ManşetÖzel HaberlerSiyaset

Aktunç: Turizm Fonu Çarçur Oluyor!

DP’nin adayı Turizm Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç’un hedefi Meclis’te 4 vekille ‘kartopu’ etkisi yaratmak, Turizm Bakanlığı fonunu kamu maliyesinden kurtarmak.

Bir milletvekilinin seçileceği araseçimde adaylar ekonomideki çöküşe vurgu yapıyor. Bunlardan biri de hükümetin küçük ortaklarından Demokrat Parti (DP)’nin adayı Turizm Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç.

Aktunç’un üzerinde sıklıkla durduğu konu, Turizm Bakanlığı fonunu kamu maliyesinden kurtarmak; turizm gelirlerini artırmak. Aktunç’a göre bu sene ‘fon’ için hükümetin diğer ortaklarıyla büyük bir kavga verilecek.

Türkiye ile ilişkiler konusundaki tecrübelerinin de altını çizen Aktunç, KIBRISLI Gazetesi yazarı Selda Bektaş’ın sorularını yanıtladı.

Aktunç, 1975 Lefkoşa doğumlu. Bilkent Üniversitesi Turizm Bölümü mezunu. Yüksek lisansını yine turizm üzerine İngiltere’de yaptı. 2000 yılında Kıbrıs’a döndü.  YDÜ Turizm Bölümü’nde 8 sene ders verdi. Aynı zamanda özel sektörde çalıştı. Aktunç, 2021 yılından beri Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapıyor. Geçtiğimiz 2022 genel seçimlerinde de aday olmuş, ancak beklediği sonuca ulaşamamıştı.  

PROTOKOLLER, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER…

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Uzun yıllar özel sektörde işçi, işveren olarak çalıştım. Özel sektörün sıkıntılarını en iyi bilen birisiyim diğer adaylara göre. Zor günler geçiriyoruz. Sorunlara hakimim.

Diğer yandan 2 senedir kamuda üst düzey bürokrat olduğumdan dolayı, kamuda ne kadar değerli personeller olduğunu gördüm. Kamunu işleyişi ve verimliliğini artırmak amaçlı birçok tecrübe edindim.

Kamunun bana kattığı en önemli tecrübelerden biri de Türkiye ile ilişkiler konusudur. Eylem planlarına ve protokol görüşmelerine ben de katılıyordum Başbakan Yardımcısı Müsteşarı olarak diğer müsteşarlarla birlikte. Bu nedenle oradaki ilişkilerin de Türkiye’nin bize altını doldurduğumuz, ikna ettiğimiz rakamlarla, daha doğru olduğunu gösterdiğimiz her konuda bizi nasıl desteklediklerini bire bir deneyimlemiş biriyim. Bunun çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum.

DP’nin Milletvekili adayı Serhan Aktunç, KIBRISLI Gazetesi yazarı Selda Bektaş’ın sorularını yanıtladı.

“TÜRKİYE İLE MÜZAKERE ETTİĞİMİZ
HER KONUDA OLUMLU CEVAP ALDIK”

Protokollerde toplumu rahatsız eden konuları karşı tarafa iletiyor musunuz? Bunlara ses çıkarıyor musunuz? Neyi yanlış görüp itiraz ettiniz bugüne kadar?

Ben kendi Bakanlığım ve Dairem adına müzakere ettiğimiz, görüştüğümüz konularda hep olumlu cevap aldık. Değiştirmek, düzeltmek istediğimiz tüm maddeleri, düzeltmeleri Türkiye Cumhuriyeti olumlu karşıladı.

Çünkü, altını rakamlarla doldurduk. “Böyle olursa daha iyi olur” dedik. “Kamunun algısı bu şekildedir” dedik. Altını doldurduğumuz her konuda destek verdi Türkiye Cumhuriyeti. Bu çok önemli bir tecrübe.

Yakın zamanda “şunu değiştirdik” diyebileceğiniz spesifik bu konu var mı?

En son 6-7 ay önce Jeoloji ve Maden Dairesi ile ilgili bir protokol hazırlanmıştı. Mevzuatla ilgili konulardı. Hukukçularımız, Dairemiz ile görüştük tartıştık ve istediğimiz düzeltmeler konusunda ikna ettik ve hepsi düzeltildi.

DP’nin 4’üncü vekil hedefinde ne var?

4’üncü vekil Demokrat Parti açısından bir kartopu etkisi yaratacak. Eski güçlü günlerine gelecek. DP ilkleri yapan bir parti oldu. Kapıların açılması, özel televizyonlar, müzeler, gelişim yasası, Antik Liman konusunda ilkleri yaptı.

DP daha da güçlenirse, bazı değişimlerde ülkede kartopu etkisi yaratacak. Daha güçlü bir Demokrat Parti hükümet içerisinde daha güçlü olacak.

“TEMEL GIDALARIN PİYASADAN
UCUZA SATILACAĞI YERLER AÇILACAK”

Ülkenin şuanda en büyük gündemi ekonomi; TL’deki değer kaybı, enflasyon… DP bununla ilgili ne yönde çalışmalar yapıyor?

Yapılması gereken halkın refah seviyesini yukarı çıkarmak, alım gücünü artırmak. Önümüzdeki günlerde Hayat Pahalılığı maaşlara yansıyacak. Ancak bunu yaparken, dar ve düşük gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü yükseltecek, temel gıda ürünlerine daha uygun fiyatlara ulaşmalarını sağlayacak bir çalışma yapıyoruz.

