ManşetÖzel Haberler

Prof. Dr. Şensoy: Modellememizde Otelin 16 Saniyede Çöktüğünü Gördük!

İsias Davası’nın ikinci duruşmasında uzmanların dinlenmesine devam ediliyor.

Özel Haber: Selda Bektaş – Serhan Kablan

İsias Davası’nın ikinci duruşmasında uzmanların dinlenmesine devam ediliyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Serhan Şensoy, “elde edilen projeler üzerinden yapılan modellemelerimize dayanarak, otelin 16 saniye sonunda 59 kolonunun çöktüğünü gördük” dedi.

Şensoy teknik incelemelerine dair şunları söyledi:

Öncelikle bizim daha önce DAÜ ön raporumuz vardı. Bu saha çalışması ve az bilgiye dayalı ön değerlendirme çalışmasıydı.

İlk duruşmadan sonra avukatların talebi sonrasında dosya incelemelerinde bulunduk. Çok daha kapsamlı bilgilere ulaştık. Biz birtakım değerlendirmeler yapmak maksadıyla iki model hazırladık. 1993 ve 2001 yılında yapılacak tadilatları yapılacak projedir.

Asansör eklenmesi; mevcut asansörün arkasına 2 asansör eklenmesi maksadıyla çalışma yapıldı. O bölgede kiriş olduğunu gördük. Sabit mi değil mi konusunu da dikkate almadık. Otelin yıkılmadan önceki resimlerinde de asansörün orada olduğunu görmüştük.

Yine otele dönüştürülmesi için ek duvarlar eklendiğini gördük. Binanın kendi ağırlığında bir artış söz konusu oldu.

Ek katla ilgili bir proje elimizde olmadığı için betonarme mi çelik mi olduğunu bilmiyoruz. Kat eklerseniz, ek yükler de koymak zorundasınız. Ek “zati yük” diyoruz. İki aşamada da analizlerimizi gerçekleştirdik.

 1993 yılındaki projenin 1975 yönetmeliğinde Adıyaman’ın 4. Derece deprem bölgesi olması nedeniyle asmolen döşemeli sistemler kullanılması gerekiyordu.

Modelimizde bu döşeme sisteminin deformasyon edebileceğini ele aldık.

Şu sonuca vardık apartman projesinde eşdeğer deprem yükü kullanılarak doğruyu vermeyeceğini, elastik sınırlarda bir bina olabileceğini raporumuzda sunduk. İlk 20 saniyede kesme güvenliği sınırı aşılarak, 16 saniyede de 59 kolonun göçtüğünü gördük.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu