ManşetÖzel HaberlerYaşamYazarlar

Girne Kaymakamı: Yabancı Uyrukluların Yaşattığı Sorunlar Çok Fazla

Girne'nin hızla gelişen yapısıyla birlikte yaşanan sorunları KIBRISLI'ya değerlendiren Kaymakam Cemal Özcemoğlu, çözüm önerilerini anlattı.

ÖZEL HABER: ZERRİN YAPICIOĞULLARI

Girne’nin hızla gelişen yapısıyla birlikte yaşanan sorunları KIBRISLI’ya değerlendiren Kaymakam Cemal Özcemoğlu, çözüm önerilerini anlattı.

Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu

Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, 1974 yılında Limasol’da doğdu ve daha sonra Girne’ye göç ederek burada yaşamını sürdürdü. İşletme bölümü mezunu olan Özcemoğlu, 21 yıl boyunca gümrük memuru olarak görev yaptı. Memurluğunun ardından 27 Nisan 2023’te Girne Kaymakamı olarak atandı ve 9 aydır görevini sürdürüyor.

“HER HAFTA GİRNE’DE 8-10 KİŞİ DEPORT EDİLİYOR”

Kentin sorunlarını anlatan Özcemoğlu, Girne’de nüfus patlaması yaşadığına dikkat çekerek, bu durumun trafiği olumsuz etkilediğini ifade etti.

Özellikle yabancı uyruklu kişilerin artmasıyla birlikte trafik ve suç oranlarının yükseldiğini söyleyen Özcemoğlu, “Girne’nin göbeğindeki merkez nüfus taşınamayacak bir hale geldi. Yabancı uyruklu kişilerin yaşattığı sorunlar çok fazla. Girne Adli Şube ve Cürümleri Önleme Şubesi ile yaptığımız diyaloglar sonucu her hafta Girne’de 8 ile 15 arası ikamet izni olmayan kişiler deport ediliyor” dedi.

Trafik sorununa işaret eden Özcemoğlu, yapılan altyapı çalışmaları ve trafik ışıkları gibi önlemlerin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtti. Ancak, trafik kazalarının önemli bir kısmının  ‘alkollü ve dikkatsiz sürüş’ten meydana geldiğini kaydeden Özcemoğlu, bu sorunun çözülmesinin suç oranlarını düşüreceğini belirtti.

“YANGIN VE SEL BASKINLARI İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILDI”

Doğal afetlere karşı alınan önlemlere odaklanan Özcemoğlu, yaz aylarında orman yangınlarına karşı sivil savunma ve itfaiye ile çalışmalar yapıldığını, kış aylarında ise sel baskınlarına karşı Geçitköy barajında çalışmaların başladığını ifade etti. Özcemoğlu, dere temizlikleri ve sel baskınlarını önlemek için yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Sel baskınları yaşanmaması için Geçitköy barajından çalışmalara başladık. Şuan doluluk oranı yağmur yağmasa da yüksektir. Orada herhangi bir yoğun yağış olması durumunda baraj dereye taştığı zaman Geçitköy çukurda olduğundan su seviyesi köyü basacak seviyeye geliyor. Bu yüzden çalışmayı ilk orada başlattık. İki ayrı özel şirketten de temizlik hizmeti alıyoruz. Buna ciddi bir bütçe ayırdık. İçişleri’nden bize aktarılan parayı direkt dere temizliklerine aktarıyoruz. 7 ana deremiz var. Önümüzdeki süreçte onları da temizlersek kışa hazır duruma geleceğiz.”

“BELEDİYELERE ELİMİZDEN GELDİĞİNCE YARDIMCI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Özcemoğlu, Girne Limanı’nda gerçekleştirilen kapsamlı yapılaşma çalışmaları, zorlu bir sürecin ardından sona gelmeye yaklaşırken, önemli değişikliklere imza atıldığını belirtti. Yapılan düzenlemelerin, limanın açılmasıyla birlikte bölgenin çok daha estetik bir görünüme kavuşacağı ifade eden Özcemoğlu, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’un benzer bir zemin yapısını Girne’nin antik sokaklarına taşıyacağını söyledi.

Özcemoğlu, Kolordu ve askerin yürüttüğü çalışmalar kapsamında da Dome Hotel ve Dallas Büfe’nin arasında ciddi bir düzenleme yapılacağını vurgulayarak, “Şu an itibariyle Girne’nin bu önemli noktasında gerçekleştirilen çalışmalar, şehrin genel estetiğine önemli katkılarda bulunuyor. Girne’yi daha güzel bir yer haline getirme yolunda önemli adımlar atıyoruz. Bu süreçte, belediyelere elimizden geldiğince yardımcı olmaya devam edeceğiz” dedi.

“ÇATALKÖYE ÇİFT ŞERİTLİ YOL ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Esentepe bölgesinin hızla yoğunlaşan imar faaliyetlerine dikkat çeken Özcemoğlu, bölgedeki en büyük sorunlardan biri, deniz kıyısına yapılan yapılar olduğunu söyledi. Özcemoğlu, Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok ile halka açık arazilerin korunması amacıyla çaba sarf ettiklerini belirtti. Ulaşım konusunda ise, Girne – Çatalköy ana yolunda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Özcemoğlu, elçilikle birlikte planlanan çalışmaların sonucunda Alsancak çevre yoluna benzer bir yol oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

“MUHTARLAR İKAMETGÂH BELGESİ SORUNU YAŞIYOR”

Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, kaymakamlığa gelen şikâyetlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özcemoğlu, özellikle muhtarların karşılaştığı ikametgâh belgesi sorununa vurgu yaparak, Girne’nin metropoliten bir kent haline gelmesinin bu sorunu daha da karmaşık hale getirdiğini belirtti. Muhtarların mahalle sakinlerini tanımakta zorlandığını ifade eden Özcemoğlu, bu durumun muhtarlar için sıkça yaşanan bir problem olduğunu söyledi.

“KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ CİDDİ ŞİKÂYETLER ALDIK”

Moloz dökülmesi şikâyetlerine de değinen Özcemoğlu, belediyelerin bu konuda etkili bir şekilde yardımcı olduğunu ve anında temizlik işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayrıca, kaçak yapılar konusunda 9 aylık dönem içerisinde ciddi şikâyet aldıklarını belirten Özcemoğlu, teknik mimarların bölgesel olarak atanmasıyla bu sorunların çözümü için etkili adımlar attıklarını ifade etti.

Özcemoğlu, kaçak yapıları denetleme sürecini detaylandırarak, şikâyet alınan bölgelere görevli mimarların sevk edilip yerinde inceleme yaparak uyarı yazıları gönderdiklerini ve yasallaştırma imkânı tanıdıklarını söyledi. Yasallaştırma mümkün olamazsa hukuka başvurduklarını vurguladı.

“SOKAK HAYVANLARI İÇİN KALICI ÇÖZÜM ŞARTTIR”

Şikâyetler arasında yer alan başıboş köpekler ve sokak hayvanları konusuna da değinen Özcemoğlu, bu konuda ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Barınak çalışmalarının yetersiz kaldığını ifade eden Özcemoğlu, Veteriner Dairesi ve belediye başkanları ile birlikte kalıcı çözümler bulunmasının şart olduğunu söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu