Şu anda o aşamanın geçildiği konusunda bilim insanlarının büyük çoğunluğu hemfikir. Artık emisyonları sıfırlasanız bile iklim değişikliğinin etkilerinin en az 100 yıl süreceğine dair çok yeni çalışmalar var” dedi.

Türkiye’nin de bulunduğu kuzey yarım kürede deniz ve kara dağılımı karmaşası nedeniyle iklim değişikliğiyle birlikte hidrolojik döngünün hızlı olduğunu ve bazı bölgelerde yağış artışı, bazı bölgelerde ise kuraklık görüldüğünü aktaran Tatlı, şöyle devam etti:

“Akdeniz Bölgesi, Kuzey Afrika, Orta Doğu kuraklığa çok fazla maruz kalıyor ve iklim değişikliğine en hassas noktalar yani dünya 1 yaşıyorsa biz 1,5-1,6 yaşıyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerde büyük kuraklıklar bekleniyor, meteorolojik açıdan baktığımız zaman da modeller bize yüzde 30 yağış eksikliği gösteriyor. Bu, sosyo-ekonomik sorunlara da yol açacaktır ki bunun da başta geleni iklim göçleridir. Ne yazık ki bu iklim göçleri Türkiye üzerinden olacaktır ve bu göçlerden çok zarar göreceğiz. Sadece Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan 500-600 milyon kişinin kuzeye göç etmesi bekleniyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu