ManşetYerel Haberler

Zanlı Avukatı Asena: Benim Müvekkilim 500 TL Menfaat İçin Mi Yaptı Bunu?

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde (KSTU) yürütülen “sahte diploma” soruşturması kapsamında tutuklanan Gazimağusa Polis Müdürü Barış Sel, temimat talebiyle yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı. 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde (KSTU) yürütülen “sahte diploma” soruşturması kapsamında tutuklanan Gazimağusa Polis Müdürü Barış Sel, temimat talebiyle yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. 
Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç’in huzurunda görüşülen duruşmada, İddia Makamı adına Savcı Hasan Boşnak, Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Malı Suçlarla Mücadele Şubesi’nde görevli Müfettiş Muavini Ethem Hoca’yı tanık olarak dinletti. 
Mahkemede yeminli şahadet veren Hoca, 5 Şubat 2024 tarihinde Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde başlatılan idari soruşturma sonucunda okul yetkilisinin 27 Şubat’taki ifadesinde Mahmut Barış Sel ile ilgili usulsüz not girişleri yapılarak, İşletme Bölümü’nden yüksek lisans diploması verilerek mezun edildiğini söylediğini kaydetti. 
Polis, zanlının 18 Ocak 2023 tarihinde log denilen öğrenci kayıt sistemine girişi olmasına rağmen 11 Eylül 2021’de kaydolmuş gibi gösterildiğini, 1 Şubat 2023 tarihinde 9 ders notunun gelişi güzel sisteme girildiğini, tez sunmadığı halde sunmuş gibi gösterilip, 19 Haziran 2023’de işletme yüksek lisanstan mezun edildiğini belirtti. 
Polis, zanlının 11 Mayıs 2023 tarihinde geçici olarak mezuniyet ve transkribi Polis Genel Müdürlüğü ‘ne sunarak barem içi artış almak için yazışmalar gerçekleştirdiğinin tespit edildiğini söyledi. Polis, zanlıya bu konuda izahat sorulduğunda üniversitenin direktörü olan ve şu an da cezaevinde bulunan Serdal Gündüz’e tez sunduğunu söylediğini kaydetti. 
Polis, Serdal Gündüz’den önceki gün alınan ifadede tez teslim almadığını, teslim edildiyse enstitüde bulunabileceğini söylediğini açıkladı.
Polis, bir kişinin tezden geçmesi için biri okul dışından üçü okuldan 3 kişilik jüriye sunması ve onay alması gerektiğini, ancak sunum yapılmadığını söyledi.
Hoca, zanlının 1 Ekim 2023 tarihinde Polis Hizmeti Komisyonu tarafından terfi alarak Gazimağusa Polis Müdürü olarak atandığını belirtti. 
Polis, bu terfiyle zanlının toplamda 7 bin 174.88 TL artış alarak suç geliri elde ettiğinin belirlendiğini söyledi. 
Polis, zanlının bu aşamada tahkikat etki etme olasılığının olmadığını vurguladı. 
Savcı Hasan Boşnak ise zanlının teminata bağlanmasını talep etti. 
Zanlı Barış Sel’i temsilen Avukat Mustafa Asena, müvekkilinin teminata bağlanmak istenmesine itiraz etti. 
Avukatın itirazı üzerine duruşmaya geçildi. 
Asena, tahkikatı yürüten Müfettiş Muavini Ethem Hoca’yı istintak etti. 
Asena, müvekkilinin yıllarca Interpol’le iş birlikte iş yaptığını, suçluların peşinde koştuğunu söyledi. 
Asena’nın “Polis Genel Müdürlüğü’nde değerli insanlar var mı?” sorusuna Savcı Hasan Boşnak itiraz etti, bu sorunun yoruma açık olduğunu ve teminat aşamasında böyle bir soru sorulmayacağını belirtti. 
“Bir polis müdürünü teminata bağlamak istiyorlar” diyen Asena, müvekkilinin son terfi sınavı kapsamındaki mülakkatta sıfır aldığını, buradaki amacın değerli bir insanın teminata bağlanarak kişiliğinin küçültülerek ilerleyen safhalarda önünün kesilmek istendiğini söyledi, “Bu bir komplodur” dedi. 
Asena’nın “Müvekkilim mülakatta neden sıfır aldı biliyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Hoca, sicil dosyasını incelemediğini söyledi. 
Müvekkilinin 6 ayda toplamda 7 bin TL aldığı iddia edilen aylık kaç paraya denk geldiğini soran Asena’ya yanıt veren Hoca, yılbaşından önce 1000 TL, yılbaşından sonra ise 500 TL küsür bir ek ücret aldığını dile getirdi. 
Asena’nın “Benim müvekkilim 500 TL menfaat için mi yaptı bunu?” sorusuna ise Hoca, “sonuçta kazanım elde etti” dedi. 
Müvekkilinin yargılamadan kaçma gibi bir durumunun olmadığını belirten Asena, “kirminal bir tipi mi var da illede teminata bağlanmak istiyorsunuz?” diye sordu. 
Asena’nın sorusunu yanıtlayan Hoca, zanlının işlediği suçun Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetki alanında bulunan suçlar arasında olduğunu söyledi, yargılanmadan kaçma ihtimali bulunduğunu belirtti.
Müvekkilinin derdest emri olmasına rağmen yargılanmadan kalmadığını belirten Asena, teminata bağlanmasına itiraz etti.

Mahkemede konuşan Barış Sel ise şu ifadelere yer verdi:

“Benim kaçma niyetim yok. Bu bana kurulan bir komplodur. Bizzat Polis Genel Müdülüğü’nün kurduğu bir komplodur. Bana karşı kurulan komplo yüzünden mülakatta sıfır aldım. 27 yıllık meslek hayatımda kimseye kötülük yapmadım. Genel Müdürlük için en büyük aday bendim, beni temizlemek istediler. Log girişlerini yapan Serdal Gündüz, imza atan o ve rektör. Onaylayan bakanlık… Benim haberim yok. Mesela ben bir döviz bürosuna gitsem, 1000 dolar alsam, bu paraların içinden biri sahte deseler, bunun sorumlusu ben miyim? Ben tezimi yaptım, verdim, ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Tez danışmanım beni yönlendirmedi. Bugün burada olmamın sebebi en büyük Genel Müdür adayı olmamdı. 27 yıllık meslek hayatımda kimseye yanlışım olmadı. Yanlışım oldu diyen varsa hemen istifa ederim”.

Bu arada, Gazimağusa Polis Müdürü Barış Sel’in mahkemesi, karar için saat 15.00’a ertelendi. 

Kaynak: Bağımsız Medya

Diğer Haberler

Başa dön tuşu