Türkiye’de Tarım Kredi Kooperatifleri var. Kooperatif Şirketler Mukayyitliği bize bağlı olduğundan dolayı bunun bir benzerini burada yapacağız. İlk olarak Mağusa, İskele ve Güzelyurt’ta, bazı satış noktaları kurulacak. Buraların yerleri de belirlendi. Temel gıda ürünleri buralarda marketlerden daha uygun fiyatlara dar gelirli vatandaşlarımıza ulaştırabileceğiz. Bu kısa vadede yapabileceğimiz, hızlı sonuç alabileceğimiz bir çalışma.

“LİYAKATA GÖRE ATAMA YAPILMALI”

Rakip partilerin propaganda harcamalarını ‘israf’ olarak nitelendiriyorsunuz.  Ancak muhalefet de bitmeyen üst düzey bürokrat istihdamından, müdür, müsteşar, danışman atamalarından eleştiriyor sizi. Bunlar da israf değil mi?

Orada eleştirilen liyakatsız atamalardan bahsediyorlar. Ben Turizm Bakanlığı Müsteşarıyım. Bu işin eğitimini aldım. Yüksek Lisansını aldım. Bu işin 8 yıl üniversitede eğitimini verdim. Sadece partili olduğundan dolayı atanan kişiler konusunda ben de onlarla hem fikirim. Bürokrasi önemlidir ve liyakata göre yapılması gerekli. Bu konuda kendimi ayrı tutuyorum.

“TURİZM FONU ÇARÇUR OLUYOR…”

Turizm potansiyelini neden iyi değerlendiremiyoruz. Bunun ana sebebi nedir?

Tanıtım ve pazarlama eksikliğimiz var. Bunun en büyük sebebi Turizm Bakanlığı fonunun kamu maliyesinde kullanılması. Kör bir kuyunun içerisinde çarçur oluyor bu para. Komşumuzun (Güney Kıbrıs) 2022’de 100 milyon Euro tanıtım bütçesi vardı. Türkiye’nin 8 milyar 900 milyon idi tanıtım bütçesi. Bizim de 3 milyon Euro’ydu. Turizm Bakanlığı’nın bu fonu da vergilerden oluşan bir fon değildir. Tamamen kumarhane gelir ve imtiyazları ile bakanlığın kira gelirlerinden oluşan bir fon.

Bu parayı sadece turizm için kullanırsak, gelirlerimiz de çok fazla yükselecek.

2017-2019 yılları arasında turizm operatörlerine 110 milyon TL teşvik vermiştik. Bunun karşılığında 2019’da sadece bir yıllık turizm gelirimiz 960 milyon dolardı. Esnafa daha fazla para kazandırmak istiyoruz. Turizmin toplumun gelirine yayılmasını istiyoruz.

Gelişim Yasası hazırlıyoruz eylül-ekimde Meclis’e gidecek. Bu yasa ile turizmin röntgenini çekeceğiz;  “Hangi bölgede nasıl bir turizm yapılmalı? Nasıl bir turizm çeşitliliği olabilir? Nasıl bir otel yapılabilir?” bunları detaylı olarak hazırlayıp Meclis’e götüreceğiz. Meclis’te bunların savunucusu olacağım.

Serhan Aktunç

“BU SENE ORTAKLARLA BÜYÜK
BİR KAVGA İÇERİSİNE GİRECEĞİZ”

Her şey kamu maliyesine gidiyor. Bu fonu nasıl kurtaracaksınız oradan?

Biz bu sene turizm fonunu geri almak için Maliye ve hükümetin diğer ortaklarıyla büyük bir kavga içerisine gireceğiz. Turizm fonu, turizm için kullanılmalı.  Bu fon, tanıtım-pazarlamaya, teşviklere, turizm operatörlerine, havayolu şirketlerine verilip bu ülkeye daha fazla turist getirmenin yolu bulunmalı.

Harcanan paranın da geri dönüşünü görmemiz gerekir. Ne kadar harcadık, ne kadar gelir elde ettik, ne kadar turist getirdik. Bunlar da yapılacak. Doğrusu budur. Ancak ben önce paramı kurtarmak zorundayım.

GİRNE KALESİ’NİN ARKASINA BETON DÖKÜLMESİ…

Antik Liman çalışmaları kapsamında Girne Kalesi’nin arkasına beton döküldü. Milyonlar harcanıyor. Restorasyon aslına uygun yapmak değil midir? Neden bu şekilde yapıldı?

Projeye başlamadan önce oradaki yürüyüş yolu asfalttı. Biz orada eski ile yeniyi harmanlamaya çalışıyoruz. Ancak bir tepki aldık bazı kişilerden. Bununla ilgili de bir çalışma yapılıyor. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun görüşlerinizi alıyoruz. Önümüzdeki hafta Sayın Bakan bununla ilgili bir basın açıklaması yapacak.

Şunu iyi anlamak lazım, 20 yıldır kimsenin cesaret edemediği bir soruna el attık. Cesaret örneği gösterdik. O nedenle takdir edilmek de hakkımızdır diye düşünüyorum.

Son olarak seçmene bir mesajınız var mı?

Bu seçimde bir cumhurbaşkanı, bir başbakan, Kıbrıs sorununu çözecek birini seçmiyoruz. Bu seçimde enflasyonu bir anda aşağıya düşürecek birini seçmiyoruz.

Bu seçimde kamuda ve Türkiye ile ilişkiler konusunda tecrübesi olan, akademi konusunda bilgisi olan, özel sektörün en altından yetişmiş işçi olarak da işveren olarak da çalışmış birinin seçilmesinin Meclis kürsüsünde halkın genelinin sesi olması açısından çok daha değerli olduğunu düşünüyorum. Halkımız teveccüh gösterirse, kendine yakın birisini seçerse memnun oluruz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu