ManşetYerel Haberler

İncirli: Yükseköğretim Bu Süreçte Büyük Zarar Gördü

CTP Lefkoşa Milletvekili İncirli, Meclis Genel Kurulu’nda “Sahi Geçersiz Diploma Soruşturmasına Ne Oldu?” konulu güncel konuşma yaptı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, Meclis Genel Kurulu’nda “Sahi Geçersiz Diploma Soruşturmasına Ne Oldu?” konulu güncel konuşmasında ilk olarak, Dünya Sanat Günü’nün tarihçesine ilişkin bilgi verdi.
“Diploma soruşturması başladığından itibaren hükümetin deve kuşu misali başını kuma gömdüğünü” belirten İncirli, “Sin da gülle geçsin” deyimine de atıfta bulundu. Bu şekilde bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğini kaydeden İncirli, yükseköğretimin bu süreçte büyük zarar gördüğünü belirtti. Memleketin çok büyük bir sınavdan geçtiğini dile getiren İncirli, “Bu sınavı vermek zorundayız” dedi.
9 günlük bayram tatilinin maksadını sorgulayan İncirli, “Bu tatil neye yaradı?” diye sordu. İncirli, “9 günlük tatilin diploma soruşturma meselesi unutulsun” diye verildiği algısı olduğunu ifade etti.
YÖDAK’ın giderek büyüyen yükseköğretimdeki hacmi denetleyemediğini ifade eden İncirli, YÖK’ün veri tabanı içerisinde YÖDAK’ın kayıtlarının tutulacağına dikkat çekerek, “Kurumlarımızın yetkilerini süresiz olarak devredemeyiz” dedi. “Doğru olan kendi veri tabanımızı yönetmeyi başarmamızdır” diye konuşan İncirli, ülkenin insanlarının küçümsenmemesi gerektiğini belirtti.
İki aylık süreçte iptal edilen diploma olmadığını ifade eden İncirli, “Geçersiz diplomaların tespit edilip, iptal edilmesi gerektiğini kaydederek, “Neyi bekliyorsunuz?” diye sordu.
Ülkede 23 aktif üniversiteye karşılık aktif öğrenci sayısında muğlaklık olduğunu ifade eden İncirli, yatay geçişle ilgili tüzük hazırlanması gerektiğini de belirtti. 13 tane de açma öz izni alan üniversite olduğunu dile getiren İncirli, bu izinlerin neden iptal edilmediğini sordu.
1979 yılında ülkede DAÜ ile yükseköğretimin başladığını kaydeden İncirli, 2012 yılından sonra üniversite açma konusunun hız kazandığını belirterek, izinlerin iki tane UBP’li bakan döneminde yoğunlaştığını kaydetti.
39 tane eğitim kurumu olduğunu belirten İncirli, son iki yılda 19 tane kuruma eski mevzuata göre izin verildiğini söyleyerek, bir gecede eğitim kurumlarıyla ilgili tüzüğün değiştirildiğini ve “insanların allak, bullak” edildiğini ifade etti.
İncirli, Polis Genel Müdürlüğü ve YÖDAK’ın soruşturmalarla ilgili kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğini söyledi.
İncirli’nin konuşmasının ardından Genel Kurul toplantısı sona erdi. Gelecek birleşim yasama ve denetim görevi birlikte olmak üzere 22 Nisan Pazartesi günü yapılacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu