ManşetÖzel HaberlerYerel Haberler

Bu Ailelere Yardım Ne Zaman Gidecek?

KKTC’deki yakınlarına gelen biri 8 aylık hamile, bir aylık bebek, 7 çocuk 16 kişi; 5 aile bir evde yaşıyor. Bayrak ailesi KKTC’ye gelen yüzlerce aileden biri…

Bu Ailelere Yardım Ne Zaman Gidecek?… Bayrak ailesi deprem bölgelerinden KKTC’ye gelen yüzlerce aileden biri, belki de binlerce…

Antakya’daki yaşamları 6 Şubat sabahı birkaç dakika içinde yok oldu. Evlerini, komşularını, akrabalarını kaybettiler….

Deprem sonrası ilk birkaç günü sokakta; çevre köylerde sağlam kalan evlerde geçirdiler. 

Bir hafta sonra ailenin bir kısmı gemi ile diğer bir kısmı ise tahliye uçakları ile KKTC’deki yakınlarının evlerine sığındılar. 

BİR EVDE 5 AİLE…

Biri 8 aylık hamile; bir aylık bebek, 7 çocuk 16 kişi; 5 aile bir evde yaşıyor…

40 yıllık komşularını, akrabalarını, evlerini, işlerini kaybettiler; memleketsiz kaldılar. yıkılmış hayatlarını bırakıp KKTC’ye geldiler…

“GÖRDÜKLERİMİZ, YAŞADIKLARIMIZ BİZİ MAHVETTİ”

90 günlük vize ile ülkeye giriş yaptılar. Bundan sonra ne olacağını hiç bilmiyorlar. Akılları Antakya’da… 

Hatay’da ayakkabı imalatı yapan Sabahattin Bayrak’ın artık bir işi de yok. Sabahattin Bayrak yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Sağ kaldığımıza sevinemedik. 40 yıllık komşularımız, yakınlarımız, akrabalarımız yitip gittiler. Deprem sırasında kendimizi dışarı attığımızda, büyük bir panik vardı. Yağmur yağıyordu. Sığınabileceğimiz hiçbir yer yoktu. Sabah olduğunda enkazlardan çığlık sesleri geliyordu.

Neredeyse hiç sağlam bina yoktu. Sağlam kalanlar da ağır hasar almıştı. Öyle bir şok içindeydik ki, öylece kaldık. Kimseye yardım edemedik. Çocuklarım sağ mı bilemiyordum. Yıkılan binalar yollara doğru çökmüş, yollar kapanmıştı.

Kilometrelerce yürüdük. İlk 2 gün telefonlarımız çalışmadı. Şehrimiz yok olmuştu. Çevre köylere gittik.  Bir köyde, tek ev sağlam kalmıştı. 35 kişi bir evde, oturduğumuz yerde uyuduk. Su bile yoktu.

Sonra Adana’ya geldik. Adana Gençlik Merkezi’nde kaldık. Geçici kimlik çıkarıp, oğlumuzun evine geldik.”

Eşi Melek hanım da yaşadıkları yıkımı tek bir cümle ile özetliyor: Depremden sonra gördüklerimiz bizi mahvetti…

Çocukların gece korkuyla uyanıp, çığlık attıklarını söyleyen Melek Hanım, hala depremin etkisinde…

Hem çocuklar hem de yetişkinler, gece uyuyamıyor; zaman zaman yerin sallandığını hissediyor. Binaların yanından dahi geçemiyorlar…

İlknur Aktuğ da deprem sırasında Hatay’daydı ve yeni doğum yapmıştı. Aktuğ, yakınlarına KKTC’deki evinin kapısını açtı.

“HALA KORKU İÇİNDEYİZ…”

Derya Bayrak’ın en küçüğü 2 yaşında, 5 çocuğu var. Evi ağır hasar aldı.

 Derya Hanım, “Ben 5’inci katta kalıyordum. Duvarlar yıkıldı, ev yerle bir oldu. Merdivenler çökmüştü. Düşe kalka 5 çocuğumla dışarı çıktık. Yağmur yağıyordu. Çıktığımızda büyük bir şok yaşadık. Her yer yıkılmıştı. Bütün gün yağmurda kaldık. Sonra yürüdük saatlerce. Su bile yoktu içecek. Çığlık sesleri her yerdeydi. Sallanmaya devam ediyorduk. Telefonlar çalışmıyordu. İki gün bir köyde kaldık, tek katlı evde. Çocuklarım da ben de hala korku içindeyiz. Üstümüzde ne varsa onlarla geldik buraya…” diyor.

Derya Bayrak 5 çocuğu ile KKTC’deki yakınlarının evine geldi.

YÜZLERCE AİLE YARDIM BEKLİYOR…

KKTC’ye şu ana kadar kaç aile geldi; Bilinmiyor. İçişleri Bakanlığı’ndan henüz bir açıklama gelmedi.

Geçtiğimiz Cuma günü Kaymakamlıklar muhtarlarla bir toplantı gerçekleştirdi. Hala birçok muhtar kendi bölgelerindeki depremzedelerin sayılarına ilişkin net bir veriye sahip değil.

Kıbrıslı’ya konuşan muhtarlar, depremzedelerin muhtarlıklara başvurarak, gerekli formları almasını istiyor.

TC Elçiliği, KKTC’ye gelen depremzedelere kendilerine başvurmaları halinde yardım ulaştırıyor.

Bayrak ailesi de TC Elçiliği’nden gelen yetkililerin kendileri ile görüştüğünü belirtiyor.

Ancak KKTC’de ne yerel ne de bakanlıklardan bir yetkili depremzedelere henüz ulaşmış değil. Bayrak ailesinin kıyafetten gıdaya, iç çamaşırdan çoraba, yataktan çocuk bezi ve mamasına kadar birçok ihtiyacı bulunuyor.

8 AYLIK HAMİLE KADINA 1.5 AY SONRAYA ULTRASON RANDEVUSU

Bu ihtiyaçların yanında evde 8 aylık hamile bir kadın henüz doktora da görünemedi. Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde ultrason randevusunun 1 buçuk ay sonraya verildiğini söyleyen genç kadın, o zamana kadar doğurmazsa sağlık kontrolüne girecek.

Çocukların ve ailenin psikolojik desteğe de ihtiyacı var.

YANITSIZ KALAN SORULAR…

Yardım için kapılarını açan KKTC devleti bu ihtiyaçları nasıl karşılayacak? Ne zaman organize olacak? Çocuklar nasıl eğitim alacak? Yakınlarının evlerine sığınan bu aileler nerelere yerleştirilecek? İş olanağı sağlanacak mı? Sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacaklar?

Bu sorular hala yanıt bekliyor…

Haber/ Selda Bektaş
Fotoğraflar/ Gürol Yardımcı

Diğer Haberler

Başa dön tuşu