ManşetSanat

İsa’nın Son Akşam Yemeği’nde Kıbrıs Detayı!

Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği ile ilgili pek çok gizem hala tartışılsa da eserdeki masa örtüsü Kıbrıs’la ilişkisini ortaya koyuyor.

Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği ile ilgili pek çok gizem hala tartışılsa da eserdeki masa örtüsü Kıbrıs’la ilişkisini ortaya koyuyor.

1974 öncesinde, Türklerle, Rumların karma olarak yaşadığı, Lefkara köyünde işlenen örtülerin geçmişi 700 yıl öncesine kadar uzanıyor. Ham keten üzerine özel bir iplikle, tek renk olarak, el emeği ve göz nuru ile işlenen Lefkara işinin, en ünlüsü “dere” motifidir. Dere motifinin ünlü olmasının en önemli nedeni ise Leonardo da Vinci’dir.

Vinci, 1481’de Kıbrıs’a geldiğinde Lefkara köyündeki, bu köye özgü nakışları çok beğenir ve kenarlarında ‘dere motifi’ bulunan bir masa örtüsünü, İtalya’daki Milan Katedrali’ne sunak örtüsü olarak hediye eder. 

Da Vinci, Lefkara işini o kadar çok beğenir ki, İsa’nın havarileri ile birlikte yediği son yemeği gösteren ünlü betimlemesinde, masa örtüsünün iki kenarına dere motifini kullanarak ölümsüzleştirir.

Orijinali Milano’daki Santa Maria delle Grazie Kilisesi’nde bulunan İsa’nın son akşam yemeği (1495-1497) duvar resmindeki masa örtüsünün her iki kenarında “dere motifi”ni kullandığı açıkça görülür. 

Lefkara Belediyesi 19 Ekim 1986’da, 600. kuruluş yıldönümünü kutlayan Milan Doumo Katedrali’ne Da Vinci’nin anısını yaşatmak maksadıyla, bu örtünün bir benzerini hediye etmiştir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu