ManşetÖzel HaberlerSağlıkYerel Haberler

Erişmen: 3. Dalga Kahvecilikte En Önemli Etken Kahve Çekirdeği

Rendo Coffee Direktörü Doren Erişmen ile kahve ve kahve kültürü üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajımız.

Dünya genelinde, petrolden sonra en çok ticareti yapılan ürün, kahve
Gündelik yaşamlarımızda çok önemli bir role sahip olan kahve, milyonlarca insan tarafından güne güzel başlamaya vesile olan içecektir. Büyük bir kültürel ve sosyal değere sahip olmakla birlikte, sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle de sağlıklı bireyler için düzenli olarak tüketilmesi gereken değerli bir besin türü olarak nitelendirilir.
Kahve ve kahve kültürünün dünya üzerinde bu kadar yaygınlaşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi, özellikle son yıllarda tüm toplumlarda büyük ilgi gören kahve dükkânlarıdır. Kahve dükkânları, bu değerli besin kaynağına kolaylıkla erişim sağlamamıza yardımcı olan, en uygun maliyetlerle sosyalleşebileceğimiz, yıllar içinde evrim geçirmiş, çağımızın sosyokültürel alanlarıdır.
2016 yılından bu yana, nitelikli ve kaliteli kahve servisini misyon edinmiş, temiz ve titiz servisi ile dikkat çeken Rendo Cofee, ülkemiz genelinde bu muazzam sosyalleşme duraklarının en güzel örneklerinden bir tanesi konumundadır. Dereboyu olarak bilinen, Lefkoşa’nın popüler muhitlerinden Köşklüçiftlik’te servis veren Rendo Coffee, son 6 yıldır kahve severlerin uğrak noktası olmuş durumda.
Rendo Cofee direktörü Doren Erişmen ile yaptığımız özel röportajımızda, bu başarılı yolculuğun seyri, 3. dalga kahve kültürü, servis verdikleri sektör hakkındaki düşünceleri ve Rendo Coffee’nin geleceği hakkında önemli detaylara değindik.
İşte haberimizin ayrıntıları…

Tesadüften Doğan Güzellik

2016 yılından bu yana servis veren Rendo Coffee, bir tesadüf sonucu şekillenen ve hayat bulan bir işletme. Annesinin İstanbul’da aldığı pastacılık kursları sırasında, babası ile bir alt katta gerçekleşen coffee worksop’a katıldıklarını dile getiren Erişmen, zaman geçirip, yeni bilgiler edinmek için katıldıkları seminerde, oradaki eğitmen ile sohbet etme fırsatı bulduklarını ve tesadüften doğan bu güzelliğin ilk adımlarını orada attıklarını belirtti. Edindikleri bilgiler ve yürüttükleri sohbetlerden etkilenen Erişmen ailesi, kahvecilik sektörü üzerine bir işletme kurabilecekleri fikrini değerlendirmeye başlamış ve bu konu üzerindeki araştırmalarını derinleştirmişlerdir.

Ülkemizde Bir İlk ‘3. Dalga Kahvecilik’

Araştırmaları sonrasında ülkemiz kahvecilik sektöründe bir ilke imza atmak için gerekli adımların atıldığını dile getiren Erişmen, 3. dalga kahvecilik üzerine yoğunlaştıklarını ve bu yönde eğitimler almaya başladıklarını vurguladı. 3. dalga kahveciliği kısaca kişiye özel nitelikli ve kaliteli kahvecilik olarak tanımlayan Erişmen, sıradanlıktan uzak, benzersiz bir servis sunabilmek adına Türkiye’de ki profesyonel işletmelerden geniş kapsamlı danışmanlık eğitimleri aldıklarını dile getirdi.
3. dalga kahvecilikte en önemli etkenin kahve çekirdeği olduğunu belirten Erişmen, ancak kaliteli kahve çekirdeğinin kaliteli kahve verebileceğini önemle vurguladı. Nitelikli ve kaliteli servis sunabilmek adına Türkiye’de ki profesyonel işletmelerden destek aldıklarını dile getiren Erişmen, kahve çekirdeklerini kendileri seçtiklerini ve kavurma şekillerini kendilerinin belirlediğinin altını çizdi.

Nitelikli ve Kaliteli Servis

13 farklı kahve çeşidi ve her çeşit için bir birinden farklı çekirdek öğütme ve demleme yöntemlerinin bulunduğunu belirten Erişmen, nitelikli ve kaliteli kahve servisinin bu şekilde olması gerektiğini dile getirdi. Kahve servisinin yanı sıra, yiyecek servisinde de iddialı olduklarının altını çizen Erişmen, fabrikasyondan uzak, butik pastacılık başta olmak üzere, kahvaltı dâhil çeşitli atıştırmalıklarla yiyecek servisini de pekâlâ kahve servisi kadar başarılı yürüttüklerini vurguladı.
Hijyen ve sanitasyon konusunda da üstün başarıya sahip Rendo Cofee, sıkı denetimler sonrasında belediye tarafından verilen ve Lefkoşa’da çok az işletmenin sahip olduğu Beyaz Yasemin belgesine sahip, gönül rahatlığı ile servis alabileceğiniz temiz ve titiz bir işletmedir.

Yiyecek İçecek Değil Mekân Tüketiyoruz

Rendo Coffee olarak başlıca misyonlarından birinin seçici bir hedef kitleye hitap etmek olduğunu belirten Erişmen, günümüz şartlarında bunun zorlu bir süreç olduğunun altını çizdi. Pandemi süreci öncesinde 3. dalga kahvecilik kültürünü insanlara aşılamakta başarı yakaladıklarını ve olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getiren Erişmen, yaşanan zorunlu kapanma sonrasında ciddi bir gerileme yaşandığını ve neredeyse tüm uğraşlarının boşa gittiğini vurguladı.
Belirli bir hizmet kalitesine sahip mekânların, maalesef gerekli ilgi ve özveriyi göremediklerine dikkat çeken Erişmen, üzülerek toplumun büyük bir kesiminin yiyecek ve içecekleri değil, mekânları tükettiğine vurgu yaptı. Şuan servis verdikleri sektörde patlama döneminin yaşandığını gözlemleyen Erişmen, özellikle yeni açılan işletmelere yoğun ilgi olduğunu, bu sürecin en az 2-3 yıl daha bu şekilde devam edeceğini ve sonrasında tekrardan seçiciliğin başlayacağını, şahsi fikri olarak beyan etti.

Kahveli Sohbetler

Bilinçli bir tüketici düzeyine erişmiş, oturmuş bir damak tadına sahip, mekân popülaritesine değil yiyecek ve içecek kalitesine önem veren bir müşteri portföyü oluşturduklarını ve bundan ödün vermek istemediklerini belirten Erişmen, oturmuş kemik müşteri portföylerini çeşitli kampanyalarla desteklediklerini ifade etti.
Loyalty kartları ve kendilerine has promosyonlarıyla müşterilerinin ceplerine destek olan işletme, geçtiğimiz günlerde 63.sünün düzenlendiği ‘Kahveli Sohbetler’ etkinlikleri ile de kültürel ve sosyal yönden farkındalık yaratmaya devam ediyorlar.

Güncel Servis ve Kaliteli Ambiyans

Avrupa’nın en göz kamaştırıcı ve en güzel başkentlerinden biri olan Londra’da eğitim hayatını sürdüren Erişmen, orada takip edip deneyimlediği birçok farklı yeniliği, kendi işletmelerine de uyarladıklarının altını çizdi. Yeni yıl, sevgililer günü ve buna benzer etkinliklerde, mekânlarını yaklaşan etkinliğe göre dekore ettiklerini ve servislerini o etkinliğe uyarlayarak çeşitlendirip, güncellediklerini belirten Erişmen, böylelikle misafirlerine güncel servis ve kaliteli ambiyans sunduklarını ve bu farklılıkların misafirleri tarafından da beklenilen taktiri aldığını vurguladı.

Rendo Heryerde

Kendi kahve markaları olan Rendo Coffee’yi çeşitli seçenek ve ambalaj türlerinde paketleyip satışa sunan şirket, online satışlar ve web siteleri üzerinde de ummalı bir çalışma yürütüyor. Rendo Coffee olarak marka değerini arttırma yönünde de büyük bir atılımın eşiğinde olduklarını dile getiren Erişmen, “Ekonomik yönden bu kadar darbe aldığımız ve alım gücümüzün bu denli düştüğü zorlu günlerde, üstüne üstlük öz kaynaklarımızı kalitesiz ve değerini karşılamayacak ürünlere yatırıyoruz. Bu çok gereksiz” şeklinde konuştu ve marka değeri, reklam ve pazarlama alanlarında yapacakları yatırımlarla çok daha fazla kişiyi nitelikli ve kaliteli kahveyle buluşturacaklarını, başlıca hedeflerinin bu olduğunu belirtti.
‘Rendo Heryerde’ sloganıyla nitelikli kahve servisinin çok daha geniş bir ağa sahip olacağının sinyallerini veren Erişmen, bazı seçkin market ve kuruluşlarla hali hazırda anlaşıldığının da altını çizdi. Potansiyel müşterilerinin market içeresinde kaybolmasını beklemek yerine, pazardaki hâkimiyetini arttırmayı hedefleyen Rendo Coffee, yüksek erişilebilirlikle birçok farklı noktada, birçok farklı insanla buluşmayı hedefliyor.

Rendo Coffee Ürün Portföyü

Kıbrıslı Gazetesi olarak Rendo Coffee ve Erişmen ailesine servis verdikleri sektörde ve atılımlarında başarılar dileriz.

Haber/Tugay AÇIKYILDIZ

Diğer Haberler

Başa dön tuşu