ManşetÖzel HaberlerSpor

Dalış Severlerin Vazgeçilmez Rotası

Kıbrıs’ın berrak suları ve zengin denizaltı dünyası, dalış sporuna tutkunları cezbediyor. İşte tam da bu atmosferde 1990 yılında kurulan Scuba Dalış Merkezi, adeta dalış severlerin vazgeçilmez rotası. Merkez, dalış sporuna gönül verenlerin buluşma noktası haline geldi.

Merkezin kurucusu Ahmet Gürol Ersun, 1991 yılından bu yana dalış sporunu teşvik ederek birçok kişiye eğitim veriyor. Bizlerde Kıbrıslı Gazetesi olarak merkezi yerinde ziyaret ederek bir röportaj gerçekleştirdik.

Ersun, merkezin faaliyetlerini anlatırken, ağırlıklı olarak dalış eğitimi, deneme dalışları ve eğitmen adaylarını yetiştirmeye odaklandıklarını belirtti. “10 yaşından itibaren herkes dalış sporuna katılabilir” diyen Ersun, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan ve ziyaret eden herkesin bu heyecan verici sporu deneyimlemesine olanak sağladıklarını vurguladı.

Dalışa katılmak isteyen herkesin, öncelikle sağlık formunu doldurarak başlangıç yapabileceğini ve sağlık sorunu olan kişilerin doktordan onaylı raporla dalış yapabileceğini belirtti. Eğitmen sayısının 3 olduğunu ve merkezde aynı zamanda eğitmenlik kursları da verildiğini ekledi. Scuba Schools International (SSI) tarafından onaylanan eğitimlerin ardından, eğitimcilerin uluslararası alanda da yetkinliğe sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Kuzey Kıbrıs’ta turist sayısının sınırlı olmasının, yerli halk ve ülkede yaşayan insanlarla birlikte merkezi ayakta tutma çabalarını artırdığını ifade eden Ersun, kuruldukları yıllarda hedeflerinin turistleri eğitmek ve ülkelerini tanıtmak olduğunu hatırlattı. İngiltere, Fransa, Finlandiya ve Türkiye’den gelen dalış severlerin merkezlerine ziyarette bulunduğunu ancak pandeminin taleplerini azalttığını belirtti.

Son olarak, “Bu sporun tehlikeli olduğunu düşünenler varsa, yolda yürümek bile dalış yapmaktan daha tehlikeli olabilir” diyerek dalış sporuna ilgi duyan herkesi cesaretlendirdi ve bir dalış merkezinin kapısını çekinmeden çalmalarını vurguladı.

Scuba Dalış Merkezi’nin eğitmenlerinden Yankı Karadağlı, dalışa olan ilgisinin çocukluktan başladığını ve sürekli olarak deniz ve suyla iç içe olduğunu ifade etti. 2014 yılından beri Scuba’da aktif olarak görev alan Karadağlı, herkesi dalışa teşvik etmek için çaba harcadıklarını vurguladı.

Yankı Karadağlı, su ve denizle olan bağını küçük yaşlarda keşfettiğini belirterek, dalışa olan tutkusunun o günden bu yana hiç azalmadığını dile getirdi. Scuba Dalış Merkezi’nde eğitmen olarak görev yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve dalışa olan sevgisini diğer insanlarla paylaşmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Scuba Dalış Merkezi’nde eğitim alan Aysel Uçkan, su sporlarına olan ilgisinin çok küçük yaşlardan başladığını ve uzun yıllar yüzme sporuyla ilgilendiğini belirtti. Spor bilimleri eğitimi alan Uçkan, denizaltındaki canlılara olan büyük ilgisini anlattı ve ilk dalış deneyiminden sonra dalışın bağımlılık yaptığını vurgulayarak bu sporu herkese tavsiye etti.

Uçkan, su sporlarına olan ilgisinin erken yaşlarda başladığını ifade ederek, “2-3 yaşlarındayken denizle olan bağım başladı ve yüzme sporuyla tanıştım. Uzun yıllar boyunca yüzme sporuna tutkuyla bağlı kaldım ve Spor Bilimleri alanında eğitim aldım” dedi.

Scuba Dalış Merkezi’nde aldığı eğitimle denizaltındaki canlılara olan ilgisinin daha da arttığını anlatan Uçkan, ilk dalış deneyiminden sonra denizaltında keşfettiği zengin yaşamın kendisini büyülediğini söyledi. “Dalışın bana kattığı en güzel şeylerden biri, denizaltında keşfettiğim inanılmaz canlılar ve hayat oldu. O anı unutmak mümkün değil, su altında yaşamın ne kadar muhteşem olduğunu görmek beni büyüledi” diye ekledi.

Haber / Zerrin YAPICIOĞULLARI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu