ManşetSiyasetYerel Haberler

Tatar, Şentop’u Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u kabul etti.

“Artık KKTC’ye Olan İnanç Ve Güven Daha Da Artmıştır”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin 39’uncu kuruluş yıl dönümü kutlamaları nedeniyle adada bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’u kabul ederek görüştü.
Kabulde yaptığı konuşmada, İstanbul’daki hain saldırıdan dolayı 15 Kasım cumhuriyet kutlamalarının buruk olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve tüm yaralılara da acil şifalar diledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, böyle olayların tekrarlanmamasını temenni ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin ilerleyen süreçte daha da güçlendiğini göreceklerinin altını çizdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’nda yaptığı tarihi konuşma ve uluslararası topluma KKTC’nin tanınması yönündeki çağrısının önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olarak kabul edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk diplomatların büyük başarısı olduğunu söyledi.

“Bu İşin Geri Dönüşü Yoktur”

Ambargolar ve izolasyonlar altında olan KKTC’nin yaşadığı sıkıntıların aşılabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmesinin farklı kapıları açabileceğini belirtti.
KKTC’nin Anayasal adıyla gözlemci statüsü kazanmasının dünyaya da bir mesaj olarak iletildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu işin geri dönüşü yoktur” dedi.
Kıbrıs’ta artık iki ayrı egemen eşit devletin iş birliğiyle bir antlaşmanın olabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’deki gelişmelere bağlı olarak değişen konjonktüre işaret edip KKTC’nin statüsünün ve anlamının çok daha büyük bir noktaya geldiğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin iş birliği içerisinde dayanışmasını sürdürmesini temenni eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının çok acılar çektiğini ancak şu anda ekonomik rakamların, pandemi öncesi boyutlara ulaştığını söyleyerek; “Artık KKTC’ye olan inanç ve güven daha da artmıştır” dedi.

Su Temin Projesi’nin de başarılı bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Güzelyurt Ovası’ndan sonra Mesarya Ovası’na da yeni yatırımlarla suyun aktarılması ve tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmesinin önemini belirtti. Ekonomik ve sosyal gelişmelerle KKTC’nin yapısının güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu süreçlere Türkiye Cumhuriyeti’nin çok büyük desteği olduğunu vurguladı.

Bunların geleceğe umutla bakabilmenin teminatı ve ifadesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs davasına inanan, gönül veren ve dünyanın farklı platformlarında bu davayı anlatan TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ekip arkadaşlarını selamlayarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sevgi, saygı ve hürmetlerini iletti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, şahsı ve heyeti adına Cumhurbaşkanı Tatar’a misafirperverliği için teşekkür ederek; “Burası zaten bizim evimiz. Öyle hissediyoruz, siz de öyle hissettiriyorsunuz” dedi.
Ebediyete kadar KKTC’nin varlığını, bağımsızlığını sürdüreceğine inandıklarını belirten Şentop, Türkiye Cumhuriyeti için KKTC’nin çok özel bir yeri olduğunu ifade ederek özellikle TBMM’de siyasi partilerin anlaşabildiği çok az konu olmasına rağmen onlardan birisinin KKTC ile ilgili Kıbrıs davasıyla ilgili konular olduğunu söyledi.

“Kıbrıs Davası Türkiye İçin De Milli Bir Dava”

Kıbrıs davasının Türkiye için de milli bir dava olduğunun altını çizen TBMM Başkanı Şentop, yıllarca yürütülen süreç neticesinde Cumhurbaşkanı Tatar’ın Nisan 2021’de açıkladığı yeni bir tez ve paradigma ile yeni bir döneme girildiğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti olarak bu yeni tezin arkasında olduklarını ve kuvvetle desteklediklerini dile getiren Şentop, daha önce denenmiş olanları denemenin bir anlamı ve faydası olmadığını belirtti.
KKTC’nin tanınması yolunda da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda açıkladığı hedefi gerçekleştirmek için gayret gösterdiklerini ifade eden Şentop, bunun somut örneğinin Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üye olarak KKTC’yi kabul etmesiyle ortaya çıktığını vurguladı.
“Böylece önemli bir mesafe alınmış oldu, bence psikolojik bir eşik aşılmış oldu” diyen Şentop, gelecek nisan ayının 24 ve 25’inde İstanbul’da Türk Devletleri Teşkilatı’nın Parlamenter Asamblesi’nin 12’nci Genel Kurulu olacağını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dönem başkanlığını üstleneceğini belirtti. KKTC’nin orada da parlamento düzeyinde gözlemci üyeliği için gayret göstereceklerini dile getiren Şentop, parlamentolar arası ilişkilerin de iyi bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Birçok parlamenter asamblede KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin yer almasını arzu ettiklerini dile getiren Şentop, bu zeminde Kıbrıs davasını dile getirdiklerini belirtti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu