ManşetÖzel HaberlerYerel Haberler

Prof. Dr. Ulvi Keser: Tarihi Değerlerimize Sahip Çıkalım

Girne Amerikan Üniversitesi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser, genelde Kuzey Kıbrıs'ta özelde ise Girne'deki tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kıbrıslı Gazetesi Web TV’de her hafta Perşembe günleri canlı olarak yayınlanan Cenk Paşa ile İnce Ayar Programının dün akşamki konuğu Girne Amerikan Üniversitesi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser oldu.

Keser: Tarihi Değerlerimize Sahip Çıkmıyoruz

Girne deyince insanın aklına ne gelirdi veya ne gelmeliydi? sorusunu soran Keser, tarih, kültürel zenginlik ve tabiatın gelmesi gerektiğini fakat günümüze geldiğimiz zaman kültürel yapısı, tarihi dokusu ve doğası olmayan bir Girne gördüklerinin altını çizdi.

Bunların acı ama gerçek bir görüş olduğunun altını çizen Keser, “Biz Girne’yi Katlettik. Buna örnek verecek olursak Girne Antik Limanı! Antik derken biz ona bir değer yükleriz. Dünden kaldıysa da bin yıl önceden de kaldıysa bir değerdir. Fakat değerlerimize maalesef sahip çıkamıyoruz” dedi.

“Girne’nin Tarihi Zenginliklerinin Farkında Değiliz”

Eskiden hasır iskemlesini alır kapının önünde oturduğunu hatırlatan Keser, Girne’de artık hasır iskemlenizi alıp oturacağınız bir ortamın kalmadığına vurgu yaptı. İnsanların o kültürel havayı soluyacağı bir ortamın kalmadığını ifade eden Keser, “İnsanımız Girne’nin tarihi zenginliklerinin farkında bile değil” şeklinde konuştu.

“Antik Limana Sahip Çıkılması Gerekiyor”

Yaklaşık bir aydan beridir yenileme çalışması için kapatılan Girne Antik Limanla ilgili de görüşlerini aktaran Keser, bin yıl önce limana ve iskelelere gösterilen ihtimamın maalesef iki binli yıllarda maalesef gösterilmediğini kaydetti.

Girne Antik Limanına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Keser, Lambusa kaya mezarlarını veya antik kentin içerisinde yürüyüş yaptığı zaman karşılaştığı manzarayla birlikte yüreğinin burkulduğunu kaydetti.

“Lapta Bölgesinde Üzerine Bastığımız Her Taşın Değeri Var”

Lapta’daki Lambousa gibi Kuzey Kıbrıs’ı ayağa kaldıracak bir krallık olduğunu ifade eden Keser, buraların temizlenip kaya mezarlarının ortaya çıkması ve bakımı yapılması gerektiği önerisinde bulundu.

Lapta bölgesinde üzerine bastığınız her taşın bir değeri olduğunun altını çizen Keser, “zaten burada taşlar kendisini ben buradayım, Lambusa krallığının bir parçasıyım diyor, özellikle de sahil şeridinde” şeklinde konuştu.

“Umarım Attığımız Taş Ürküttüğümüz Kurbağaya Değer”

Özellikle Girne’nin çok özel bir yere sahip olduğunu söyleyen Keser, koruyup kollanması gerektiğini fakat inanılmaz bir hoyratlığın olduğuna vurgu yaptı.

Turistlerin en çok ilgi gösterdiği yer olan Girne Antik Limanın nisan başına kadar yenileme çalışmalarının biteceğini düşünmediğini ifade eden Cenk Paşa’ya yanıt veren Keser, “Umarım kısa vadeli bir şeyde ortaya çıkmaz. Esas endişem budur. Yani yıllar sonra böyle radikal bir karar alınıp bir tadilat çalışması var, umarım attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değer. Zor oldu ama iyi oldu demeyi istiyorum” dedi.

“Tepki ve Eleştirim Duyarlı Olmamdandır”

Tepki ve eleştirisinin duyarlı olmasından dolayı olduğunu ifade eden Keser, bu ülkenin tarihi altyapısını görmezden gelerek yaşamanın çok şık durmayacağını kaydetti.

Bakanlık, yönetim, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve vatandaşların iş birliği içerisinde olması gerektiğinin altını çizen Keser, “Bu işbirlikleri olmadığı için tüm pisliği ve molozu kara kızdan aşağıya dökerler, talan ederler, otopark yaparlar ve oradaki muazzam tarih de yok olur. Tarihi değerlerimize sahip çıkalım” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu