DünyaManşet

Rehine Takasına Dünyadan Tepkiler

Hamas'ın serbest bıraktığı rehineler arasında 4 Alman vatandaşı bulunuyor. Avustralya rehine takasını memnuniyetle karşıladı; Japonya verilen aranın uzatılmasını istedi.

İsrail ve Hamas arasında varılan 4 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına ilişkin Almanya, Avustralya ve Japonya’dan açıklamalar yapıldı.

Almanya Başbakanı ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) siyasetçi Olaf Scholz, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, rehine takası anlaşmasını ‘sevindirici bir haber’ olarak nitelendirdi.

“TÜM REHİNELER KOŞULSUZ SERBEST BIRAKILMALI”

“İlk rehine grubunun nihayet serbest bırakılmış olması sevindirici bir haber. Onların ve ailelerinin son haftalarda neler yaşadıklarını anlamakta güçlük çekiyoruz” diyen Scholz, bu sonucun diplomasinin katkısıyla olduğuna işaret etti. “Çaba gösteren herkese teşekkür ederiz. Bugün sadece bir başlangıç olabilir” ifadelerini kullanan Almanya Başbakanı, Hamas’ın tüm rehineleri koşulsuz serbest bırakmasını talep etti.

BIRAKILAN 4 KİŞİ ALMANYA VATANDAŞI

Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partili siyasetçi Annalena Baerbock da X platformundan yaptığı paylaşımda, Gazze’de serbest bırakılan rehineler arasında dört Almanya vatandaşının da bulunmasının kendisini son derece rahatlattığını belirtti.

Baerbock, “Şimdi herkesin yapılan anlaşmalara uyması ve önümüzdeki günlerde daha fazla rehinenin serbest bırakılması büyük önem taşıyor. Ayrıca tıbbi tedavi görebilmeleri için Kızılhaç’ın rehinelere erişimine izin verilmesi de hayati önem taşıyor” diye konuştu. Gazze’deki insanların içinde bulunduğu kötü durumu gördüklerini belirten Baerbock, “Gazze’ye ilaç ve gıda ulaştırılabilmesi için verilen ara artık mümkün olduğunca uzun sürmelidir. Yardım malzemelerimiz Refah Sınır Kapısı’nın önünde bekliyor” dedi.

AVUSTRALYA: ATEŞKES ÖNEMLİ BİR İLERLEME

Avustralya Başbakanı ve İşçi Parti lideri Anthony Albanese de geçici ateşkese ilişkin açıklamasında çatışmalara verilen aranın ‘önemli bir ilerleme’ olduğuna işaret ederek İsrail ve Hamas arasındaki rehine takasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, X hesabı üzerinde bir paylaşım yapan Albanese, “Avustralya rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze’ye insani yardım girişine izin verilmesi için çatışmalara ara verilmesini memnuniyetle karşılıyor. Bu gelişmeler önemli bir ilerleme teşkil ediyor; Avustralya bunları memnuniyetle karşılıyor” ifadelerini kullandı.

JAPONYA: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUZ

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko da başkent Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara insani ara verecek uzlaşmaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Kamikawa, uzlaşmaya ilişkin, “İstikrarlı bir şekilde uygulanmasını ve çatışmalara ara verilmesi durumunun sürdürülmesini umuyoruz” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki insani durumun giderek kötüleştiğini ve bunun bölge geneline yayılması endişesi taşıdıklarını söyleyen Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa, bölgenin şiddetten arındırılmasını ve istikrara kavuşmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Uzlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Kamikawa, “Şu an öncelikle Gazze’de insani durumun iyileştirilmesi ve durumun hızla yatıştırılmasına yönelik diplomatik çabaların proaktif şekilde sürdürülmesi önemli” diye konuştu. Kamikawa, Japonya’nın, Orta Doğu’da ‘iki devletli çözümü’ sürekli olarak desteklediğini ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu