ManşetÖzel HaberlerSpor

Dünden Bugüne Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği

2019 yılından beridir Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneğinde başkanlık görevini yürüten Burhan Gürkan, dünden bugüne spor yazarları derneğinin yaptığı icraatlar, bundan sonraki plan ve projeleri hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Burhan Gürkan Kimdir?

Burhan Gürkan, 1984 yılında Lefkoşa’da doğdu. Şht Tuncer İlkokulu, Şht. Hüseyin Ruso Ortaokulu, Türk Maarif Kolejinde eğitim gördükten sonra Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Ortaokul ve lise yıllarında Çetinkaya alt yapısında ve daha sonra A Takımda futbol oynadı. Ardından da Göçmenköy futbol takımında iki sezon futbol oynadıktan sonra kendi isteği ile futbol yaşantısını noktaladı.

İletişim Fakültesi mezunu olmasının avantajı ve gazeteciliğe olan ilgisinin de artmasıyla birlikte arkadaşı Burçin Aybars’ın yardımıyla 2008 yılında Yenidüzen Gazetesi spor bölümünde yarı zamanlı işe başladı. 2011 yılında ise Yenidüzen Gazetesi Spor Şefi olarak göreve başladı ve hale daha da bu görevi yürütmektedir.

Ayni yıl dönemin Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Başkanı Ogün Genç Kaçmaz’ın yönetim kurulunda yer aldı. Süreç içerisinde derneği asbaşkanlık görevini de yapan Burhan Gürkan, 2019 yılından beridir de Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Başkanlık görevini yürütmektedir.

Gürkan: Ekonomik Kaygılar Arttıkça Spor Gazeteciliğine Eğilim Azaldı

Görevi devraldıktan sonra mevcut düzeni bozmadan yeni fikirler geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Gürkan, gerek sosyal aktiviteler olsun gerekse eğitim çalışmalarıyla ilgili yol kat ettiklerini kaydetti.

Ekonomik kaygıların da artması ile birlikte bu mesleğin tarafına eğilimin azaldığını gözlemlediklerini ifade eden Gürkan, eskiye göre spor gazeteciliği yapacak ve yetiştirilecek kişi sayısının neredeyse yok denecek kadar az olduğunun altını çizdi.

“Bizim mesleğimizin arkadan gelen bir nesli yok” şeklinde konuşan Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Başkanı Burhan Gürkan, bununla ilgili bir proje ürettiklerini ve pandemi nedeniyle hayata geçiremediklerini ifade etti.

“Pandemi Bizleri de Etkiledi”

Gürkan, pandemi nedeniyle 2019 ve 2020 dönemlerinde dernek olarak pek bir aktivite gerçekleştiremediklerini, o dönemlerde de online eğitimler yaptıklarının altını çizdi.

“Spor Yazarları Derneği Sertifika Programı”nın her zaman akıllarında olduğunu, yeni kişilerin yetiştirilmesi adına önemli bir adım olacağına inandığını söyleyen Gürkan, “Çünkü üniversitelerde spor gazeteciliği bölümü yoktur. Dünyada bunun örnekleri var. Türkiye’de ise Kadir Has Üniversitesinde bu meslekle ilgili sertifika programları yer almaktadır. Fakat bizim ülkemizde böyle bir sertifika programı yer almamaktadır” dedi.

“Sportif Faaliyetleri Diğer Branşlara da Yaymaya Çalışıyoruz”

Sportif faaliyetleri çok branşa yayma amacında olduklarını, en büyük vizyonun futbol olsa da diğer branşlara da önem verdiklerini ifade eden Gürkan, “geçmiş dönemlerde de sportif faaliyetler diğer branşlara da yayılmıştı, fakat biz de daha fazla branşa bunu yaydık” şeklinde konuştu.

Tenis’de KTSYD Kupası’nın ilk kez kendi dönemlerinde hayata geçirildiğini vurgulayan Gürkan, Hentbol, Voleybol, Basketbol ve Masa Tenisinde de KTSYD Kupası adı altında organizasyonların devam ettiğini kaydetti.

“Spor Gazetecilerini Teşvik Etme Amaçlı Program Geliştirdik”

Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Oğuz Tongsir ile her dönem ilişkilerinin iyi olduğunun altını çizen Gürkan, “Oğuz başkan her zaman yanımızda ve bizlere destek oluyor. Son dönemde yeni bir proje ürettik. Yeni spor gazetecileri çıkaramıyoruz ama olanları da teşvik etme adına genç spor yazarlarını 3-4 günlüğüne Türkiye’ye göndereceğiz ve oradaki çalışma sistemini gözlemlemesini sağlayacağız” dedi.

Dünya Kupasının bitmesinin ardından projenin hayata geçirilmesi için düğmeye basacaklarını ifade eden Gürkan, Ocak ayından itibaren iki haftada bir kişinin Türkiye’ye gönderme düşüncesinde olduklarını vurguladı.

Ulaşım ve konaklamayı Türkiye Spor Yazarları Derneğinin karşılayacağını, dernek olarak sadece uçak biletini kendilerinin ödeyeceğini dile getiren Gürkan, eğer hedefledikleri ilgi olursa güzel bir işe imza atacaklarını vurguladı.

