ManşetTürkiye

ODTÜ Akademik İtibarda En İyi Türk Üniversitesi Oldu

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), 2022 Dünya Üniversiteleri Sıralaması yayınlandı. 18’incisi yayınlanan sıralamada Türkiye’den 21 üniversite yer alıyor.

Bin 300 üniversitenin listelendiği sıralamada ilk 500’de Türk üniversitesi yer almasa da  Anadolu Üniversitesi, İstanbul Aydin Üniversitesi , İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi olmak üzere Türkiye’den altı okul ilk kez derecelendirmeye girdi. Akademik İtibar açısından da Orta Doğu Teknik Üniversitesi 333’üncü sırada yer aldı.

Geçtiğimiz yıl 465’inci sırada yer alan Koç Üniversitesi ise bu yıl ilk 500’de yer alamadı.  Ancak Türkiye’de lider kurum olarak gösterilen üniversite, Fakülte/Öğrenci göstergesinde dünya genelinde 398’ sırada yer alarak en iyi performans gösteren ulusal üniversite oldu. İşveren değerlendirmesinde ise 360’ıncı sırada yer alarak, bu alanın 3’üncü Türk üniversitesi oldu. Birinci sırada 224’üncü olanOrta Doğu Teknik Üniversitesi, ikinci sırada ise 242’incilir derecesiyle  İstanbul Teknik Üniversitesi yer aldı.

AKADEMİK İTİBARDA ODTÜ BİRİNCİ

Akademik topluluk temsilcileri tarafından en çok puan alan Türk üniversitesi, Akademik İtibar açısından 333’üncü sırada yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi oldu. İkinci sırada ise 368’inci sırada ise İstanbul Üniversitesi yer aldı. Sabancı Üniversitesi, Fakülte/Öğrenci göstergesinde geçen yıldan bu yana bu kriterde yirmi beş sıra yükselerek ilk 400’e girdi.

DÜNYANIN EN İYİLERİ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), on yıldır dünyanın en iyi üniversitesi olarak listenin en başında yer alıyor. İngiltere’den Oxford Üniversitesi ikinci, Cambridge Üniversitesi de üçüncü oldu. ABD’den Stanford Üniversitesi üçüncülüğü paylaşırken Harvard Üniversitesi beşinciliğe geriledi.

130 BİNDEN FAZLA ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DEĞERLENDİRİLDİ

Bu yıl QS sıralamasında 97 ülkeden dünyanın en iyi bin 300 üniversitesini listelemek için 6415 kurum anket analizi için uygun bulundu ve 1705 kurum değerlendirildi.  Değerlendirmede 2015 ve 2019 yılları arasında yayınlanan 14,7 milyon akademik makalenin dağıtımını ve performansını ve bu makaleler tarafından alınan 96 milyon atıf,  130 binden fazla akademik öğretim üyesi ve 75 binden fazla işverenin uzman görüşleri baz alınarak yapılıyor.  Değerlendirme kriterleri ise şöyle: Akademik İtibar, İşveren İtibarı, Fakülte Başına Atıflar, Fakülte/Öğrenci Oranı, Uluslararası Öğretim Üyesi Oranı ve Uluslararası Öğrenci Oranı.

DÜNYADA NELER DEĞİŞTİ?

• Bu yıl altıncı olan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, 2015’ten beri ilk kez ilk beşten geriledi.
• ETH Zürih, on dört yıldır kıta Avrupası’nın en iyi üniversitesi olmaya devam ediyor.
• Çin, ilk kez dünyanın en iyi yirmi üniversitesinden ikisine ev sahipliği yapıyor.
• Asya’nın en iyi iki üniversitesi Singapur Ulusal Üniversitesi (11’inci) ve Nanyang Teknoloji Üniversitesi oldu (12’nci).
• Avustralya’nın en iyi dört üniversitesi yükselirken, Avustralya Ulusal Üniversitesi ilk 30’a yeniden girdi.
• Malezya ve Rusya’nın gelişimi, yıllar süren iyileştirmeden sonra yavaşlıyor, ancak her ikisi de dünyanın en iyi 100 üniversitesinden birine ev sahipliği yapıyor.
• Japonya’daki üniversitelerin yüzde 48’i düşüşte.

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu