ManşetÖzel Haberler

“Her günümüz aç geçiyor”

Zerrin Yapıcıoğulları’nın hazırlayıp sunduğu Kıbrıslı Soruyor’da geçtiğimiz hafta halkımıza, son zamanlarda yapılan zamlar ve pahalılıkla ilgili düşünceleri soruldu.

Zerrin Yapıcıoğulları’nın hazırlayıp sunduğu Kıbrıslı Soruyor’da geçtiğimiz hafta halkımıza, son zamanlarda yapılan zamlar ve pahalılıkla ilgili düşünceleri soruldu.

Geçim sıkıntısından kan ağlayan vatandaşlar Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel’i pazara çağırarak “Her günümüz aç geçiyor” diyerek sitemde bulundu.

Girne Çarşamba Pazarı’nda gerçekleştirilen sokak röportajında, vatandaşlar ekonomik sorunlar ve yükselen maliyetler hakkında düşüncelerini paylaştılar. Birçok kişi, artan fiyatlar nedeniyle günlük yaşamlarının zorlaştığını belirtti. İşçi sıkıntısı, ev kirası, gıda fiyatları ve maaşların yetersizliği gibi konular üzerine konuşan vatandaşlar, yaşadıkları ekonomik baskının giderek arttığını vurguladılar.

Vatandaşların bu ekonomik sıkıntılar karşısında, hükümetin daha fazla önlem alması ve halkın yaşam koşullarını iyileştirmesi gerektiği görüşüne vurgu yapıldı.

Kıbrıslı Soruyor’a konuşan vatandaşlar şunları söylediler:

Ergün Kazanafalı: Bu maliyet girdilerine göre bu fiyatlar normaldir. Gümrükten olsun, ilaçlama olsun işçi olsun. Ben mesela işçi bulamıyorum işleteyim. Bir diğeri da devlet kendi kendine karar aldı ki yurt dışından işçi getirilmesin diye. Dosyamda durur orda 15- 20 gündür. Uğraşırlar hala daha Türkiye’den getirsin. Türkiye’de depremden sonra işçi yok. Kıbrıslı zaten pazarda işlemez. Üçüncü ülkeden işçi getireceğiz, onu da getiremiyoruz. Öyle kaldı. Yani ben işimden memnun muyum? Memnunum. Sen bakma öyle ağlar insanlar ama seçim zamanı da görün işte nerelere oy gittiğini onun için herkes memnundur hayatından.

Ergün Kazanafalı
Ergün Kazanafalı

Necmi Ozan: Söylemeye lüzum yok. Çok insanlar var hiçbir şey alamıyor. Et, kıyma dahi alamıyorlar evine. Pazara gelsinler özellikle Başbakan ve Tatar. Gelsin görsünler bu fiyatları. Kontrol yoktur. Oturdular koltuklara biraz da halkı düşünsünler. Bugün tek yatak odalı bir kiraya 450 pound istiyorlar. Bunları Başbakan düşünür mü? Düşünmez. Tatar düşünür mü? Düşünmez.

Necmi Ozan

Nilgün Haydaroğlu: Ben çalışmıyorum, eşim çalışıyor ama o da yetersiz. Bir çocuğum üniversite okuyor. Her günümüz aç geçiyor.

Nilgün Haydraoğlu

Zehra Çayan: Çok pahalılık oldu. Herkes geçinemez. Bir pahalılık olur başka memlekette kırarlar dökerler ortalığı. Bizde zam zam üstüne. Yerler topuzu çökerler. Çöksün bu memleket da gitsin kalmasın hiçbiri da.

Zehra Çayan

Cem Demirel: Maalesef her gün günden güne hayat şartları bizi daha çok zorluyor. Maaşımız yetmiyor. Okul Aile Birliği Başkanlığı da yapıyorum. Okuldaki ailelerden dinlediğim şikâyetler var. Mesela herkes bir masraf istendiğine itiraz ediyor. Oysa biz ekstra bir şey istemiyoruz. Çocukların geleceği ve refahı için uğraşıyoruz.

Cem Demirel

Şenel Erdensoy: Sadece domates aldık 100₺. Asgari ücret ile nasıl geçineceksiniz? Geçinemezsiniz. Buradan büyüklere sesleniyoruz bunun önlemini alsınlar.

Şenel Erdensoy

Kenan Umar: Aldığımız maaş yeter ama ancak mutfak masraflarını karşılar. Ekstra tatile gitmek istersek senede bir kez gidebiliriz. Onu da şartları çok zorlarsak. Pahalılık var her şeye zam.

Kenan Umar

Emine Erol: Emekliyim. 3 tane evladım var. Kredi ödüyorum. Onu da ödemekte zorlanıyorum. Çocukların yardımı ile geçiniyorum.

Emine Erol

Faiz Garapli: Girdisiyle çıktısı maliyetler çok yüksektir. Üretici kan ağlıyor. Suyun tonunu 500 liradan 1000 liraya ulaştığını duyuyorum. İnsanları üretimden koparıyorlar. İlerleyen yıllarda gördüğünüz fasulyeyi 100 liraya değil 500 liraya yiyeceksiniz. Zaten herkeste üretim yapamayacak, dışa bağımlı olacaksınız. Bir hapcık alacaksınız atacaksınız ağzınıza ömrünüzü geçireceksiniz. Artık hiçbir şey yiyemeyeceksiniz.

Faiz Garapli

Röportajın devamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

https://www.facebook.com/KibrisliGazetesi/videos/720282530116969

Diğer Haberler

Başa dön tuşu