ManşetRum Basını

Güney’de Belediye Sayısı Azaltılıyor.. Toplam 20 Belediye Olacak

 Güney Kıbrıs’ta 9 Haziaran 2024’teki yerel yönetim seçimlerinin yapılmasına paralel uygulamaya girecek Yerel Yönetim reformunun “iltimasa yeni kapı açılacağı ve küçük ölçekli belediyelerin az sayıda köy ile birleştirilmesi ile sürdürülebilir olmayan belediyeler” yaratılacağı belirtildi.

 Güney Kıbrıs’ta 9 Haziaran 2024’teki yerel yönetim seçimlerinin yapılmasına paralel uygulamaya girecek Yerel Yönetim reformunun “iltimasa yeni kapı açılacağı ve küçük ölçekli belediyelerin az sayıda köy ile birleştirilmesi ile sürdürülebilir olmayan belediyeler” yaratılacağı belirtildi.

Politis ve diğer gazeteler, İçişleri Bakanlığı’nın bazı seçilmişlerin reformun uygulanmasını istememesi, Mağusa bölgesi örneğinde olduğu gibi yeni kurumlar için uygun yer bulunmaması ve eski sistemden yenisine geçiş dönemi olmamasından kaynaklı sorunlara rağmen Yerel Yönetim Reformu’nu öngörülen zamanda uygulamaya koymak için baskı yapmaya devam ettiğini yazdı.

Habere göre kaza örgütlerin başkanları ve örgüt genel müdürlerinin aynı icra yetkilerine sahip olacakları için yetki çakışması sorunu da yaşanması bekleniyor.

Rum İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın söylediğine göre, iki yerel yönetim örgütü çeşitli izinleri onaylama yetkisine sahip olacak. Bu da muhtemelen oy üzerinden bir müşteri ilişkisi yaratabilecek. Bu da yeni bir iltimas kapısı açabilecek. İçişleri Bakanlığı bu endişelere rağmen “yetkileri artırılmış, idari ve mali denetim ve şeffaflığı olan daha güçlü belediyeler” oluşturulmasını öngören reformu uygulamakta kararlı görünüyor.

Reform kapsamında 28 belediye ve 63 köy birleştirilerek toplamda 18 yeni belediye oluşturuluyor, Baf ve Strovolo belediyeleri olduğu gibi kalıyor, toplam belediye sayısı 20 oluyor. Birleştirilecek bütün yerel yönetimlerin belediye binaları olacak. Yeni belediyelerin 2029’dan itibaren belediye polisi, okul mütevelli heyeti kurma gibi yetkileri olacak ancak şehircilik ve inşaat gibi kalkınma projelerine izin verme yetkileri olmayacak, bu yetkiler Kaza Özerk Yönetimlerine devredilecek. Belediyelere devlet ödeneği artık yıllık sabit 117 milyon Euro olacak.

Kaza Özerk Yönetim Yasası uyarınca 5 Kaza Özerk Yönetim Örgütü (her kazaya bir tane) kurulacak. Su tedarik sistemi inşa bakım ve işletme, sıvı atık sistemi inşa bakım ve işletme, şehircilik ve inşaat izni verme ve bunları denetleme yetkileri olacak. Büyük kalkınma projeleri Şehircilik Dairesi yetkisinde kalıyor.

Gazete başta, hiçbir belediye tek başına kalmayacak denilmesine rağmen Baf ve Strovolo belediyelerinin tek kalacağını, küçük ölçekli belediyelerin (Dali, Strovolo, İpsona, Aşağı Binatlı, Ay. Napa, Yeroşibu, Pegia) kendi tepkileri sonucunda az sayıda köy ile birleşmesi sonucunda, çoğunluğunda gerekli nüfus yoğunluğuna ulaşmayan ve birleşmeden ekonomik kazanım da olmayan sürdürülebilir olmayan belediyeler ortaya çıktığını yazdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu