DünyaManşet

National Geographic ‘Beşinci Okyanusu’ Resmen Tanıdı

National Geographic Society, Güney Okyanusu’nu resmen ‘beşinci okyanus’ olarak tanıdı. Bilim insanları, “Ekolojik yapısındaki farklılıklar nedeniyle bu adımı atıyoruz” açıklamasını yaptı.

Dünyanın en büyük kâr amacı gütmeyen bilim topluluklarından olan National Geographic Society, Antarktika’nın çevresini kaplayan Güney Okyanusu’nu resmen ‘beşinci okyanus’ olarak kabul etti. National Geographic’ten coğrafya uzmanı Alex Tait, uzun zamandır bilim insanları tarafından tanınan ancak uluslararası bir anlaşmaya varılamadığı için resmen beşinci okyanus olarak kabul edilmeyen Güney Okyanusu’nun National Geographic haritalarına ekleneceğini belirtti.
Tait, “Ekolojik yapısındaki farklılıklar nedeniyle bu adımı atıyoruz” dedi. İlk Dünya haritasını 1915 yılında çıkaran National Geographic, bugüne dek haritalarda dört okyanusa yer veriyordu: Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Arktik Okyanusu.
Deniz bilimci Seth Sykora-Bodie, Güney Okyanusu’nu çevreleyen Antarktika Çevresel Akımı’nın bu okyanusu diğerlerinden farklı kıldığını söyledi. Antarktika Çevresel Akımı nedeniyle, Güney Okyanusu sularının daha soğuk ve daha az tuzlu olduğunu aktaran Sykora-Bodie, “Orada bulunanlar, bu okyanusun büyüleyici tarafını açıklamakta zorlanacaktır. Ancak hepsi buzulların daha mavi ve havanın daha soğuk olduğu konusunda hemfikir olacaktır” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu