EkonomiGenelManşetYerel Haberler

Mustafa Kızılova: Araç Almak da Artık Bir Yatırım!

Prime Cars direktörü başarılı iş insanı ve galerici Mustafa Kızılova, döviz fiyatlarının yükselmesi nedeniyle sektör olarak araç satışlarında sıkıntılar yaşadıklarını, artık araca yatırım yapmanın zamanının geldiğini söyledi

Ülkemizde yıllar içerisinde birçok sektörün gelişimi ile çeşitli dallardaki birçok soruna çözüm bulundu. Ne kadar yıl geçerse geçsin toplu taşıma ve ulaşım sektöründe ki kalite maalesef istenilen düzeye ulaşamadığı için bu sektördeki yetersizlik, bir başka iş dalı olan galericiliğin ülke pazarında geniş bir pay sahibi olmasındaki başlıca etken olarak nitelendiriliyor.

Yaptığımız röportajlarla pandemi sürecinin etkilerine,  doğurduğu ekonomik sıkıntılara ve farklı iş sektörlerinin yüzleştiği problemlere değindiğimiz haberler zincirimizde, bugün ki konuğumuz Prime Cars direktörü başarılı iş insanı ve galerici Mustafa Kızılova oldu.

Yılların verdiği deneyimlerini icra ettikleri galericilik sektörünün son zamanlarda yüzleştikleri başlıca sorunları ve maddi güçlükleri konu alındığı röportajımızda, Kızılova Sözlerine şöyle başladı;

Kızılova: Mevcut Çark Aksamaya Başlamıştı

Pandemi sürecinin doğurduğu zorluklardan nasibini alan galericilik sektöründe de başlıca gözlemlenen sıkıntı halkın alım gücündeki düşüş oldu. Pandeminin hemen sonrasında fazla etkilenmemiş gibi gözükseler de özellikle son bir yıl içerisinde ki düşüşün net olduğunu vurgulayan Kızılova, “Sürecin başında mevcut çark aksamaya başlamıştı fakat kapanmalar ve piyasadaki açlıktan ötürü ilk zamanlar çok fazla etkilenmemiş gibi hissediyorduk. Özellikle son bir senedir piyasalarda aşırı bir durgunluk gözle görülür şekilde arttı” ifadelerini kullandı.

“Döviz Etkeni”

Ülkemizde satılan araçların büyük bir çoğunluğu döviz kurları üzerinden fiyatlandırılıyor. Hal böyle olunca Sterlin ve Euro’daki artışta hem tedarikçi hem alıcıyı direkt olarak etkiliyor. Son bir sene içerisinde Sterlin ve Euro kurlarının TL karşısında gözlemlenen artışı %30’un üzerinde oldu. Piyasadaki durgunluğu yorumlayan Kızılova, açıklamalarında “Başlıca sebeplerden biri döviz kurları. Yerlin halkın alım gücüne direkt olarak etki etti” cümlelerine yer verdi.

“Arabalara Düşkünlüğümüz”

Ülkemizde yerli halkın başlıca öncelikleri arasında ev ve araba sahibi olmak olduğunu belirten Kızılova, “Halk olarak arabalara düşkünüz. Son on yıldır üretim kalitesi ve görsel yönden gözle görülür değişimi dolayısıyla özellikle Mercedes Benz en çok satan marka arasında yer alıyor. Hal böyle olunca bizde işimizi bu marka üzerine yoğunlaştırdık ve genel olarak bu marka ve modellerini satıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Hayat Pahalılığı Yabancıları da Etkiliyor”

Son yıllarda genel olarak hayat pahalılığının derinden hissedildiğinin altını çizen Kızılova, “Yılların verdiği tecrübe ve deneyim ile müşteri ağımızı genişlettik. Yerli halkın dışında birçok farklı ulustan müşterimizde var fakat bu müşteri portföyü gittikçe daralıyor. Öncelerde ülkemizde yaşayan yabancılar dahi hayat pahalılığından ötürü adayı terk etmeye başladı” ifadelerinde bulundu.

“Araca Yatırım Yapılabilir”

Pandemi sonrasında araç fiyatlarının düşeceği yönünde öngörüleri olduğunu fakat olayların tam tersi şekilde seyir aldığını dile getiren Kızılova, “Özellikle İngiltere’de araçların fiyatları inanılmaz şekilde yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda araba alındığında birkaç yıl sonra değer kaybediyordu. Şimdilerde ise Türkiye’de de olduğu gibi araç alındıktan sonra gün geçtikçe değer kazanıyor. Pahalı araçlarda artan fiyat farkı ucuz araçlara oranla tabi ki daha çok oluyor” ifadelerini kullanarak araç yatırımının alıcıya zarar değil aksine kazanç getireceği yönünde vurgu yaptı.

“Maliyette İnanılmaz Artış”

Yıllardır servis verdiği galericilik sektöründeki deneyimlerini aktarmaya devam eden Kızılova, son yıllarda maliyetlerindeki inanılmaz artışları, “Geçmiş yıllarda markası Japon, BMW, Mercedes fark etmeksizin araç başına 500 sterlin ödüyorduk taşıma parası ödüyorduk. Bu da 4 araçlık taşıma başına 2000 sterlin anlamına geliyordu. Şimdilerde bu fiyat 10,000 sterlini aştı. Fark 4 katından fazla ve bu da maliyeti çok yükseltiyor” cümleleri ile dile getirdi. Son yıllarda ekonomik Japon araçlarının dahi fiyatlarının ikiye katlandığını vurgulayan Kızılova, “Gidişat bu şekilde oldukça, ne araç fiyatları, ne besin ürünleri, ne inşaat malzemeleri, hiçbir ürünün fiyatı ucuzlamayacaktır” sözleri ile cümlelerine devam etti.

ÖTV Söylemi

Son zamanlarda ülke gündeminde yer alan ve uygulanıp uygulanmayacağı konusunda hala bir netliğe varılmamış özel tüketim vergisi konusunda yönelttiğimiz soruda Kızılova net bir dil ile “Devletin gelir kaynaklarının neler olduğu belli. Bu uygulama ile devlet hiçbir gelir elde edemez çünkü alım gücü nerede ise yok denecek kadar aza inecek. Alınabilecek en kötü karar olur ve bu karar için halkı fakirleştirmeye yönelik bir adım açıklamasından başka bir açıklama yapamıyorum” ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu