ManşetSon DakikaYerel Haberler

Kıb-Tek Sınavında “Şaibe” İddiaları Çoğalıyor!

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumunda (Kıb-Tek) 31 Ağustos’ta gerçekleştirilen münhal sınavı sonrasında “şaibe” iddiaları her geçen gün artıyor.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumunda (Kıb-Tek) 31 Ağustos’ta gerçekleştirilen münhal sınavı sonrasında “şaibe” iddiaları her geçen gün artıyor.
İlk açıklanan münhal sınavına 12 saat kala sınav tarihinin 31 Ağustos’a alınmasından tutun da sınavda sorulan sorular, puanlama, sistemdeki garipliklere kadar akıllarda soru işareti bırakan birçok şey günün en çok konuşulan konusu oldu.
Gazetemize ulaşan ve sınava giren bir vatandaş, KIBRISLI Gazetesi’ne isyan ve sitem dolu iddialarda bulundu.

“SINAVA 12 SAAT KALA TARİH DEĞİŞTİRİLDİ”

Sınavın en başından “ŞAİBE”lerle dolu olduğunun altını çizen vatandaş, “Sınava 12 saat kala sınavı ertelediler. Gerekçeleri de insanlardan baskı geldi. Sınava çalışamadılar. Böyle bir bahane ile sınavı ertelediler. Şaibe buradan başlar” dedi.
“Elektrik Mühendisliği” münhali için sınava giren vatandaş, alanıyla ilgili olması gereken hiçbir sorunun karşısına çıkmadığını ve bu durum karşısında şok olduğunu söyledi.
“SORULARIN BÖLÜMÜMLE UZAKTAN YAKINDAN ALAKASI YOK”
“Soru çözme konusunda çok tecrübeli biriyim. Sorular geldi önümüze. Soruların Elektrik-Elektronik Mühendisliğiyle alakalı sorular değil. Bu bölümün içerisinde olan teoremler, kanunlarla alakalı hiçbir soruyla karşılaşmadık. Ben kendi bölümümle alakalı 30 tane formül ezberledim. Sınava son 3-4 gün kala problem çözmeden gözlerim şişti.
‘Konulara hakimim sinüsler ve kosinüsler var. Bu tür gelen problemleri çözümleyim diye yanımda hesap makinesi götürdüm, görevli arkadaş hesap makinesini elimden aldı. Hesap makinesinin yasak olduğunu söyledi. ‘Merak etme de sorular ona göredir, hesap makinesine ihtiyacın yoktur’ dedi. Sorular bir geldi önümüze, soruların içerisinde “Blockchain” vardı. Bu soruyu gördüğüm zaman zaten direkt eledim. Kıb-Tek’in kripto para ile ne alakası var da böyle bir soru koydular. Güncel bir konudur ama elektrik kurumu bunu nerede kullanır ki bize böyle bir soru soruyorlar?’

“SINAV SONUÇLARI GECE YARISI APAR TOPAR AÇIKLANDI VE MÜLAKAT İÇİN ARAMALAR YAPILDI”

Anlatılanların bunlarla da sınırlı kalmadığını belirten vatandaş ‘Bu sınavın sonuçları gece 01:30’da açıklandı. Hemen akabinde saat 03:30’a kadar insanları aramaya başladılar ve sabah 09:00’da mülakata çağırdılar. Sınav sonuçları açıklanır ve bir itiraz süresi vardır. Konuştuğumuz kişiler var. Sınavdan 89 alan kişiyi mülakata çağırmadılar, 40 alan kişiyi mülakata çağırdılar. Yangından mal kaçırırmışçasına iş yaptılar.
Elektrik Kurumuna bir kişi alınacağında o kişinin analitik zekası, soru çözme yeteneği ve konulara yaklaşımı değerlendirilir. Edebiyat sınavı yaparmış gibi sınav yaptılar. Soruları da ODTÜ hazırlamış. ’ diye ekledi.

“SINAV KAĞITLARININ ÜZERİNDE İSİMLERİMİZ YAZILI GELDİ”

‘Şöyle bir de sorun var. Cevap kağıdının üzerinde bilgisayarda ismimiz yazılmış bir şekilde geldi. Ben ne soru kağıdının ne de cevap kağıdının üzerine imza atmadım. Bu ne demektir? Eğer isterse benim adımın yazılı olduğu cevap anahtarını çıkarır ve üzerinde değişiklik yapabilir. Bir de sınav sonuçları optik okuyucu ile değil, bire bir kişiler tarafından kontrol edildi.’

“NASIL OLUR DA 100 PUANLIK 30 SORUDAN BİR KİŞİ 50 VEYA 60 ALABİLİR?”

Sınav sonuçlarına da gelecek olursak. 100 puanlık 30 tane sorulan bir sınavda nasıl olur da bir kişi 50 veya 60 alabilir. Tek bir sorunun değeri 3.33 olarak hesaplanırken, nasıl olurda böyle sonuçlar açıklanıyor. Soruyorum yetkililere bu nasıl olabilir?
Kısacası akıllarda birçok soru işareti olan bir sınavdan geçtik. Akıllardaki bu soru işaretleri bir an önce çözülmeli ve yapılan yanlışlardan dönülmelidir. Aksi takdirde bu sınav Kıbrıs Türk tarihine “şaibeli sınav” olarak yerini alacak.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu