ManşetYerel Haberler

İlseven: Usulsüz Bir Kiralama

KEMA Başkanı İlkay İlseven, Bakanlar Kurulu'nun Bafra’da 80 dönüm orman arazisini rehabilite edilip, ağaçlandırma yapılması amacı ile 37 yıl süre ile kiraladığını vurguladı.

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Başkanı İlkay İlseven, Bakanlar Kurulu’nun Bafra’da 80 dönüm orman arazisini rehabilite edilip, ağaçlandırma yapılması amacı ile 37 yıl süre ile kiraladığını vurguladı.
Bafra Turizm bölgesi ile ilgili çıkarılan 19/2003 sayılı yasa ekindeki cetvelde yer almayan bu orman arazisinin bu şekilde kiralanmasının kötü niyetli olduğunu ifade eden KEMA Başkanı İlkay İlseven, “Usulsüz bir kiralama olduğu açık ve nettir. Birilerine peşkeş çekmekten başka bir şey değildir” dedi.

İlkay İlseven’in açıklaması şöyle:

“Bakanlar Kurulu Bafra’da 80 dönüm orman arazisini “rehabilite edilip, ağaçlandırma yapılması” amacı ile 37 yıl süre ile kiraladı.Bafra Turizm bölgesi ile ilgili çıkarılan 19/2003 sayılı yasa ekindeki cetvelde yer almayan bu orman arazisinin bu şekilde kiralanması tamamen kötü niyetle yapılmış,kanunsuz ve usulsüz bir kiralama olduğu açık ve nettir. Birilerine peşkeş çekmekten başka bir şey değildir.
Ülkemizde artık birilerine peşkeş çekmek istenildiğinde bununla ilgili bir kılıf hazırlanır. Ya rekreasyon amaçlı, ya da ağaçlandırma amaçlı ve buna benzer taktikler devreye sokulur ve kılıflar hazırlanır. Bu kiralama ile yapılan tam da budur. Kendilerini uyanık zannedip böyle bir şeye tevessül edenleri ne ülke insanımız ne de tarih affetmeyecektir.Bu davranış ve tutumları ile hem insanlığa hem de ormana yapılmış bir ihanet olarak kayıtlara geçecektir.Bakanlar Kurulunun bu kiralama kararını şiddetle kınıyor, kötü niyet içeren böyle bir kiralama olayına karşı yasal yola başvuracağımızı ilan ederiz.
Bakanlar Kurulu bu davranışları ile adeta gülünç duruma düşmüştür. Orman Dairesinin en başta gelen görevlerinden biri de ağaçlandırma yapmaktır. Orman Dairesi bu alanı ağaçlandırmaktan aciz midir diye sormak lazım.Ağaçlandırma yapma talebinde bulunan şirkete kira yapmadan “Buyurun, gelin bu sahaya istediğiniz kadar fidan dikebilirsiniz” şeklinde bir cevap verilmeliydi. O zaman takdir edilir ve alkışlanırdınız. Ağaçlandırma yapan sivil toplum örgütleri, kurum kuruluşların hangisine kiralama yaptınız veya hangisi kira talebinde bulundu? Kira talebinde bulunmaz çünkü bunlarda kötü niyet yoktur, gönüllü olarak ormana katkı yapıyorlar. Diğerinde ise suistimal vardır, kötü niyet vardır. Ağaçlandırdıktan sonra “sahayı hayvanlardan koruyamıyorum” diyerek telleme yapmak isteyecek ve sonuçta daha önce yasal olarak kiraladığı komşu başka bir araziye bağlayarak sahiplenecektir. Bu şekilde kötü niyet de gerçekleşmiş olacaktır.
Konuyu Çevre Platformunun diğer paydaşları ile birlikte değerlendirdik. Yargı yolu ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra yargıya başvurulacaktır.
Kamuoyu bilgisine saygı ile arz olunur.”

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu