ManşetÖzel Haberler

Kutlay Erk ‘Adrese Teslim’ İhalelerin Formülünü Açıkladı!

Kıbrıslı Web TV’de Cenk Paşa’nın hazırlayıp sunduğu “İnce Ayar” programına konuk olan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) eski Başkanı Kutlay Erk, “Adrese teslim” ihalelerin formülünü açıkladı.

Kıbrıslı Web TV’de Cenk Paşa’nın hazırlayıp sunduğu “İnce Ayar” programına konuk olan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) eski Başkanı Kutlay Erk, “Adrese teslim” ihalelerin formülünü açıkladı.

Erk, “İhale verildikten sonra projelerde değişlik olursa, maliyet artabilir. İhaleyi alan ve en ucuz fiyat veren müteahhit firma maliyeti yüzde 25’e kadar artırabilir. Bunun için de yeninden ihaleye çıkılmaz. Kar oradan alınır” dedi.

Kıbrıslı Web TV’de Cenk Paşa’nın hazırlayıp sunduğu “İnce Ayar” programına konuk olan LTB eski Başkanı Kutlay Erk, restorasyonu 4 aydır süren ve henüz tamamlanmayan Girne Limanı ile ilgili restorasyonun senelerdir tartışıldığına dikkat çekti.

“GİRNE LİMANI, ERCAN İŞİNE DÖNER DİYE ENDİŞELENİYORUM”

Erk, “ Bizdeki turizm mevsimi Nisan-Kasım aylarıdır. Kasım- Nisan ayları ise durgun dönemdir. Bu denem arası yapılıp bitmesi gerekirdi ki, oradaki esnaf da mağdur olması.

Şimdi Haziran sonu bitecek diyorlar ama daha önce verdikleri tarihleri tutturamayanlar Haziran sonunu tutturacaklarına nereden emin olalım? Ercan Havalimanı’nı da 10 defadır bitirip açıyorlar. Daha hala açılmadı. Girne Limanı da onun gibi mi olur? diye endişeleniyorum” dedi.

‘ADRESE TESLİM’ İHALELER NASIL OLUR?

Erk konuşmasında ihaleler konusunda dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

Başka bir evhamım da var onu da belirtmek istiyorum. Deniyor ki, “bütçede eksiklikler var, tamamlanıyor. İhaleye çıkıldığında bir bütçe ile çıkılır. Bir fiyat verilir. Proje değişiyor, siz bir şeyler daha koyuyorsunuz projeye. Bu da maliyetin artması demek.

Devlet ihalelerinde, yüzde 10 ile 25 arası ihaleyi artırabilir, eksiltebilir. Eksildiyse maliyet düşürülür. Eğer arttırıldıysa fiyat yeniden görüşülür.  Orada bir ihale olmadığı için müteahhit, 3 kuruşluk işi 13 kuruş gösterebilir. Devlet ihalelerindeki bir ‘triktir’ bu. Zaman zaman karşılaşıyoruz bununla.

Ucuza vermek için derler ki, “Bu ihale tamamdır bu proje için. En ucuza ver de korkma. Bunun üzerine biz yüzde 25 ekleriz. Sen de karını oradan toparlarsın. Yani adrese teslim bazı ihaleler böyle olur. Yani önceden kime verileceği bellidir.

Şimdi deniyorsa eğer, “projede eksikler, yanlışlar var. Düzelteceğiz. Ekleyeceğiz”, böyle çalışma içine giriliyorsa; yani 100 bin iseydi, eklendi yüzde 20 oranında 120 olacak değildir, proje maliyeti.  150 de olabilir, 160 da. Bu benim evhamımdır.

Zaman zaman kamu ihalelerinde karşılaştığımız senaryolardan biridir bu.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz:

Diğer Haberler

Başa dön tuşu