“Spor Gazeteciliğinde Motivasyon Çok Önemlidir”

Gürkan, spor gazeteciliğinde motivasyonun çok önemli olduğunu, genç gazetecilerin de Türkiye’ye giderek profesyonelliği görmelerinin yararlarına olacağını düşündüğünü dile getirdi.

 

Çok Kullanışlı Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Merkez Binası

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Merkez Binası, Ogün Genç Kaçmaz başkanlığı döneminde yapılan proje ve oluşturulan inşaat komitesi ile birlikte 2013 yılında yenilenerek hizmete girdi.

Konferans salonu, teknoloji odası, toplantı odasının yanında yüzme havuzuna da sahip olan dernek tesisi, spor yazarlarına hizmet vermeye devam ediyor.

CONIFA Öncesi Yeni Girişim

Gürkan, Lefkoşa Atatürk Stadı altında da bir yerlerinin olduğunu, yıllardır kapalı halde duran yerin önümüzdeki yıl haziran ayında ülkemizde yapılacak CONIFA öncesinde hizmet verebilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Buranın hem iletişim merkezi hem de lokal olarak kullanılmasını sağlayacaklarını ifade eden Gürkan, “üyelerimizin orada gidip haberlerini yazabileceği ve ayni zamanda vakit geçirebileceği bir yer hayal ediyoruz.  Ayni zamanda CONIFA organizasyonu için ülkemize gelecek yabancı basın mensuplarının da iletişim ofisi olarak burayı kullanabilecekler” dedi.

Burhan Gürkan’dan “Örgüt” Önerisi

Gazetemizin spor federasyonları başkanlarıyla yaptığı röportajlarda dile getirdikleri spora ait bir bakanlığın olmaması sıkıntısı ile ilgili de soru yönelttiğimiz Kıbrıs Türk Spor Yazarları Başkanı Burhan Gürkan, “Yıllardır bu iş hep Spor Dairesi veya Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Bir dönem Gençlik ve Spor Bakanlığımız vardı fakat belli anayasal kriterler nedeniyle sporun ayrı bir bakanlık olması her dönem hükümeti zorlamıştır” şeklinde konuştu.

Kıbrıs’ın güneyinden örnek vererek konuya değinen Gürkan, orada KOA diye bir spor örgütünün varlığından bahsederek, “Spor yönetimi bu örgüt üzerinden yürütülüyor. Devlete bağlı fakat bağımsız bir kuruluştur. Böyle bir mekanizmanın bizde de uygulanması bence güzel olacaktır” dedi.

“Yeniden Adaylık Konusundaki Kararımı Ocak 2023’te vereceğim”

2023 yılının Temmuz ayında yapılacak başkanlık seçiminde aday olup olmadığını sorduğumuz Gürkan, şu anda önlerinde yapacakları işlere odaklandığını, önümüzdeki yıl derneği 40. yılı olması nedeniyle önemli olduğunu, 2023 ocak ayında bununla ilgili kararını vereceğini sözlerine ekledi.

KTSYD’nin Tarihçesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en güçlü sivil toplum örgütlerinden biri olan Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği, 1983 yılında kuruldu.

14 Mayıs 1983 tarihinde 24 kurucu üyenin katıldığı toplantıda tüzük taslağı görüşülerek kabul edildi ve 7 kişilik (Adil Alkan, Ayer Delideniz, Mustafa Avşaroğlu, Raif Örtunç, Hasan Hastürer, Olgun Üstün, Önder Santel) geçici yönetim kurulu belirlendi.

6 Ağustos 1983 tarihinde derneğin ilk olağan genel kurul toplantısında Özcan Özcanhan başkanlığa getirildi. 20 üyenin katıldığı genel kurulda geçici yönetim kurulu adına Adil Alkan’ın sunduğu faaliyet ve mali rapor oybirliği ile kabul edildi. Seçilen yönetim kurulu kendi arasında yaptığı toplantıda şöyle görev bölümü yaptı: Özcan Özcanhan (Başkan), Olgun Üstün (Başkan Yardımcısı), Önder Santel (Genel Sekreter), Adil Alkan (Veznedar), Omaç Başat, Ayer Delideniz, Turhan Paşa (Faal Üyeler).

1983 yılından günümüze kadar gelişerek büyüyen Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’nin amacı Kıbrıs Türk basınında çalışan spor yazarlarını bir çatı altında toplayarak, spor yazarlığı ile ilgili ekonomik, sosyal, eğitim, kültürel, hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmek ve üyeler arası iletişimi güçlendirmeye yönelik etkinliklerde bulunmaktır.

Mevcut üye yapısıyla ülke sporuna hizmet veren KTSYD ayrıca düzenlediği sportif faaliyetlerle ülke sporcusu ve gençliğine spor yaptırma imkanı da sağlamaktadır.

Tesisleşme yönünde yıllar geçtikçe atılan adımlarla büyüyen KTSYD ayrıca çağın gereksinimlerini takip ederek gelişimini sürdürmektedir…

KTSYD Başkanları

Özcan Özcanhan (1983-1984)

Raif Örtunç (1984-1989)

Hasan Hastürer (1989-1995)

Songuç Kürşad (1995-1999)
Ertan Birinci (1999-2003)

Mustafa Özsoy (2003-2009)

Ogün Genç Kaçmaz (2009-2015)

Bülent Kılıçoğlu (2015-2017)

Çelen Oben (2017-2019)

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu