ManşetYerel Haberler

İş İnsanlarına Göre Rüşvet Kamu İhalelerinde Dönüyor

324 iş insanıyla yapılan anketlerden elde edilen verilerle hazırlanan Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı Raporu’na göre rüşvet kamu ihalelerinde dönüyor.

Prof. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Ömer Gökçekuş tarafından Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International, TI) kriterlerine göre hazırlanan 2023 yılına ilişkin “Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı Raporu” dün açıklandı.

Rapora göre iş insanlarının yüzde 73’ü Kuzey Kıbrıs’ta rüşvet ve yolsuzluğun çok yaygın olduğunu düşünüyor sadece yüzde 7’lik kısım KKTC’de yolsuzluğun hiç olmadığı görüşünde.

Rapor, 324 iş insanıyla yapılan anketlerden elde edilen verilere göre hazırlandı.

 Prof. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Ömer Gökçekuş tarafından hazırlanan rapora göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yolsuzluk algısında, 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da 180 ülke arasında 140’ıncı sırada yer aldı.   

“Telefon görüşmesi” ve “online” olarak iki farklı metotta hazırlanan ankete Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’ne (KITOB) kayıtlı firmalarda yönetici pozisyonunda olan 324 kişi katıldı.

Ankete katılanlar yüzde 80’i yolsuzluğun çok ciddi bir sorun olduğunu belirtti. İş insanlarının yüzde 68’i yolsuzluğun iş yapmaya engel olduğunu düşünürken yüzde 25’i “Biraz engel” yüzde 7’si ise “Hiç engel değil” yanıtını verdi. Yolsuzluk sıralamasında 180 ülke arasında 140’ıncı sıradayız.

“RÜŞVET KAMU İHALELERİNDE DÖNÜYOR”

Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algısı Raporu’nda ülkemizde yolsuzluğun en çok kamu ihalelerinde yapıldığı öne çıkıyor.

Katılımcıların büyük çoğunluğu “Kamu ihaleleri ve izin/lisans işlerinde” ve “Kamuya ait arazi ve binaların tahsisinde ve kiralamasında” rüşvet döndüğünü düşünüyor. Ankete katılan iş insanlarının yüzde 25’i son bir yıl içerisinde rüşvet verdiğini ifade ederken yüzde 14’ü cevap vermedi. Yüzde 61’i ise rüşvet vermediğini ifade etti.

Anketin sonuçlarına göre iş insanlarının yüzde 58’i başbakan ve bakanların yaygın bir şekilde yolsuzluk yaptığı görüşünde. Ankete katılanların yüzde 52’si ise milletvekilleri arasında yolsuzluğun yaygın olduğu yanıtını verdi. Öte yandan raporda dikkat çeken bir detay ise hakimler, savcılar ve polis içerisinde de yolsuzluk olduğu.

Ankete katılanların yüzde 69’u hükümetin kara para konusunda başarılı bulmazken yüzde 21’i orta düzeyde başarılı yüzde 10’u ise başarılı buldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu